kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Esittely / Ajankohtaista / Uutisarkisto / Turvallisuus muutoksessa – Lumen-lehden kevätnumero on ilmestynyt
15.4.2021 7:00

Turvallisuus muutoksessa – Lumen-lehden kevätnumero on ilmestynyt

Lapin ammattikorkeakoulun verkkolehti Lumen paneutuu numerossa 2/2021 turvallisuuteen yhteiskunnassa, työssä ja elinkeinoissa.


Lehti on luettavissa verkossa osoitteessa www.lumenlehti.fi.

Turvallisuus on tila, jossa riskit ovat hyväksyttävällä tasolla. Toimintaympäristömme muutos muokkaa myös käsitystämme turvallisuudesta ja sen tekijöistä. Muutostekijät nousevat paikallisia, alueellisista ja kansainvälisistä kehityskuluista, ja monet turvallisuutta ja sen tunnetta horjuttavat tai vahvistavat voimat kumpuavat arvojen ja asenteiden murroksista.

Pitkät etäisyydet, harva asutus ja palveluverkosto sekä äärevät ilmasto-olosuhteet asettavat päivittäiselle turvallisuudellemme täällä pohjoisessa erityisiä vaatimuksia.

Turvallisuus ei ole yksin. Organisaatioissa se on osa laatua ja yhteiskunnan tasolla turvallisuus kuuluu hyvinvoinnin perusedellytyksiin. Turvallisuus on kiistanalaista. Teemanumeron päätoimittaja Pekka Iivari kirjoittaa:

”Turvallisuuden mielikuvapainotteisuus ja mielikuvan kontrasti todellisuuden kanssa johtaa usein siihen, että turvallisuudesta muodostuu mielipidekysymys. Tällöin niin sanottu rationaalinen päättely ja numerotietoon nojaavat perustelut eivät johda yhteisesti jaettuun käsitykseen.”

Teemanumeron kolumnistina vierailee Poliisiammattikorkeakoulun rehtori Kimmo Himberg. Hänen mukaansa Suomessa vallitsee maan historian ja geopoliittisen aseman ansiosta melko yhtenäinen käsitys ulkoisesta turvallisuudesta, mutta:

”On realistista ja riskitietoista myöntää, että digitalisaation eturintamassa oleva, monimutkaisen infrastruktuurin ja tietoverkkojen yhteiskunta on myös niin sisäisistä kuin ulkoisista tekijöistä haavoittuva, jopa kriisialtis.”

Teema-artikkeleissa turvallisuusteema tulee lähemmäksi elinkeinojen ja kansalaisten arkea. Aihetta käsitellään muun muassa henkisen turvallisuuden, tietoturvan, hoitotyön, matkailun, yrittäjyyden ja teollisen tuotannon näkökulmista.

 

Tutkitun tiedon teemavuosi 2021

Kuluva vuosi on nimetty tutkitun tiedon teemavuodeksi. Teemavuonna kotimaiset toimijat tuovat yhdessä tutkittua tietoa kaikkien saataville. Vuosi kokoaa yhteen tapahtumia ja tekoja, joiden avulla muodostuu monipuolinen kuva tutkitusta tiedosta ja sen roolista esimerkiksi yksilön hyvinvoinnin ja yhteiskunnan toiminnan kannalta.

Lumen-verkkolehti on hyväksytty osaksi teemavuoden ohjelmistoa. Lue lisää Tutkitun tiedon teemavuodesta: https://tutkittutieto.fi/

 

Lumen

Lumen ilmestyy Lapin ammattikorkeakoulun julkaisemana verkkolehtenä kolme kertaa vuodessa. Jokaiselle numerolle valitaan erityisesti Pohjoisen kannalta ajankohtainen teema. Lehdessä julkaistaan myös muita ajankohtaisia artikkeleita ammattikorkeakoulussa tehdystä asiantuntijatyöstä.

Teemoja käsitellään monipuolisesti eri tutkimusalojen ja elinkeinojen näkökulmasta. Artikkelit ovat usein ammattikorkeakoulun omien ja muualla toimivien asiantuntijoiden yhteistä tuotantoa.
Jokaisessa teemanumerossa julkaistaan heti pääkirjoituksen jälkeen kolumni, jonka kirjoittajaksi kutsutaan teeman asiantuntija. Seuraava numero ilmestyy lokakuussa.

Tiedusteluihin vastaa lehden toimittaja, viestintäkoordinaattori Heli Lohi, lumenlehti(at)lapinamk.fi, p. 040 524 9836.Punainen ja keltainen vaahteranlehti lumihangella.