kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Esittely / Ajankohtaista / Uutisarkisto / Tieto- ja viestintätekniikan insinööriopiskelijoiden Smart ICT Exhibition #2019 –tapahtuma esitteli kuluvan lukukauden projekteja
26.4.2019 11:28

Tieto- ja viestintätekniikan insinööriopiskelijoiden Smart ICT Exhibition #2019 –tapahtuma esitteli kuluvan lukukauden projekteja

Rantavitikan kampuksella Rovaniemellä kokoontuivat tieto- ja viestintätekniikan insinööriopiskelijat kolmelta eri vuosikurssilta esittelemään lukukauden projektien tuotoksia. Aamupäivällä alkanut Smart ICT Exhibition #2019 –tapahtuma piti sisällään eri teemaisia projekteja.


 

Ensimmäisen vuoden tieto- ja viestintätekniikan insinööriopiskelijoiden projektit keskittyivät aiheeltaan revontuli datan lukemiseen. SolarStrormFox–projektiryhmä oli kehittänyt revontuli-ilmaisimen, joka keräsi tietoa revontulien aktiivisuudesta. ”Revontulien tiedot ovat kootusti nähtävillä nettisivuilla ja jatkuvasti päivittyvä ilmaisin kertoo, kun revontulia on nähtävissä Rovaniemellä,” esitteli ensimmäisen vuoden tieto- ja viestintätekniikan insinööriopiskelija Henri Severinkangas.

Toisen vuoden insinööriopiskelijat keskittyivät projekteissaan automatisoituihin viherseiniin. DreamSpace Solution –projektiryhmän viherseinästä löytyi monenlaisia ominaisuuksia: kastelujärjestelmä, tuulettimet, lämpötila-, ilmankosteus- ja hiilidioksidisensorit. ”Nettisivulta pääsee seuraamaan DreamWall-viherseinän jatkuvasti päivittyvää tietoa sensorien tuloksista ja lukemaan kootut tiedot viherseinän laitteista ja kasveista,” kertoi Tuomas Herranen yhdessä projektijäsenen Miko Piitsalon kanssa.


Viherseinä
Kuvassa Tuomas Herranen esittelee viherseinää


Arctic RoiVarpu esitteli pisteellään omaa viherseinäänsä. Marko Seppi ja Pauli Tepsa näyttivät, kuinka projektin nettisivuilta pystyi seuraamaan eri sensoreiden mittaustuloksia ja näkemään arvojen kehittymistä. Kastelujärjestelmä oli automatisoitu: ”Jos yhtäkkiä muistat reissulla ollessasi, ettet kastellut murattiasi ennen matkaan lähtöä, se onnistuu vaivattomasti viherseinän kauko-ohjattavuuden avulla, joka toimii omalla puhelimella. Napin painallus ja kasvi saa taas vettä,” näytti Sakari Lahtinen puhelimellaan. ”Pyrimme tekemään viherseinästä mahdollisimman ekologisen, emme käyttäneet sen rakentamiseen esimerkiksi lainkaan nauloja tai ruuveja, jolloin seinän materiaalit ovat vaivattomasti uudelleenkäytettävissä,” kertoi Henri Laaksonen.

Erämaassa käytettäviä etäluettavia sensori- ja mobiiliratkaisuja esittelivät kolmannen vuosikurssin opiskelijat. Sampo Järvelä esitteli Kota Data –projektiryhmän tuotosta: ” Olemme tehneet vapaa-ajan järjestelmiä tukevan sovelluksen, joka seuraa laavujen käyttökatetta ja puutilannetta. Tämä on erityisesti laavujen huoltajille hyödyllinen, sillä he pystyvät reaaliajassa seuraamaan laavujen kävijämääriä ja suunnittelemaan huollot tarpeen mukaan.”

”Meillä tuli projektissa käyttää tiettyjä ominaisuuksia, mutta muuten saimme itse suunnitella kaiken. Projekti oli erittäin mielenkiintoinen tehdä ja toteuttaa,” kertoivat Järvelä ja Tomi Alakurtti.

Rural-IOT –projektiryhmän Ville Eloranta ja Markus Laurila esittelivät kehittämäänsä Älylaavu-mobiilisovellusta, joka myös mittasi laavujen puutilannetta sekä erilaisten sensorien avulla laavujen lämpötilaa sekä ilmankosteutta. Myös jatkuvasti päivittyvä laavujen kävijämäärä kertoi, kuinka paljon vierailijoita laavulla milloinkin on ollut.


demo expo


Kiinnostuitko tieto- ja viestintätekniikan opinnoista? Kysy lisää koulutuksen yhteyshenkilöltä:

Maisa Mielikäinen
Sähköposti: maisa.mielikainen(at)lapinamk.fi
Puhelin: 040 710 6416
TVT Uutiskuvat (2).JPG