kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Esittely / Ajankohtaista / Uutisarkisto / Verkkolehden kansainvälinen numero on ilmestynyt
28.9.2017 8:00

Verkkolehden kansainvälinen numero on ilmestynyt

Lumen on Lapin ammattikorkeakoulun verkkolehti. Lehti jakaa pohjoista tietoa ja levittää arktista osaamista.


Numeron 2/2017 teemaksi johdettiin ammattikorkeakoulun strategiasta Arktinen yhteistyö ja pohjoinen rajaosaaminen. Numero on kokonaan englanninkielinen.

Kansainvälisen numeron päätoimittaja on FT, yliopettaja Esa Jauhola. Kolumnistina vierailee koordinaattori Päivi Koivupalo Pohjoiskalotin Rajaneuvonnasta. Artikkeleissa ja katsauksissa käsitellään pohjoisinta Eurooppaa monista näkökulmista. Päätoimittaja Esa Jauhola kirjoittaa:

- Globaali kiinnostus kohdistuu Arktisiin alueisiin koska niissä on runsaasti luonnonvaroja. Haaste onkin niiden hyödyntämisessä kestävällä tavalla. Tästäkin syystä pohjoisten valtioiden rajayhteistyö on erittäin tärkeää.

Haaste ei koske vain raja-alueita, vaan kaikkia arktisia partnerivaltioita. Suomi on Arktisen neuvoston puheenjohtajamaa vuodet 2017-2019. Esa Jauholan mukaan korkeakoulut ovat avainasemassa verkostojen ja keskusteluyhteyden ylläpitämisessä samoin kuin tutkimus- ja kehittämistyössä.

Pohjoismaiden ministerineuvosto rahoittaa rajaneuvontapalveluja Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa. Kolumnisti Päivi Koivupalo kirjoittaa:

- Viime vuonna Pohjoiskalotin Rajaneuvonta sai 4 000 yhteydenottoa. Yhteydenottojen määrä on noussut vuosi vuodelta. Erityisesti yritysten näkökulmasta on rajaesteitä vielä paljon.

Päivi Koivupalon mukaan kukaan ei kiistä tarvetta poistaa rajaesteitä, päinvastoin, mutta toimintaan resursointi on toistaiseksi ollut vaatimatonta.

Muissa asiantuntija-artikkeleissa käsitellään muun muassa koulutuksen ja opiskelun kansainvälisiä ulottuvuuksia, yrittäjyyttä ja uusia osaamisvaatimuksia, eri toimialojen verkostoyhteistyötä ja johtajuutta sekä maahanmuuttajien kotouttamista edistäviä toimia.

Lehti on luettavissa osoitteessa www.lumenlehti.fi.

Lumen

Lumen-verkkolehti on julkaisufoorumi pohjoisen asiantuntijoille. Se edistää omalta osaltaan Lapin AMKin tutkimus- ja kehittämistoiminnan tulosten avointa saavutettavuutta. Tästä ajatuksesta juontuu myös lehden nimi Lumen, joka tarkoittaa latinaksi valoa.

Lehti ilmestyy kolme kertaa vuodessa ja kullekin numerolle määritellään pääteemat.

Lumen-lehden seuraava numero ilmestyy joulukuussa, ja se on jälleen suomenkielinen. Teemana on verkostoissa tehtävä yhteistyö, ja numeron päätoimittaa TKI-päällikkö, TKT Seppo Saari.

Aiemmin ilmestyneet numerot:

Numero 1/2015. Teemana Arktisuudesta elinvoimaa. Päätoimittaja rehtori Martti Lampela. Ilmestynyt 9.12.2015
Numero 1/2016. Teemana Luonnonvarojen älykkään käytön edistäminen. Päätoimittaja Seppo Saari. Ilmestynyt 28.4.2016
Numero 2/2016. Teemana Turvallisuusosaaminen. Päätoimittajana Merja Koikkalainen. Ilmestynyt 29.9.2016
Numero 3/2016. Teemana Etäisyyksien hallinta. Päätoimittaja Leena Viinamäki. Ilmestynyt 8.12.2016
Numero 1/2017. Teemana Palveluliiketoiminta ja yrittäjyys. Päätoimittaja Marita Wahlroos. Ilmestynyt 27.4.2017

 

 lumen verkkolehti_logo neliö.jpg