kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Esittely / Ajankohtaista / Uutisarkisto / Tilannehuone-sivustolta tukea matkailun päätöksentekoon
1.2.2021 16:00

Tilannehuone-sivustolta tukea matkailun päätöksentekoon

Keväällä käynnistyneen Covid-19 pandemian takia matkailuala Lapissa on suurien haasteiden edessä.


Lapin matkailun koronatoipumisen tilannehuone -sivustolle on koottu keskeisimpiä tietoja ja tunnuslukuja, joita matkailuelinkeino voi hyödyntää covid-19-kriisistä toipumista koskevassa päätöksenteossa.

Tilannehuone tarjoaa tietoa talvikaudesta 2020-2021 ja kokoaa yhteen tietoja Covid-19-pandemian vaikutuksista matkailuun Lapissa. Tietoa on saatavilla sekä Lapin tasolta yleisesti että Lapin matkailun suuraluetasolla muun muassa matkustuskiinnostuksesta, varauksista ja toteutuneesta kehityksestä, kuten yöpymisistä ja majoitusmyynnistä sekä saavutettavuudesta. Tiedot on jäsennetty asiakkaan polun mukaisesti eli tietoja kerätään suunnitteluvaiheesta, varaus- ja ostovaiheesta, matkailusta Lapissa sekä jatkossa myös matkailijoiden kokemusten jakamisesta.


Viikkokatsaukset matkailun kehittäjien kohtauspaikkana

Tilannehuone on tavoittanut käyttäjänsä esimerkiksi viikkokatsausten välityksellä. Katsauksiin osallistui säännöllisesti muun muassa lappilaisten matkailun alueorganisaatioiden edustajia. Matkailun kehitystä, tietojen tulkintaa ja tietotarpeita sekä niiden täyttämistä käytiin läpi vilkkaasti keskustellen. Vaikka kasvulukuja ei juuri ollut tarjota, kuulijoille pyrittiin antamaan mahdollisimman tarkkaa tietoa toteutuneesta ja tulevista näkymistä.

Rekisteröidyn majoituksen myynti on vuonna 2020 lokakuun loppuun mennessä yli 30 miljoonaa euroa pienempi kuin vuonna 2019. Vuoden ensimmäiset kuukaudet myynti oli vielä lähes kaikissa kohteissa hyvässä kasvussa, mutta erityisesti maaliskuussa loppunut kansainvälinen kysyntä ja menetetty pääsiäissesonki näkyvät luvuissa.

Matkailun tulevaa kehitystä on mahdollista ennakoida AirBnB:n tarjoaman varaustiedon avulla. Tällä hetkellä loppu- ja alkuvuoden AirBnB-varaustilanne näyttää koko Lapin osalta edellistä vuotta heikommalta. Sitä vastoin kevättalveksi varauksia on nyt aiempaa enemmän. Kysyntä vaihtelee kohteittain voimakkaasti. Esimerkiksi Tunturi-Lapissa varaustilanne on hiihtolomakaudelta huhtikuun puoliväliin saakka vuotta 2019 parempi.

Lapin matkailun koronatoipumisen tilannehuone -sivustoa päivitetään jatkuvasti mahdollisimman reaaliaikaisen tilannekuvan välittämiseksi.

Sivusto on kehitetty Lapin liiton EAKR-rahoitteisessa (Vipuvoimaa EU:lta) Lapin matkailun koronatoipumisen tilannehuone- projektissa tiiviissä yhteistyössä matkailuelinkeinon kanssa. Hankkeen hallinnoijana toimi Lapin ammattikorkeakoulu ja osatoteuttajana on Lapin liitto.


Lisätietoja:
Pasi Satokangas, pasi.satokangas(at)lapinamk.fi, puh. 040 705 4976
Kristian Sievers, kristian.sievers(at)Lapinliitto.fi, puh. 040 828 4095


KoiravaljakkoTilannehuone hankejuliste