kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Esittely / Ajankohtaista / Uutisarkisto / Uusi julkaisu: kaivoskoneen kauhan huulilevyn kulumistutkimuksen tekninen raportti
1.12.2014 9:00

Uusi julkaisu: kaivoskoneen kauhan huulilevyn kulumistutkimuksen tekninen raportti

Raportissa kuvataan MineSteel-projektissa yritystapaustutkimuksena tehdyn huulilevyn kulumistutkimus, sen tulokset ja kehityskohteita.


Tapausesimerkkinä käytetään Ruukille tehtyä tutkimusta, jossa seurattiin maanalaisessa kaivostyössä käytetyn kauhakuormaajan huulilevyn kulumista. Seurantatutkimukset tehtiin ammattikorkeakoulun Gom:in Atos-pinnanskannauslaitteistolla.

Tutkimukset paneutuivat ennen kaikkea kulumisprofiilin tarkasteluun sekä massahävikin arviointiin. Atoksen hyödynnettävyys vastaavanlaisessa tutkimuksessa saatiin vietyä uudelle tasolle.

Huulilevyn vaihdon ohjeistus havaittiin tärkeäksi ja hitsaajan on syytä noudattaa tarkasti ohjeistusta. Virhearvioita voi syntyä, koska uudet ultralujat ja kovat kulutusta kestävät teräkset eivät ole samanlaisia hitsata kuin tavallinen S355 teräs. Materiaalivalmistajan mukana olo on myös hyödyllistä, koska se lisää perspektiiviä materiaalitutkimuksen ja käytännön välille.

Tulevaisuudessa terästen kehittäminen on entistä laaja-alaisempaa ja siinä otetaan paremmin käytännön kohde huomioon.

Julkaisu on saatavilla sähköisenä:

Keltamäki; Kimmo; Ylitolva; Marko
Kaivoskoneen kauhan huulilevyn kulumistutkimus : Tekninen raporttiKaivoskoneen kauha