kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Esittely / Ajankohtaista / Uutisarkisto / Tilannehuone auttaa matkailuyrityksiä elpymisessä
29.9.2020 10:00

Tilannehuone auttaa matkailuyrityksiä elpymisessä

Lapin matkailun koronatoipumisen tilannehuone -sivustolla ylläpidetään tietoja ja tunnuslukuja, joita matkailuelinkeino voi hyödyntää koronakriisistä toipumisessa.


Lapissa rekisteröitiin viime vuonna yli 3 miljoonaa yöpymistä ja kansainvälinen matkailu on kasvanut huomattavasti viime vuosina. Kysyntä pysähtyi tämän vuoden maaliskuussa Covid-19- epidemian ja siihen liittyvin rajoitustoimien vuoksi.

Tilastoitu majoitusmyynti on heinäkuun loppuun mennessä lähes 24 miljoonaa euroa pienempi kuin vuonna 2019 vastaavalla ajanjaksolla. Kriisi on lisännyt epätietoisuutta tulevan edessä. Matkailuelinkeino ja kehittäjät janoavat tietoa toimintansa ohjaamiseen ehkä enemmän kuin koskaan.

Tieto ja tiedolla johtaminen erityisen tärkeitä kriisiaikana

Lapin matkailun koronatoipumisen tilannehuone -sivustolle on koottu keskeisimpiä tietoja ja tunnuslukuja, joita matkailuelinkeino voi hyödyntää kriisistä toipumisessa. Tilannehuone tarjoaa tietoa muun muassa matkustuskiinnostuksesta, varauksista ja toteutuneesta kehityksestä, kuten yöpymisistä ja majoitusmyynnistä. Tietoa on saatavilla sekä Lapin tasolta että matkailukohteista.

Sivustoa päivitetään jatkuvasti mahdollisimman reaaliaikaisen tilannekuvan välittämiseksi. Sivuston päivittämisestä vastaa EAKR- rahoitteinen (Vipuvoimaa EU:lta 2014-2020) Lapin matkailun koronatoipumisen tilannehuone- hanke, jota toteuttavat Lapin ammattikorkeakoulu ja Lapin liitto.

Kotimaanmatkailu auttoi kesän yli

Lapin matkailukesä oli suhteellisen vilkas. Heinäkuussa tilastoituja yöpymisiä oli jo lähes yhtä paljon, kuin aikaisempina vuosina. Kesän torjuntavoitto perustui kotimaanmatkailun vilkastumiseen. Jo aikaisempina vuosina suurin osa kesäasiakkaista on saapunut Lappiin kotimaasta.

Tilannehuone seuraa tiiviisti myös alustatalouden kautta myytävän majoituksen kehitystä. AirBnB-myynti puolestaan on Lapissa monissa kohteissa ollut kasvussa lähes koko vuoden ja esimerkiksi Kolarissa sekä Inarissa tehtiin heinäkuussa majoituksen lyhytvuokrauksen myyntiennätyksiä.

Loppuvuodeksi ja vuoden 2021 tammi- ja helmikuulle tehtyjen Airbnb-varausten määrä on syyskuussa Kolarissa, Kittilässä ja Inarissa suurempi, kuin vuotta aiemmin vastaavana ajankohtana. Rovaniemellä varaustilanne on sitä vastoin heikompi.

On huomattava, että Airbnb:n kautta tehty varaus on useimmissa tapauksissa, ehdoista riippuen, maksutta peruttavissa 1—14 vuorokautta ennen majoitusajankohtaa. Näin ollen varaustilanne ei kerro vielä varmuudella tulevien kuukausien tilanteesta.

Talven kohtalo ratkeaa syksyllä

Matkanjärjestäjien tekemät ennakkovaraukset vahvistetaan syksyllä, joten nyt eletään kriittistä aikaa tulevan talven matkailun osalta. Tämän hetken näkymän perustella talvesta tulee selvästi aiempia kasvuvuosia heikompi. Arvioiden mukaan kansainvälinen matkailu supistuu 60—80 prosenttia.

Mikäli pahimmat talvea koskevat uhkakuvat toteutuvat ja ulkomaalaiset matkailijat eivät voi tulla maahan, matkailuelinkeino kohtaa mittavia vaikeuksia.

Lapin matkailun koronatoipumisen tilannehuone -hanke toimii vuoden loppuun saakka. Hankkeessa kehitettäviä tiedolla johtamisen käytäntöjä on tarkoitus jalostaa myös jatkossa matkailuelinkeinon hyödynnettäväksi.

Lisätietoja:

Pasi Satokangas, pasi.satokangas(at)lapinamk.fi, puh. 040 705 4976
Kristian Sievers, kristian.sievers(at)Lapinliitto.fi, puh. 040 828 4095

logoja

 Tilannehuone_hanke_juliste_297420_verkkoon (1).jpg