kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Esittely / Ajankohtaista / Terveystalon ja Lapin AMKin kumppanuus saa jatkoa
6.11.2023 8:00

Terveystalon ja Lapin AMKin kumppanuus saa jatkoa

Terveystalon Kemin ja Rovaniemen toimipisteet ja Lapin ammattikorkeakoulu uusivat kumppanuussopimuksensa ja jatkavat yhteistyötä terveys- ja hyvinvointiosaamisen ja -palveluiden kehittämisessä. Myös osaajien saatavuutta halutaan parantaa.


Kumppanuussopimuksen allekirjoitustilaisuus pidettiin 1. päivänä marraskuuta, ja sopimuksen allekirjoittivat Terveystalo OyJ:n Lapin seudun aluejohtaja Sirpa Lohi ja Lapin ammattikorkeakoulun rehtori Riitta Rissanen. Aiempi kolmen vuoden sopimuskausi oli koronan sävyttämä mutta siksi tuloksekas, että sopimus päätettiin uusia.

Sirpa Lohen mukaan hoitoalan veto- ja pitovoiman parantaminen on kummankin talon tahto ja tavoite. Osaajakilpailu on kovaa myös Lapissa, ja Sirpa Lohen mukaan on kaikkien etu, että myös julkinen sektori saa ja kykenee pitämään palveluksessaan tarvittavan määrän osaajia. Tässä voi auttaa ammattikorkeakoulun vahva osaaminen etäisyyksien hallinnasta.

- Sopimusta teemoittaa selvästi Lappi-perspektiivi. Työntekijäkokemuksen johtaminen ja yksintyöskentelyn tuki - että asiantuntijat saavat tarvittavan tuen ja turvan esimiehiltään – korostuu meillä Lapissa.

Kehittämällä trainee-/talent-polkuja puolestaan kehitetään terveysalan opiskelijoiden uramahdollisuuksia Terveystalon palveluksessa. Opiskelijoita halutaan kiinnittää työyhteisöön jo opiskeluvaiheessa.

- Työpaikkashoppailu haastaa terveysalaa, Sirpa Lohi tiivistää.

Kumppanuuden luonteeseen kuuluu asiantuntijuuden ja osaamisen jakaminen. Se tuottaa selvää lisäarvoa koulutus- ja tutkimus-, kehittämis- ja innovaatioyhteistyöhön. Lapin AMKin rehtori Riitta Rissasen mukaan kumppanuustyön teemoissa on menty eteenpäin kolmen vuoden aikana. Hän näkee sopimuksessa monia yhteisiä aihioita, joilla vaikuttaa hoitoalan vetovoimaan.

- Miten taataan hoitoalan veto- ja pitovoima on myös meille iso kysymys. Olemme aitiopaikalla luomassa alan tulevaisuutta kun työn tekeminen on muuttunut ja työkaverit ovat ehkä jopa ympäri maailmaa.

Osaamispäällikkö Seija Taattola Lapin ammattikorkeakoululta iloitsee erityisesti suunnitteilla olevasta Talent-ohjelmasta, joka tarkoittaa opiskelijoiden kannalta esimerkiksi mahdollisuuksia opinnollistaa tilapäistöitä Terveystalon Kemin tai Rovaniemen yksiköissä. Myös Terveystalon palveluksessa jo olevien urapolkuja voidaan ammattikorkeakoululta tukea.

Myös kansainvälisten matkailijoiden ja Ruotsin puolella asuvien asiakkaiden asiakaskokemuksen parantaminen on lappilainen eritysteema, joka on kirjattu kumppanuussopimukseen yhteiskehittämisen kohteeksi. Edelleen, sopimukseen on kirjattu työterveyteen liittyvien ennaltaehkäisevien palveluiden kehittäminen.

Suunnitelmissa on myös resurssien tehokkaampi yhteiskäyttö: ammattikorkeakoululla nähdään Terveystalon liikuntalaboratorio ja -klinikkatoiminta ainutlaatuisena oppimisympäristöinä ja toisaalta Terveystalo voi hyödyntää aiempaa paremmin ammattikorkeakoulun kehittämisympäristöjä kuten Toimintakyky-ympäristö Sempin ja Sports Labin fasiliteetteja.

Kumppanuusyhteistyötä koordinoivat Terveystalon toimipaikkojen päälliköt Taina-Riikka Hakola (Rovaniemi) ja Mari Hietala (Kemi) ja Tulevaisuuden terveyspalvelut -osaamisryhmän päällikkö Seija Taattola Lapin AMKilta. Yhteyshenkilöt laativat kumppanuussopimuksen liitteeksi toimintasuunnitelman, jossa kuvataan yhteistyön teemat ja toimenpiteet yksityiskohtaisemmin.

Koulutusorganisaatiot ovat Sirpa Lohen mukaan tulevaisuuden avaintekijöitä, minkä takia yhteistyö niiden kanssa on erittäin tärkeää.

- Yhteistyöstä tehdään yhä tiiviimpää – en näe muita tulevaisuuksia tässä suhteessa.

Kolme terveydenhoitajaa keskustelee hyväntuulisina työpaikan kahvihuoneessa kahvipöydän ääressä.

Kuva: Terveystalo OyJ