kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Esittely / Ajankohtaista / Uutisarkisto / Uunituore tiekartta antaa suuntaa lappilaisen arjen turvallisuudelle
4.10.2021 8:00

Uunituore tiekartta antaa suuntaa lappilaisen arjen turvallisuudelle

Lapin arjen turvallisuuden tiekartta kertoo, mitä arjen turvallisuuden parantamiseksi tulisi tehdä seuraavan seitsemän vuoden aikana.


Arjen turvallisuus on hyvinvoinnin ja turvallisuuden asioita, jotka ovat päivittäin läsnä lähiyhteisössämme. Pitkät etäisyydet, harva asutus ja palveluverkosto sekä arktiset ilmasto-olosuhteet asettavat Lapin arjen turvallisuudelle erityisiä vaatimuksia. Lapissa arjen turvallisuutta kehitetään verkostoyhteistyössä kuntien, elinkeinoelämän, järjestöjen, viranomaisten ja oppilaitosten kanssa.

- Tiekartta sisältää kymmeniä toimenpide-ehdotuksia eri aihealueilta, kuten asumisen tai liikkumisen turvallisuuden parantaminen, tiedolla johtamisen edistäminen, osallisuuden ja yhteisöllisyyden kasvattaminen, tai sosiaalisesti kestävän talouden edistäminen Lapissa, kertoo Eija Raasakka, hankkeen projektipäällikkö Lapin ammattikorkeakoulusta.

Jotkut tiekartan toimenpiteistä ovat erittäin tarkkoja ja konkreettisia, toiset taas laajempia strategisia tai vaikkapa mallintamiseen liittyviä toimenpiteitä.


Tiekartan taustalla laaja yhteistyö

Tiekartan sisältämät toimenpide-ehdotukset on laadittu laajassa monitoimijaisessa yhteistyössä.

Hanke käynnistettiin laatimalla tilannekuva arjen turvallisuuden nykytilasta Lapissa. Lukuisten työpajojen ja tapahtumien kaikkiaan yli kahdelta sadalta osallistujalta kysyttiin, mitä lappilaisen arjen turvallisuuden parantamiseksi tulisi tehdä. Lisäksi haastateltiin parikymmentä hyvinvoinnin ja turvallisuuden asiantuntijaa. Koottua tietoa yhdistämällä ja analysoimalla määriteltiin kymmenen toimenpidekokonaisuutta ja kullekin rahoituslähde sekä mahdollinen toteuttaja.

Toimenpidesuunnitelman toteutumista seurataan puolivuosittain Lapin turvallisuusverkoston johtajakokouksessa, jossa on edustus myös sisäministeriön sisäisen turvallisuuden strategiaosastolta.

Maakuntamme tiivis ja aktiivinen verkostoyhteistyö on vienyt Lapin arjen turvallisuuden kehittämistä eteenpäin poikkeuksellisen tehokkaasti. Valtakunnallisesti Lappia pidetään edelläkävijäalueena, jossa pilotoidaan moniin kansallisiin strategioihin ja ohjelmiin kirjattuja tavoitteita.

Yhtenä kansallisena tavoitteena onkin käsitellä hyvinvointia, terveyttä ja turvallisuutta yhdessä, kuten Lapissa on jo tehty muun muassa Lapin arjen turvallisuuden tiekarttaa työstettäessä.

Julkaisu: Lapin arjen turvallisuuden tiekartta

Lisätietoja

Arjen turvallisuuden tiekartta – aktivoiva osallisuus syrjäytymisen ehkäisyssä -hanke on Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen rahoittama Euroopan sosiaalirahaston hanke.

Projektipäällikkö Eija Raasakka, Lapin AMK
eija.raasakka(at)lapinamk.fi
0407098160

Kirjan kansikuva, jossa henkilö kävelee saunamökille kivisessä maastossa.