24.10.2024 10:49
Yhdessä työllistymisen tuen polulla – Eduron ja Lapin AMKin tiivistynyt yhteistyö tuottaa jatkuvan oppimisen mahdollisuuksia
Lapin AMK ja Eduro-säätiö aloittivat sopimuksellista, tavoitteelliseen yhteistyöhön tähtäävää yhteistyötä syksyllä 2023.
Eduron ja Lapin AMKin välinen kumppanuussopimus ja sen myötä tehty yhteistyö on vahvistanut yhteistyötä usealla tasolla ensimmäisen vuoden aikana.
Konkreettista alustaa yhteistyölle luo se, että Lapin AMK kouluttaa osaajia työllisyyden ja hyvinvoinnin palvelujärjestelmään eri tehtäviin sekä kehittää laaja-alaisesti lappilaista työelämää. Eduro puolestaan tuottaa palveluita ja kehittää systemaattisesti työllisyyden ja hyvinvoinnin yhdyspinnoilla tapahtuvaa työtä tuotekehityksen, selvitys- ja tutkimustöiden sekä koulutusten kautta kehittämiseen sekä tutkimustyöhön ja koulutuksiin erikoistuneen Suuntion toteuttamien hankkeiden kautta. Tavoitteena on yhdessä edistää tuen tarpeessa olevien asiakkaiden hyvinvointia, työllistymistä ja osallisuutta, hyödyntää digitalisaatiota ja kehittää verkostotyötä Lapin alueella.
Ensimmäisen vuoden aikana konkreettisena toimenpiteenä suunnittelussa lähdettiin suunnittelemaan ajankohtaista ja käytännönläheistä koulutusta työllisyyden ja hyvinvoinnin palvelujärjestelmässä työskenteleville ammattilaisille. Eduron INEEN – ohjaus palveluihin -hanke toteutti koulutustarvekyselyn, johon vastasi 63 asiantuntijaa. Kyselyn tuloksista nousi esille selkeitä tarpeita, jotka liittyvät erityisesti motivointiin, palvelutarpeiden oikea-aikaiseen arviointiin ja palvelujärjestelmän tuntemukseen. Pitkäaikaistyöttömien ja osatyökykyisten asiakkaiden kohtaaminen vaatii monialaista osaamista, ja näiden osa-alueiden vahvistaminen nähtiin keskeisenä. Näihin tarpeisiin Eduro ja Lapin AMK kehittivät yhteistyössä webinaarisarjan keskittyen asiakastyön kehittämiseen ja ammattilaisten työkalupakin laajentamiseen.
”Eduro-säätiön ja Lapin AMK yhteistyö webinaarisarjan muodossa on uudenlainen avaus yhteistyölle. Edurolla on pitkä kokemus ohjaus- ja sosiaalialan tulevien ammattilaisten harjoitteluista ja yhteisistä kehittämishankkeista mutta erityisesti asiantuntijoille suunnattua sisältöä ei ole aikaisemmin tuotettu”, kuvailee Maaria Välitorppa, INEEN-hankkeen projektipäällikkö ja webinaarin kehittämistyöryhmän jäsen.
Työllistymisen tuen polku on konkreettinen tuki ammattilaisille matkalla kohti tulevaisuuden työllisyyspalveluita, joissa asiakaslähtöisyys ja monialainen yhteistyö ovat keskiössä. Asiantuntijoille suunnattuna webinaarit eivät ainoastaan tue nykyisiä työllisyyden ammattilaisia, vaan ne tarjoavat myös alan opiskelijoille arvokasta tietoa ja mahdollisuuden tutustua tulevaan työelämään, toivottavasti lisäten alan vetovoimaa. Tämä yhteistyö luo vankan perustan työttömien palveluiden kehittämiselle ja auttaa ammattilaisia vastaamaan tulevaisuuden haasteisiin entistä paremmin varustautuneina.
Yhteistyön synergia auttaa molempia osapuolia: Lapin AMKin tieteellinen, teknologinen ja pedagoginen osaaminen sekä Eduron laajat verkostot ja vahva tuntemus käytännön työllistämistyöstä ja työhönkuntoutuksesta, erityisesti pitkään työttömänä olleiden ja osatyökykyisten asiakkaiden parissa mahdollistavat sen, että webinaarisarja yhdistää uusimman tiedon ja käytännön työkokemuksen saumattomasti.
Uudistuksen edessä tarvitaan taitojen vahvistamista
Työllisyyspalvelut ovat merkittävässä muutoksessa työllisyyspalveluiden siirtyessä kunnille. TE24-uudistuksen taustalla on halu tuoda palvelut lähemmäs asiakasta ja kehittää palvelujärjestelmää tehokkaammaksi. Tämä asettaa uusia vaatimuksia työllisyyden parissa työskenteleville asiantuntijoille.
Jotta ammattilaiset voivat vastata näihin haasteisiin, on tärkeää päivittää osaamista ja vahvistaa käytännön työkaluja asiakastyön tueksi. Yksi suurimmista haasteista on varmistaa, että palvelut tavoittavat ne, jotka niitä eniten tarvitsevat. Pitkäaikaistyöttömät ja osatyökykyiset henkilöt ovat usein palvelujärjestelmän marginaalissa, ja heidän palvelutarpeensa ovat moninaisia ja vaativat erityistä huomiota.
Webinaarit eivät ainoastaan tarjoa ajankohtaista tietoa työllisyyspalveluiden uudistuksista, vaan ne tukevat ammattilaisia myös käytännön asiakastyössä. Yksi keskeinen teema on palvelutarpeiden tunnistaminen ja oikea-aikainen palveluohjaus, joka on olennainen osa motivoivaa asiakastyötä. Webinaarisarjan tavoitteena on tarjota konkreettisia työkaluja, joiden avulla ammattilaiset voivat entistä paremmin tukea asiakkaitaan työllistymisen eri vaiheissa.
”Webinaarien avulla vastataan tarpeeseen. Ammattilaiset haluavat lisää tietoa uudistuksesta sekä vahvistaa taitoa kohdata asiakkaat asiakaslähtöisesti ja tehokkaasti. Palvelutarpeiden tunnistaminen ja oikea-aikainen ohjaus ovat tärkeitä työkaluja, kun palvelut siirtyvät lähemmäksi asiakkaita kuntien vastuulle. Erityisesti motivoivan ohjauksen merkitys korostuu, kun ammattilaiset pyrkivät auttamaan asiakkaita työllistymisen eri vaiheissa”, Välitorppa kertoo.
Työllisyyden tuen polku -webinaarisarja tuotetaan myöhemmin katsottavissa olevaksi MOOC-opintokokonaisuudeksi Lapin ammattikorkeakoulun alustalle. Näin sen sisällöt ovat asiantuntijoiden myöhemmin hyödynnettävissä, uudistuksen jo tuntua voimaa sekä myös alle hakeutuville ne voivat olla osa perehdytystä.
”Pitkään työttömän olleet ovat erityinen asiakasryhmä, joka vaatii vahvaa ohjausosaamista ja toisaalta motivointi on jatkuva haaste kaikessa asiakastyössä. Mahtava että kokonaisuus saadaan tallennettua talteen, koska tähän aiheeseen on varmasti tarve palata vielä uudelleen", Välitorppa iloitsee.
Ilmoittaudu mukaan ensimmäiseen webinaariin ja postituslistalle: Työllistymisen tuen polku -webinaarisarja