kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Esittely / Ajankohtaista / Valmistuvien taiteilijoiden näyttely Kuvataiteen valtakunta avautuu Mäntässä
10.6.2022 12:00

Valmistuvien taiteilijoiden näyttely Kuvataiteen valtakunta avautuu Mäntässä

Näyttely kokoaa 10.6.–28.8.2022 yhteen 18 juuri valmistunutta taiteilijaa.


Kuvataiteen valtakunnan teokset on valittu kaikkien Suomessa kuvataidetta opettavien ammattikorkeakoulujen lopputyönäyttelyistä. Näyttelyn on kuratoinut kuvataiteilija ja kuraattori Katriina Rosavaara.

Näyttelyn teemana Näkymättömät vuoret

Millaista on olla nuori taiteilija tässä ajassa? Mitä he haluavat meidän näkevän? Juuri kun uuden normaalin odotettiin alkavan, koronaeristyksiä ja tautiaaltoja ei seurannutkaan kaivattu vapaus, vaan uusi kriisi ja uhkakuvat. Nyt valmistuvat taiteilijat ovat opiskelleet hyvin poikkeuksellisina aikoina. Kuvataidetta ei ole koskaan aiemmin opetettu etänä.

Näyttelyn taiteilijoiden teoksissa nousi esiin paljon ajankohtaisia aiheita, kuten ilmastokriisi ja luontokato. Utopiat ja dystopiat. Sukupuoleen, syrjintään ja seksuaalisuuteen liittyvät kysymykset. Feminismi. Tunteita, joita oli ja ei ollut, joita kaivattiin ja tunnistettiin.

Taiteilijalta vaaditaan rohkeutta tehdä ennen näkymätön näkyväksi ja uskaltaa näyttää se muille. Kun taide ja todellisuus kietoutuvat teoksissa yhteen, mekin saamme nähdä, millaiset vuoret meitä ympäröivät, kuvaa näyttelyä kuraattori Katriina Rosavaara.

"Oli ilo ja etuoikeus saada tutustua valmistuvien taiteilijoiden töihin. Kuvataiteen tulevaisuus on todella kiinnostava ja monipuolinen. Nyt näyttelyssä esitettävät teokset muodostavat herkullisen ja runsaan kattauksen, jossa nurkan takana avautuu aina uusi maailma uuden taiteilijan teosten kautta".

 

Valmistuvat taiteilijat toista kertaa Taidekaupungin yhteisnäyttelyyn

Mänttä-Vilppula on kansallisesti tunnettu nykytaiteen keskus. Taidekaupungin kesä on todellinen kuvataiteen runsaudensarvi. Se kokoaa merkittävällä tavalla yhteen niin Serlachius-museoiden, Kuvataideviikkojen ja Kuvataiteen valtakunnan näyttelyt kuin kaupungissa toimivien kuvataiteilijoiden eri galleriat ja festivaalit. Taidekaupunki mahdollistaa näkyvän areenan valmistuvien taiteilijoiden esiintulolle.

Kuvataiteen valtakunta -näyttelyn erityisenä tehtävänä on saada näkyvyyttä juuri valmistuneille taiteilijoille ja samalla tuoda esiin ammattikorkeakoulujen tärkeää roolia kuvataiteen opetuksessa. Ammattikorkeakoulujen kuvataiteen koulutukset sijoittuvat eri puolille maatamme. Kullakin koulutusohjelmalla on omat historiansa ja kehitysvaiheensa sekä oma paikkansa taiteen kentällä. Kuvataiteen koulutuksella on taattu alueellinen saavutettavuus ja taiteilijoita sijoittuu valmistumisen jälkeen eri puolille Suomea.

Näyttelyn yhteistyöhön osallistuvat LAB-ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutti (Lappeenranta), Lapin ammattikorkeakoulun kuvataiteilijakoulutus (Tornio), Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemia, Tampereen ammattikorkeakoulu (D.P. in Media and Arts, Fine Art), Satakunnan ammattikorkeakoulun Kankaanpään taidekoulu ja Yrkeshögskolan Novia (bildkonst, Pietarsaari). Näyttelyn tuottajana toimii Mänttä-Vilppulan kaupungin kulttuuri- ja matkailupalvelut. Kaupungin ja ammattikorkeakoulujen välinen yhteistyö näyttelytoiminnassa käynnistetiin ensimmäisen kerran jo kesän 2021 näyttelyssä.

Kuvataiteen valtakunnan taiteilijat

Antti Alavilo, Aino Appelgrén, Annina Björkskog, Iisakki Haapalehto, Heli Jauhiainen, Venla Kivelä, Marko Lankinen, Janna Lindfors, Heli Lundström, Laura Manninen, Martta Meriläinen, Isabella Presnal, Jussi Ronkainen, Elizaveta Sleptsova, Tino Uimonen, Milla Veijalainen & Susanna Salminen, Seyoon Yoon.

Lisätietoja

Katriina Rosavaara, kuraattori, kuvataiteilija

katriina.rosavaara(at)gmail.com,  040 562 2314

Antti Korkka, tuottaja, kulttuurijohtaja

antti.korkka(at)taidekaupunki.fi, 050 471 6470

Verkossa

Somessa kuvataiteen-valtakunta-2022-32.jpg

valokuva: Marko Marin