kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Esittely / Ajankohtaista / Uutisarkisto / Yhteisöllisyys 2020-luvulla
10.2.2021 12:00

Yhteisöllisyys 2020-luvulla

Lumen-verkkolehtemme talvinumerossa tutkaillaan yhteisöjä ja yhteisöllisyyttä elämän ja elinkeinojen voimavarana.


Lumen-verkkolehti on luettavissa osoitteessa www.lumenlehti.fi.

Yhteisö on optimaalisimmillaan yksilöä kannustava, pahimmillaan nujertava. Yhteisöllisyys tarkoittaa tunnetta yhteisöön kuulumisesta. Yhteisö ja yhteisöllisyys ovat monimerkityksellisiä ja monitasoisia. Niillä voi olla sekä väline- että itseisarvoa.

Lumen-verkkolehden numeroon 1/2021 pyydettiin yhteisöä ja yhteisöllisyyttä pohtivia artikkeleita ja puheenvuoroja. Tavoitteena oli rakentaa kuvaa siitä, mitä yhteisöllisyys tarkoittaa ja voi tarkoittaa elämisen ja elinkeinotoiminnan eri alueilla ja sektoreilla. Teemanumeron päätoimittaja, yliopettaja Leena Viinamäki kirjoittaa pääkirjoituksessaan:

”Artikkelien määrä ja näkökulmavalinnat ylittivät reippaasti ennakkotoiveemme. Lumen 1/2021 -lehden artikkelit kuvaavat erilaisten toimijatahojen ja toiminta-alueiden näkökulmista lappilaiskontekstissa 2020-luvun alun yhteisöllisyyttä niin paikallisessa face-to-face- kuin globaalissa etädigikontekstissakin.”

Lumen on luonteeltaan monialainen julkaisu. Yhteisöllisyyden teemaa käsitellään artikkeleissa ja puheenvuoroissa muun muassa työ- ja ammattiyhteisöjen, asumisen, asiantuntijatyön, pienyrittäjyyden, sosiaalisen median, yhteiskehittämisen, nuorten hyvinvoinnin ja korkeakouluopetuksen näkökulmista.

Teemanumeron kolumnistina vierailee FT Sanna Ryynänen, joka työskentelee Itä-Suomen yliopistossa tutkijana ja sosiaalipedagogiikan yliopistonlehtorina. Korona-ajassa hän muistuttaa joutilaiden tuokioiden ja yhteisen naurun merkityksestä yhteisöllisyyden tunteen ylläpitämisessä.

”Tietotyö on koronan aikaan siirtynyt pitkälti yksin kotona tehtäväksi työksi, jota etäpalaverit rytmittävät. Monesti tuntuu, että keskenään erilaisia etäkokouksia yhdistää yksi perusprinsiippi: yhdessä palaverissa ei haluta yleensä viettää yhtään enempää aikaa kuin on pakko. - - - Asiat halutaan hoitaa nopeasti ja tehokkaasti. Seuraava etäpalaveri odottaa, ja sitä ennen halutaan edes hetki hengähtää.”

Tutkitun tiedon teemavuosi 2021

Kuluva vuosi on nimetty tutkitun tiedon teemavuodeksi. Teemavuonna kotimaiset toimijat tuovat yhdessä tutkittua tietoa kaikkien saataville. Vuosi kokoaa yhteen tapahtumia ja tekoja, joiden avulla muodostuu monipuolinen kuva tutkitusta tiedosta ja sen roolista esimerkiksi yksilön hyvinvoinnin ja yhteiskunnan toiminnan kannalta.

Lumen-verkkolehti on hyväksytty osaksi teemavuoden ohjelmistoa. Lue lisää: https://tutkittutieto.fi/

Lumen

Lumen ilmestyy Lapin ammattikorkeakoulun julkaisemana kolme kertaa vuodessa. Jokaiselle numerolle valitaan erityisesti Pohjoisen kannalta ajankohtainen teema. Lehdessä julkaistaan myös muita ajankohtaisia artikkeleita ammattikorkeakoulussa tehdystä asiantuntijatyöstä.

Teemoja käsitellään monipuolisesti eri tutkimusalojen ja elinkeinojen näkökulmasta. Artikkelit ovat usein ammattikorkeakoulun omien ja muualla toimivien asiantuntijoiden yhteistä tuotantoa.

Jokaisessa teemanumerossa julkaistaan heti pääkirjoituksen jälkeen kolumni, jonka kirjoittajaksi kutsutaan teeman asiantuntija.

Kevätnumero ilmestyy 15.4. Sen teemana on Turvallisuus muutoksessa.

Tiedusteluihin vastaa lehden toimittaja, viestintäkoordinaattori Heli Lohi, heli.lohi(at)lapinamk.fi, p. 040 524 9836.Punainen ja keltainen vaahteranlehti lumihangella.