kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Opiskelijalle / Varautuminen kyberuhkiin Lapin korkeakouluissa
Oppilaitos tiedottaa
13.5.2022 15:00

Varautuminen kyberuhkiin Lapin korkeakouluissa

Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa ja kiristynyt kansainvälinen tilanne lisäävät hybridivaikuttamisen, informaatiovaikuttamisen sekä kyberhyökkäysten riskiä.


Korkeakoulujen yhteistyöverkostot ja yhteiset työryhmät seuraavat yleistä turvallisuustilannetta, arvioivat riskejä ja pohtivat toimenpiteitä niiden minimoimiseksi.

LUC tietohallinto ja IT-palvelut seuraavat ja havainnoivat mahdollisia uhkia Lapin korkeakouluyhteisön digitaalisessa toimintaympäristössä, niin itse ylläpidettäviä järjestelmiä kuin käyttämiämme pilvipalveluja. Toistaiseksi nimenomaisesti Lapin korkeakouluyhteisöön suunnatuista kyberhyökkäyksistä tai -vaikutusyrityksistä ei ole tavallista runsaammin havaintoja.

LUC IT-palvelut tiedottaa käyttäjiä havaituista uhista, kuten haittaohjelma- tai kalastelukampanjoista. Sähköposti- ja haittaohjelmasuodattimilla pyritään estämään roskapostien ja haittaohjelmien pääsy loppukäyttäjille asti, mutta täydellistä suojausta niillä ei voida saavuttaa.

Tämän vuoksi käyttäjien tulee olla erityisen varovaisia hiemankin epäilyttävien sähköpostien ja niiden liitteiden kanssa. Jos on pieninkin epäilys sähköpostin, tekstiviestin tai niissä lähetettyjen linkkien tai liitteiden oikeellisuudesta, niitä ei tule avata.

Käyttäjät voivat tarvittaessa itse määrittää omaan sähköpostiin tulleet viestit roskapostiksi kyseisen viestin ollessa valittuna klikkaamalla Outlookissa ”Roskaposti” -toimintoa ja valitsemalla ”Estä lähettäjä”.

Lapin ammattikorkeakoulu ja Lapin yliopisto osallistuvat yhdessä Digi- ja väestötietoviraston vuosittain järjestämään digitaalisen turvallisuuden TAISTO22-harjoituksen. TAISTO on julkishallinnolle suunnattu tietosuoja- ja tietoturvaloukkausten hallinnan harjoitus, jossa häiriötilanteissa toimimista harjoitellaan kuvitteellisten tilanteiden kautta.

Yleistä kyberturvallisuustilannetta voi seurata Kyberturvallisuuskeskuksen sivuilta. Etusivulta löytyvät viimeisimmät uhkatiedotteet ja muut uutiset. Sivuston Kybersää kertoo kuluneen kuukauden merkittävistä tietoturvailmiöistä.

Kyberturvaan liittyvissä kysymyksissä tai huolissa voi ottaa yhteytyttä opiskelijoiden Helpdeskiin (helpdesk@luc.fi) ja tarvittaessa suoraan tietoturvahenkilöstölle: tietoturva@ulapland.fi