kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Esittely / Ajankohtaista / Uutisarkisto / Tuoreet yrittäjät kohti kansainvälisiä markkinoita
15.9.2017 11:21

Tuoreet yrittäjät kohti kansainvälisiä markkinoita

Marko Merkkiniemen ja Anssi Välikankaan yhteisvoimin perustama kansainvälinen konsulttiyritys Oy BeSmart Consulting Ltd piti avajaistilaisuuden 14.9. Lapin Hullussa Rovaniemellä.


Lapin AMKista maaliskuussa 2017 International Business Management koulutuksesta tradenomiksi (YAMK) valmistunut Marko Merkkiniemi toimii yrityksen toimitusjohtajana. Merkkiniemi on myös suorittanut alemman AMK-tutkintonsa Lapin AMKissa (silloisessa RAMKissa), josta hän valmistui taloushallinnon tradenomiksi (AMK). Anssi Välikangas puolestaan vastaa yrityksen ohjelmistoliiketoiminnasta ja myös hän on Lapin AMKin (silloisen RAMKin) kasvatti, sillä hän on valmistunut ohjelmistotekniikan insinööriksi vuonna 2007.

- Jos en olisi käynyt näitä tutkintoja, niin mielestäni minulla ei olisi mitään mahdollisuuksia olla nyt tässä tilanteessa. Ei niinkään sen itse yrittäjäksi ryhtymisen suhteen, mutta yleensäkin sen taustatiedon, jäsentämisen, kehittämisen ja mallintamisen vuoksi tämä ei olisi onnistunut ilman tutkintoja, vaikka en itse oikein tykkää opiskelusta, niin tykkään silti oppia uusia asioita ja se on kantanut pitkälle, Merkkiniemi kertoo.

Merkkiniemen ja Välikankaan yritys GoGlobal Smart tarjoaa kansainvälistymispalveluja pk-yrityksille käyttäen työkaluna heidän kehittelemäänsä GoGlobal Smart sovellusta eli yritykseen kuluu ohjelmistokehitystä sekä konsultointia. Käytettävissä olevat konsultit tulevat yrityssopimusten kautta ja niitä on tällä hetkellä tehty Kiinaan, Brasiliaan, Afrikkaan, Australiaan, Venäjälle ja Suomeen. Yhtenä konsulttina toimii esimerkiksi Lapin AMKissa International Business Management koulutuksesta opiskeleva Vanessa Rodrigues Koivuranta, joka vastaa Brasilian markkinoista.

- Yritys on perustettu 21.8, joten ollaan hyvin nopeasti saatu asiat tähän pisteeseen, vaikka tätä ollaankin suunniteltu jo noin 2 vuoden ajan. Verkostoa on tarkoitus kasvattaa koko ajan lisää ja kehittää sovellusta, Välikangas tarkentaa.

- Strategia meillä on ollut alusta asti selkeä eli ensin tehtiin malli, sitten tehtiin sovellus ja sen kautta tuotteet mitä tarjotaan, jonka jälkeen katsottiin miten ne peilautuvat konsulteille. Tämän jälkeen lähdettiin sitten hakemaan verkostoja ja rakentamaan niistä toimivia, Merkkiniemi kertoo.


Kyseessä täysin uusi innovaatio


Yrittäjät kertovat, että he ovat palveluidensa hinnoittelussa huomioineet sen, että konsultointi on perinteisesti kallista puuhaa, jonka vuoksi se ei monestikaan pääse pienten ja keskisuurten yritysten käyttöön. Tämän vuoksi Merkkiniemi ja Välikangas haluavat tarjota palveluitaan myös pienemmillekin yrityksille.

- Sehän ei tarkoita sitä, jos halutaan tehdä asiat hyvin, että sen pitäisi olla kallista, vaan me olemme tarkkaan määritelleet kaiken mitä teemme ja tarjoamme. Esimerkiksi koulutusten osalta, kun konsultit joka tapauksessa vierailevat yrityksissä, niin miksi he eivät antaisi samalla koulutusta, jos tietävät mitä tekevät, itse konsultin töitä tekevä Merkkiniemi toteaa.

Merkkiniemen ja Välikankaan kunnianhimoisena tavoitteena on muuttaa kyseistä alaa uuteen suuntaan, sillä toista vastaavanlaista yritystä ei tällä hetkellä ole.

- Jos ja kun tämä toimii niin kuin olemme ajatelleet, niin kyllä tämä uutta tuo koko alalle eikä pelkästään Rovaniemelle tai Suomeen, vaan globaalisti, sillä olemme saaneet huomata, että kansainvälisesti konsultit ovat kiinnostuneita toimimaan tällaisessa yhteisössä.

 

Omat visiot on mahdollista toteuttaa yrittämällä


Molemmat ovat yksimielisesti sitä mieltä, että parasta yrittäjyydessä on se, että pääsee toteuttamaan omat visiot ja saa kasata semmoisen porukan missä itse haluaa työskennellä.

- Ihan valmistumisesta asti on ollut mielessä monenlaisia yrittäjyyshommia, mutta tähän asti palkkatyöt on kuitenkin kiinnostanut vähän enemmän. Työllistyin jo silloin opintojen aikana alan hommiin ja siitä asti olen niitä tehnyt, mutta nyt kun Marko noin pari vuotta sitten minulle tämän idean tarjoili, niin tuntui hyvin luontevalta lähteä yrittämään ja joskushan sitä on yritettävä, Välikangas naurahtaa.

- Innostus tähän lähti oikeastaan siitä, kun on alalla jo jonkin aikaa ollut ja ehkä pieni ripaus perfektionistiä itsestä löytyy, niin on ollut halua hakeutua opintoihin, kun ei itse ymmärrä kaikkea, mutta tuntuu, että asiat voisi tehdä paljon paremmin. Jo ensimmäisen AMK-tutkinnon aikana, kun kysyttiin tavoitteita miksi on lähtenyt opiskelemaan, niin kirjoitin, että ”kansainvälisellä liiketoiminnan saralla haluan tehdä jotakin mielenkiintoista, mutta en vielä tiedä mitä” eli pieni idean jyvä on ollut mielessä jo sieltä asti, joka on sitten pikkuhiljaa jalostunut, Merkkiniemi muistelee.

Yrittäjät ovat tyytyväisiä niihin eväisiin mitä ovat AMK-ja YAMK opinnoistaan saaneet, sillä jo opintojen aikana on ollut mahdollisuus testata ja jalostaa omaa ideaa, josta lopulta tuli totta. He myös haluavat itse tarjota mahdollisuuksia opiskelijoille, jotka uskovat pärjäävänsä tällä alalla, vaikka konsulttihommiin eivät omille palkkalistoille voi heitä työllistää, mutta verkostojen kautta voivat auttaa heitä alalle. Ohjelmistopuolella sen sijaan tulevaisuudessa heillä on varmasti tarvetta insinööreille.Kuva yrittäjistä

Yrittäjät Marko Merkkiniemi (vas.) ja Anssi Välikangas (oik.)Vanessa.JPG

Lapin AMKin YAMK-opiskelija ja GoGlobal Smartin Brasilian konsultti Vanessa Rodrigues Koivuranta.