kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Esittely / Ajankohtaista / Uutisarkisto / Uusi siirtolapuutarha käynnistyy resurssiviisaasti
26.3.2021 11:20

Uusi siirtolapuutarha käynnistyy resurssiviisaasti

Kemiin perustettava siirtolapuutarha vähähiilisyyden pilottikohteeksi.


Kemin kaupungin Ympärivuotinen kaupunkiviljely ja lähiruoan tuottaminen Kemissä -hanke sekä Lapin ammattikorkeakoulun SERI – Resurssiviisas Meri-Lappi –hanke (EAKR, Lapin liitto) toteuttivat yhteistyössä siirtolapuutarhan perustamiseen liittyvän vähähiilisyyttä edistävän pilotin.

Lapin ammattikorkeakoulussa projektipäällikkönä työskentelevä Katri Hendriksson arvelee, että resurssiviisaus on monelle vielä outo käsite, ja tähän haasteeseen haluttiin panostaa myös pilotin avulla.

- Resurssiviisaus on paljon muutakin kuin vain yrityksen tai kunnan resurssien kuten työntekijöiden tehokkaampi hyödyntäminen, sillä voidaan tuoda yritykseen tai kunnan toimipisteeseen uutta näkökulmaa ja saada toimenpiteet sujumaan tehokkaammin. Resurssiviisaus siirtolapuutarhamökin rakentamisessa tarkoittaa esimerkiksi rakennusmateriaalien kestäviä valintoja tai uusiutuvan energialähteiden käyttöä.

Siirtolapuutarhan perustaminen on tullut ajankohtaiseksi Kemissä ja kaupungin asukkaita on herätelty aiheen pariin toteuttamalla erityyppisiä suunnittelu- ja ideointityöpajoja. Kemin kaupungin asukkaat ovat olleet kiinnostuneita siirtolapuutarhan perustamisen mahdollisuudesta.

Hankeyhteistyöllä siirtolapuutarhan suunnitteluun on saatu lisää konkretiaa SERI–hankkeessa laaditun materiaalipaketin myötä. Materiaalipaketti sisältää siirtolapuutarhan perustamiseen liittyvät toiminnot resurssiviisauden näkökulmien kautta.

Siirtolapuutarhan perustaminen resurssiviisaasti –materiaalipaketin sisältö on koottu siten, että Kemin kaupunki saa siitä arvokasta tietoa alueen perustamisen tueksi. Materiaalipaketti on kattava opas, josta on hyötyä kaupunkien ja kuntien päättäjille, suunnittelijoille ja alueen käyttäjille.

- Paketti on koostettu pitäen silmällä Meri-Lapin alueen kaupunkien ja kuntien mahdollisuuksia toteuttaa siirtolapuutarhan suunnittelua vähähiilisyyttä korostaen ja resurssiviisaus –teeman kautta. Materiaalipaketissa on tietoa esimerkiksi Kemissä olevien sijaintivaihtoehtojen erityispiirteistä, mökin rakentamisessa käytettävistä kestävistä materiaaleista sekä viljelytoiminnasta, Katri Hendrisson tarkentaa.

Tietoa siirtolapuutarhan perustamisesta ja käyttäjien tarpeista on hankittu siirtolapuutarhatyöpajoissa, joihin SERI –hankkeen toimijat ovat osallistuneet syksyn 2020 ja kevään 2021 aikana.

- Työpajat ovat antaneet arvokasta tietoa materiaalipaketin tueksi ja tuoneet samalla hanketoimijoiden näkökulmia toteutukseen. Siirtolapuutarhan resurssiviisaita ratkaisuja on pohdittu ja arvioitu yhdessä käyttäjien kanssa. Käyttäjiltä on saatu palautetta ja toiveissa on ollut, että jätehuolto ja kompostointi huomioitaisiin Kemin siirtolapuutarhan perustamisessa.

logoja
Lisätietoja hankkeista:

Katri Hendriksson, katri.hendriksson(a)lapinamk.fi (SERI – Resurssiviisas Meri-Lappi)

Heidi Nikkilä, heidi.nikkila(a)kemi.fi (Kaupunkiviljely –hanke)
Puinen aita jonka ympärillä puutarhaa.