kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Esittely / Ajankohtaista / Uutisarkisto / Työelämän muutokset haastavat poroelinkeinon harjoittajatkin
14.9.2020 8:00

Työelämän muutokset haastavat poroelinkeinon harjoittajatkin

Yhteinen poronhoitoalue -hankeessa kartoitetaan paliskunnissa olevaa osaamista ja parannetaan yhteistyötä.


Syksyn myötä alkaa poronhoitovuoden kiireisin aika, kun poroja kootaan maastosta erotuksiin. Enää ei poromiehen tehtäviin kuulu pelkästään poroista huolehtiminen vaan työelämän muutokset näkyvät poroelinkeinossakin.

Varsinaisten perinteisten poronhoitotöiden rinnalle on tullut liuta uusia tehtäviä, jotka vaativat uudenlaista osaamista. Paliskuntia työllistää esimerkiksi kasvava kiinnostus arktisista luonnonvaroista, mikä tarkoittaa lisääntyneitä neuvotteluita, kuulemisia ja lausuntojen antamista. Uudet tehtävät tehdään entisten perinteisempien töiden lisäksi.

Kasvanut työmäärä näkyy kiireenä ja henkisen kuormituksen lisääntymisenä sekä paliskunnissa että porotalousyrityksissä.

- Työtaakkaa on tarpeen jakaa aiempaa enemmän, ja osaamista ja verkostoitumista paliskunnissa tulisi lisätä, kertoo Lapin ammattikorkeakoulun projektipäällikkö Iida Melamies.

Kesällä alkanut Yhteinen poronhoitoalue -hanke pyrkii vastaamaan tähän tarpeeseen muun muassa kouluttamalla poronhoitajia ja kartoittamalla jo olemassa olevaa osaamista paliskuntien sisältä. Lisäksi hankkeessa kehitetään yhteistyötä poronhoitajien ja eri sidosryhmien välillä. Tavoitteena on parantaa työn tuottavuutta ja poronhoitajien työhyvinvointia.

Yhteinen poronhoitoalue: Kehittämistä verkostoissa, paliskunnissa ja porotalousyrityksissä -hankkeen toteuttaa Lapin ammattikorkeakoulu. Sen rahoittaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Euroopan sosiaalirahastosta.

Lisätietoja

projektipäällikkö Iida Melamies
iida.melamies(ät)lapinamk.fi
p. 044 478 0212Porot Melamies uutiskuva.jpg

Kuva: Iida Melamies