kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Esittely / Ajankohtaista / Uutisarkisto / Yrityksiä etsitään kiertotalouden yhteistyöhön Lapissa ja Pohjois-Pohjanmaalla
16.6.2016 9:00

Yrityksiä etsitään kiertotalouden yhteistyöhön Lapissa ja Pohjois-Pohjanmaalla

Suomi on jo pitkällä kiertotaloudessa, mutta paljon on vielä tehtävissä: jätteistä 54 prosenttia ei kierrätetä eikä käytetä uudelleen millään tapaa.


Myssy logokokoelma.JPG

Maaseudun yrityssymbioosit - hankkeessa etsitään yrityksiä, jotka ovat kiinnostuneita kiertotaloudesta ja tehostamaan toimintaansa yhteistyössä toistensa kanssa.

- Etsimme kiertotaloudesta kiinnostuneita maaseutuyrityksiä ja -yritysryhmiä Lapista ja Pohjois-Pohjanmaalta. Tarkoituksenamme on luoda yritysten välille yhteistyötä, joka tuo helpotusta ja hyötyä yritysten toimintaan ja kannattavuuteen, kertoo MYSSY-hankkeen asiantuntija Merja Mattila Lapin ammattikorkeakoulusta.

Kiertotalouden mahdollisuudet nostetaan usein esiin niin strategioissa kuin yritysten kehittämisessä. Toimialasta riippumatta kiertotalous ulottuu isojen ja pienten yritysten sekä yksityisten ihmisten ja kotitalouksien toimintaan. Lapin AMK ja Oulun AMK ovat yhdessä lähteneet selvittämää aihetta maaseudun yritysten näkökulmasta MYSSY- maaseudun yrityssymbioosit -hankkeella.

Tavoitteena on etsiä ratkaisuja yritysten kiertotalouden tehostamiseksi muun muassa rakentamalla yritysten yhteistyötoimintaa eli yrityssymbiooseja. Symbiooseissa yritysten tarpeet, verkostot ja toiminnot sovitetaan yhteen. Yritykset saavat esimerkkejä kiertotalouden prosessista sekä käytännön työkaluja oman toiminnan ja kiertotalouden edistämiseen.

Kiertotalouden nykytilannetta pyritään avaamaan jotta kehittäminen ja symbioosien muodostaminen olisi mahdollista. Tätä tukemaan on tuotettu sähköinen kysely. Kyselyyn voi vastata esimerkiksi hankkeen nettisivuilla, samalla voi myös ilmoittaa kiinnostuksensa kiertotalouden toimintaan.

Merja Mattilan mukaan suuren hyödyn kiertotaloudesta saavatkin ne toimijat, jotka lähtevät rakentamaan yritykseensä kiertotaloutta yrityssymbioosien kautta.

- Yrityksiltä jo tulleet palautteet ovat olleet rohkaisevia ja kiinnostusta kiertotalouteen on paljon. Konkreettisia sivuvirtoja on noussut jo esiin. Näitä haluttaisiin hyödyntää edelleen ja energiaa ja materiaalivirtoja haluttaan hankkia lähialueen toimijoilta. Näiden kautta voidaan lähteä kokoamaan symbiooseja, joista kaikki hyötyvät, Merja Mattila kertoo tuloksista tähän mennessä.

MYSSY -Maaseudun yrityssymbioosit -hanke
Toiminta-aika: 2015–2017
Toteuttajat: OAMK ja Lapin AMK
Rahoitus: Euroopan maaseudun kehittämisrahasto sekä hankkeen toteuttajat

Lisätietoja ja linkit kyselyyn ammattikorkeakoulujen veppisivuilla:
www.lapinamk.fi/myssy
www.oamk.fi/myssy

Tiedustelut:

Lappi
Sanna Vinblad 040 701 2238 / sanna.vinblad(ät)lapinamk.fi
Merja Mattila 040 528 7562 / merja.mattila(ät)lapinamk.fi

Pohjois-Pohjanmaa
Ritva Imppola 050 572 2404 / ritva.imppola(ät)oamk.fi
Mikko Posio 040 141 5221 / mikko.posio(ät)oamk.fi

 lapin amk