kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Esittely / Ajankohtaista / Uutisarkisto / Tosielämää palveleva tutkimus- ja kehittämistyö tekee Lapin AMKista ykkösen
22.9.2015 13:00

Tosielämää palveleva tutkimus- ja kehittämistyö tekee Lapin AMKista ykkösen

Lapin ammattikorkeakoulu keräsi jälleen viime vuonna suurimman ulkoisen rahoituksen potin kaikista ammattikorkeakouluista.


Rahoittajat sijoittivat ammattikorkeakouluun 8,2 miljoonaa euroa, mikä on lähes kymmenen prosenttia kaikkien ammattikorkeakoulujen yhteenlasketusta ulkoisesta rahoituksesta.

Tulos oli saman kaltainen vuotta aiemmin, jolloin ulkoista rahoitusta kertyi yhteensä 8,9 miljoonaa euroa. Ammattikorkeakouluja on Suomessa 26. Opiskelijamäärissä mitattuna Lapin AMK on kansallista keskikastia.

Tutkimus- ja kehittämishankkeiden välitön hyöty koituu yrityksille ja muille elinkeinoelämän toimijoille parempina tuotteina, palveluina ja toimintamalleina. Kun projektit ja palvelut on kytketty tiiviisti opetukseen, hyötyvät niistä suoraan myös ammattikorkeakoulun opiskelijat sekä ajantasaisena opetuksena että työelämän toimeksiantoina, jotka toimivat aitoina oppimistehtävinä.

Toiseksi parhaiten ulkoista rahoitusta saivat Savonia AMK ja Turun AMK, jotka jäivät vaajaan kahden miljoonan päähän Lapin AMKin tuloksesta. Keskimäärin ammattikorkeakoulut keräsivät vuoden 2014 aikana ulkoista rahoitusta noin 3,6 miljoonaa euroa, mikä on puoli miljoonaa euroa vähemmän kuin vuotta aiemmin. Kaikkiaan ammattikorkeakoulut saivat ulkoista rahoitusta tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotyölleen (TKI) 87 miljoonaa euroa.

Ammattikorkeakoulujen TKI-hankkeet edellyttävät korkeakoululta myös omaa rahoitusta. Lapin AMKin TKI-toiminnan kokonaisrahoitus oli viime vuonna reilut 11 miljoonaa euroa, joten ulkoisen rahoituksen osuus oli 74 prosenttia. Ulkoisen rahoituksen osuus kokonaisrahoituksesta oli ammattikorkeakouluissa keskimäärin 56 prosenttia.

Lapin ammattikorkeakoululla on tällä hetkellä käynnissä 65 hanketta, joissa on mukana yritys-, tutkimus- ja muita partnereita Suomesta, Ruotsista tai muualta Euroopasta. Hankkeista on kansainvälisiä kymmenkunta.

Ammattikorkeakoulun ulkoisen rahoituksen tärkeimpiä kanavia ovat EU:n rakennerahastot, Lapin Liitto, ELY, Tekes ja Interreg Pohjoinen -ohjelma. Lisäksi Lapin AMK on mukana muun muassa Fimeccin SHOK-ohjelmissa ja saa suoraa EU-rahaa puiteohjelmasta. Horisontti 2020 on Euroopan unionin suurin ja kilpailluin tutkimuksen ja innovoinnin rahoitusohjelma, jonka avulla EU tukee tärkeinä pitämiään aiheita. Rahoitusohjelman budjetti on 80 miljardia euroa vuosille 2014–2020. Hankehakemukset lähetetään Euroopan komissioon, jossa ne arvioidaan. Lapin AMK on mukana peräti kahdessa kansainvälisessä Horisontti 2020-ohjelman hankkeessa.

Lapin AMKin TKI-toiminnassa tehtiin viime vuonna 121 henkilötyövuotta. Työhön osallistui 273 ihmistä. Ulkoisesta rahoituksesta noin 900 000 euroa syntyi TKI-palveluiden myyntituotoista.

Onnistuminen ulkoisen rahoituksen hankkimisessa tarkoittaa ammattikorkeakoululle myös parempaa kokonaisrahoitusta, sillä OKM jakaa sen perusteella ammattikorkeakouluille suunnatusta rahoituksesta kahdeksan prosenttia.

Tiedot perustuvat ammattikorkeakoulujen OKM:lle toimittamiin tulostietoihin.

xxx

Lisätietoja:
• Lapin AMKin tutkimus- ja kehittämisjohtaja Eero Pekkarinen, eero.pekkarinensähköposti.jpg, puh. 0400 690 966
• Liitetiedosto: Ammattikorkeakoulujen rahoituksen osatekijät ja tulokset 2014
• Lapin AMKin uutinen 21.8.2014: Lapin AMK on lunastanut rahoittajien luottamuksen
Käynnissä olevia hankkeita 
• Hankkeiden päätteeksi tehdään usein myös julkaisu.

Tiedostot



L maantie JesseTamskiweb.jpg