kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Esittely / Ajankohtaista / Uutisarkisto / eSled-sähkömoottorikelkka Grönlannissa
1.7.2015 8:00

eSled-sähkömoottorikelkka Grönlannissa

Lapin ammattikorkeakoulun Arctic Power-tutkimusryhmän kehittämä sähkömoottorikelkka eSled osallistuu Amerikan Yhdysvaltain kansallisen tutkimusryhmän (NSF, National Science Foundation) arktisen alueen tutkimukseen.


Kelkkaa hyödynnetään erityisesti tutkimuksen niissä osioissa, joissa mittalaitteet ja kulkuvälineet eivät saa tuottaa alueelle välittömiä päästöjä. Kelkka tulee olemaan Grönlannissa kaksi kuukautta, jonka aikana kelkan toimintaa tullaan testaamaan monin eri tavoin. Arktisen tutkimuksen näkökulmasta kelkan keskeisimpiä toiminnallisia ominaisuuksia ovat: ajomatka yhdellä latauksella, kuorman vetokyky ja kylmän kestävyys sekä erityisesti luotettavuus. Testiperiodin tulosten perustella selviää myös se onko tuotteella kaupallista potentiaalia arktisen tutkimuksen yhteydessä. Testiperiodin yhteydessä matkalle osallistuu teknisenä asiantuntijana tieto- ja viestintätekniikan insinööriopiskelija Jori-Jaakko Niskanen, joka on ollut mukana kehittämässä testissä olevaa eSled-sähkömoottorikelkkaa. Testiperiodi on seurausta eSledin voitosta Clean Snowmobile Challenge 2015-kilpailussa Houghtonissa maaliskuun alussa.

Kelkkaan kehitetty diagnostiikkajärjestelmä tuottaa reaaliaikaisesti mittaustietoa Arctic Powerin mittaustietokantaan, josta voidaan seurata kelkan suorituskykyyn liittyviä parametreja. Järjestelmä on yksi Arctic Powerin CPS (Cyber Physical Systems)-teknologiaan perustuvista alustoista, jossa hyödynnetään IoT (Internet of Things)- ideologiaa. Tavoitteena on yhdistää tietoa eri lähteistä, joiden perusteella pystytään yhä paremmin ja monipuolisemmin havainnoimaan ja hallitsemaan tuotteen toimintaa ja toimintaympäristöä. Kerättävää tietoa voidaan myös hyödyntää tulevaisuudessa palvelukonsepteja kehitettäessä.

tutkimusasema.jpg
Kuva: Kuvankaappaus Arctic Powerin mittaustietokannasta 30.6.2015, Ari Karjalainen

Kuvassa on kelkan mittausjärjestelmän tuottamaa informaatiota yhdellä hetkellä kelkan testiajon yhteydessä. Kuvasta voidaan havaita, että kelkka on 3213m korkeudessa, se on paikallaan, akkujen jännite 120V, SOC kertoo akkujen varaustilanteen 99% ja lämpötilat viittaavat akkujen lämpötilaan. Tällä hetkellä Summit- tutkimusaseman lämpötila vaihtelee yön -19 asteen ja päivän -7 asteen välillä ollen nyt -12, tuuli puhaltaa luoteesta 10km/h nopeudella.

eSledin testaamista Grönlannissa voi seurata Arctic Power-tutkimusryhmän blogissa eSled Grönlannissa.


Lisätietoja:
Ari Karjalainen, Arctic Power -tutkimusryhmän vetäjä
ari.karjalainensähköposti.jpgLynx eSled sähkömoottorikelkka Grönlannin tutkimusasemalla