kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Esittely / Ajankohtaista / Uutisarkisto / Tornionlaakson historia luonnontieteiden tutkimuksessa hakee vertaistaan
3.11.2021 12:00

Tornionlaakson historia luonnontieteiden tutkimuksessa hakee vertaistaan

Tulevassa seminaarissa matkataan tutkimusmatkailijoiden mukana Tornionlaaksoon 1700- ja 1800-luvuilla: Maupertuis ja Struven ketju.


400-vuotias Tornio on merkittävä paikka luonnontieteen historiassa. Tutkimusmatkailijoiden Tornionlaakso -tapahtuma kutkuttaa osallistujien mielikuvitusta. Seminaari järjestetään 12.11.2021 klo 12:30 - 16:00 Aineen taidemuseossa Torniossa.

Pierre Louis Moreau de Maupertuis (1698 - 1759) oli ranskalainen matemaatikko ja tähtitieteilijä. Ranskan tiedeakatemian retkikunnan johtajana hän selvitti, onko maapallo navoiltaan litistynyt vai ei. Retkikunta viipyi Tornionlaaksossa vuosina 1736–1737.

Struven ketju puolestaan on kolmiomittausketju Pohjoisen jäämeren ja Mustanmeren välillä. Sillä selvitettiin maapallon muotoa ja kokoa 1800-luvulla. Ketju on ainutlaatuinen helmi pohjoisten maailmanperintökohteiden joukossa. Ketjun mittauspisteistä 16 sijaitsee Länsi-Pohjassa ja Länsi-Lapissa. Maupertuis’n ja Struven ketjun kolmiomittausverkoissa on useita samoja pisteitä.

Mapertuis’n lisäksi monet 1700-luvun tieteen kärkinimet ovat edelleen maailmanlaajuisesti tuttuja. Mutta miten vaikkapa Celsius tai Linné liittyvät Tornionlaaksoon?

Mielenkiintoisten puheenvuorojen lisäksi historiaan matkataan VR-lasein ja ultrahaptisessa infokioskissa.
Seminaari on avoin ja maksuton, mutta osallistuminen edellyttää ennakkoilmoittautumista 5.11. mennessä. Lisätietoja tapahtuman verkkosivulta.

Tapahtuman järjestävät Maupertuis-säätiö ja Interreg Pohjoinen -ohjelman (EAKR) osarahoittama Maailmanperintö Struven ketjun pohjoiset osat -hanke yhteistyökumppaneineen. Järjestäjät haluavat kunnioittaa Tornion kaupunkia sen 400-vuotisen historian merkittäviin tapahtumiin ja henkilöihin keskittyvällä seminaarilla.
Vanhassa maalauksessa Maupertuis ja vieressä kuva ketjukuviosta Pohjois-Suomen kartan päällä.

Kuvamanipulaatiossa Maupertuis ja Struven ketjun pohjoisosa.