20.10.2023 9:00
Yöttömän yön aromit hurmasivat artesaaniruoan SM-kisatuomariston
Artesaaniruoan Suomen mestaruuksista kisasi Rovaniemellä 107 kilpailutuotetta.
Lapin AMK ja Suomen Artesaaniruoka ry. järjestivät alan SM-kilpailut Rovaniemellä 18.–19.10.2023. Aiemmilta kisavuosilta tuttujen kilpailukategorioiden lisäksi palkittiin Rovaniemen SM-kisoissa myös paras arktinen artesaanituote.
Artesaaniruoalla tarkoitetaan ammattitaidolla ja käsityömäisin menetelmin jalostettuja elintarvikkeita, jotka eivät sisällä turhia lisäaineita. Tuotteissa käytettyjen raaka-aineiden tulee olla kotimaisia ja alkuperältään tunnettuja. Artesaaniruokatuotteet ovat ainutlaatuisia, laadukkaita ja täynnä makua.
SM-kilpailukonseptista vastaa Suomen Artesaaniruoka Ry, ja tänä vuonna tapahtumajärjestelyjen päävastuu oli Lapin ammattikorkeakoululla. Kilpailun yhtenä tavoitteena on auttaa ja kannustaa yrittäjiä kehittämään tuotteitaan ja liiketoimintaansa.
Kilpailun voittotuotteet
Artesaaniruoka SM-kilpailuun oli tänä vuonna ilmoitettu 107 tuotetta. Mukana kilpailemassa oli 25 yritystä Suomesta ja Pohjois-Ruotsista. Tuomaristot arvioivat ja valitsivat parhaat tuotteet kymmenessä kategoriassa. Lisäksi, koska kilpailu järjestetettiin nyt ensimmäistä kertaa Lapissa, valittiin voittaja myös kategoriassa Arktinen artesaaniruoka.
Voittajat julkistettiin palkintojenjakogaalassa torstai-iltana 19.10. Suomen Artesaaniruoka ry:n toiminnanjohtaja Margot Wikströmiä ilahdutti uusien tuotteiden määrä.
- Tänä vuonna kilpailutuotteiden joukosta esiin on noussut luonnontuotteiden runsas käyttö tuotteissa ja myöskin sivuvirtojen käyttö innovatiivisilla tavoilla ja retkiruuat suhteellisen uutena tuotteena kilpailussa, hän summasi kilpailun antia palkintogaalan avaussanoissaan. .
Parhaana arktisena artesaaniruokatuotteena palkittiin Ranuan kalajalosteen tuote Kalaherkku. Tuomariston mukaan tuote on erityisesti kansainvälisestä näkökulmasta uusi ja kiinnostava.
- Tuotteessa on hyödynnetty järvikaloja innovatiivisesti ja se on suunniteltu loppuun asti valmiiksi asiakkaalle. Tuotteen maku ylitti odotukset sopivalla suolaisuudellaan. Tuote toimisi arktisena lahjatuotteena. Raaka-aineet ja valmistustapa ovat perinteisiä, mutta niitä ei ole aiemmin yhdistetty tällaiseen esille laittoon, kertasi tuomariston perusteluja tapahtuman priimusmoottori Henna Kukkonen Lapin ammattikorkeakoululta.
Ranuan kalajalosteen Petri Manninen vastaanotti tunnustuksen palkintogaalassa, joka järjestettiin Santamuksen keloravintolan tunnelmallisissa puitteissa Napapiirillä.
Muissa kilpailukategorioissa Suomen mestaruudet jaettiin seuraavasti.
Maitotuotteet
Jukkolan leipäjuusto, Jukkola Food Oy, Lohtaja, Keski-Pohjanmaa
Lihatuotteet
Poronliha-kasvispata, Lapin Gourmetkokit, Sattanen, Lappi
Kalatuotteet
Kalamiehen herkku, Ranuan kalajaloste, Ranua, Lappi
Leipomotuotteet
JuustoPops, Nam’s Bakery Oy, Kauhajoki, Etelä-Pohjanmaa (Suolaiset piirakat)
Penttilän tilan mini porkkanarieska, Heikki Penttilä / Penttilän tila (Rieskat)
Kaurainen leipä, Toinen Leipä Leipomo Oy, Hamina, Kymeenlaakso (Muut juurileivät)
Speltgrötbröd med havtorn, Mjöli Bakery, Vaasa, Pohjanmaa (Ruishapanleivät)
Purmolimpa, Mjöli Bakery, Vaasa, Pohjanmaa (Hiivalla kohotetut leivät)
Höstros-Åppelpaj, CarGott kb, Nauvo, Varsinais-Suomi (Makeat piirakat ja leivonnaiset)
Marja- ja hedelmätuotteet
Sariola äppelmos, Vikbo torp, Parainen, Varsinais-Suomi (Hillot)
Hillamarmeladi- makeinen, Korpihilla ky, Posio, Lappi (Marja- tai hedelmämakeiset)
Kasvis- ja sienituotteet
Kujalan tilan lempeä valkolöökikastike, Kujalan Herkku Oy, Hailuoto, Pohjois-Pohjanmaa
Välipalat ja ruokamatkamuistot
Porosipsi, Sallan villiporo, Salla, Lappi
Juomat
Julyred äppelmust, Öfvergårds i Tjudö, Tjudö, Ahvenanmaa (Marja- ja hedelmämehut)
Talvinen raparperiglögi, Päivi -Angervo, Imatra, Etelä-Karjala (Glögit)
Yötön horsmankukka-mahlakuohu ALC 0.0, Lapin Maria Oy, Kaarina, Varsinais-Suomi (Hiilihapotetut alkoholittomat juomat)
Innovatiivinen artesaaniruoka
Kallrökt honung, Marit Wiklöv Friskvård Ab, Hammarland, Ahvenanmaa
Vuoden artesaaniruokapakkaus
Metsämysli, Koskijärven Villitila, Heinävesi, Pohjois-Karjala
Vuoden artesaaniruokapakkaus: Metsämysli
Ensi vuonna Artesaaniruoan SM-kilpailut viettävät välivuotta. Seuraavan kerran tapahtuma järjestetään Fiskarsissa vuonna 2025.
Yleisö pääsi tutustumaan sekä ruoka- että muihin artesaanituotteisiin keskiviikkona Suurilla Syysmarkkinoilla Lapin ammattikorkeakoululla.
Lisätietoja:
Henna Kukkonen
asiantuntija, Lapin ammattikorkeakoulu
040 585 2817, henna.kukkonen(a)lapinamk.fi
Margot Wikström
toiminnanjohtaja, Suomen Artesaaniruoka ry.
040 735 0593, margot.wikstrom(a)parainen.fi
Kisasivut: https://artesaaniruokasm.fi/
Facebook-sivu: https://www.facebook.com/artesaaniruokaSMmathantverkFM
Kultamitalistit edustavat kattavasti eri maakuntia ja niiden ruokakulttuuria Ahvenanmaalta Pohjois-Karjalaan ja Varsinais-Suomesta Lappiin.