kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Esittely / Ajankohtaista / Uutisarkisto / Terveydenhuollon simulaatiot tehtiin näyttävästi näkyviksi
19.2.2016 11:21

Terveydenhuollon simulaatiot tehtiin näyttävästi näkyviksi

Kansainvälisessä konferenssissa Rovaniemellä kohtasivat terveydenhuollon ammattilaiset ja simulaatioiden kehittäjät eri puolelta maailmaa.


Lapin ammattikorkeakoulu jatkaa valtakunnan kärjessä simulaatio-opetuksen kehittäjänä. Jo vuodesta 2005 alkaen on Lapissa järjestetty simulaatio-opetukseen ja se kehittämiseen liittyviä projekteja ja konferensseja EU rahoituksen tukemana. Ensimmäinen kansainvälinen konferenssi järjestettiin keväällä 2012 Levillä.

Lapin ammattikorkeakoulu järjesti 16.-18. helmikuuta kansainvälisen Nursing Simulation Alive -konferenssin, johon osallistui 180 simulaation parissa toimivaa kouluttajaa, tutkijaa ja terveydenhuollon ammattilaista kymmenestä eri maasta.

Terveydenhuoltoalan simulaatio-opetus on vakiintunut ja laajentuu edelleen sekä terveydenhuollon perusopetuksessa että täydennyskoulutuksessa. Simulaatiot ovat kehittyneet monimuotoisemmiksi ja simulaatioita on tuotu lähemmäksi autenttista ympäristöä simulaatiokeskusten lisäksi.

Simulaatiot ovat kehittyneet enemmän todellisuutta jäljittelevämmiksi myös simulaatiopotilasnäyttelijöiden myötä ja teknologia avaa uusia ulottuvuuksia simulaatioiden saatavuudelle suuremmalle kohderyhmälle.

Konferenssin toiminnantäyteinen startti Kemissä

Konferenssi käynnistyi tiistaina 16.2. pre-conference-tapahtumalla Kemissä. Päivän aikana konferenssivieraat tutustuivat ammattikorkeakoulun SKY hoitotyön simulaatio- ja kehittämisympäristöön

Puolenpäivän jälkeen järjestettiin pelastusharjoitus Lumilinnan ja Jalokivigallerian edessä jäällä. Yleisöllä oli mahdollisuus seurata harjoitusta, ja kiitos kauniin talvisään, sitä kertyikin paikalle varsin paljon.

Harjoituksessa olivat mukana Lapin pelastuslaitos – Kemin paloasema, Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri Ensihoitokeskus ja Rajavartiolaitoksen helikopteri. Harjoituksen jälkeinen oppimis- ja palautetapahtuma järjestettiin Kemin Lumilinnassa.

Innostavat konferenssipäivät Rovaniemellä

Kansainvälisen Nursing Simulation Alive -konferenssin varsinaiset konferenssipäivät järjestettiin Rovaniemellä Lapin ammattikorkeakoulun Borealis-salissa ja ENVI-simulaatioympäristössä. Konferenssikieli oli englanti.

Konferenssin avasi sosiaali‐ ja terveysministeri Hanna Mäntylä videovälitteisesti.

Puhujina kuultiin simulaatio‐osaamisen kansainvälisiä asiantuntijoita. Keskiviikon keynote-puheenvuoron piti Tanskalainen psykologi PhD Peter Dieckmann, joka työskentelee Copenhagen Academy for Medical Education and Simulation -tutkimuslaitoksessa. Puheenvuoron aiheena oli Settings set the scene: Exploring constellations for scenarios and debriefings.

Torstaina konferenssiväki pääsi kuulemaan ja osallistumaan yhdysvaltalaisen Gayle Gliva-McConveyn interaktiiviseen luentoon, jonka aikana hän haastoi yleisön äänestämään simulaatiopotilaiden hyödyntämiseen liittyvistä uskomuksista: totta vai tarua. Gayle Gliva-McConvey toimii johtajana Eastern Virginia Medical Schoolissa.

Draamakasvatuksen opettaja Jouni Piekkari puolestaan laittoi yleisön heittäytymiskyvyn koetukselle samalla kun kertoi yhteisöllisen teatterin keinoista simulaatio-oppimisessa.

Aamupäivien puheenvuoroista julkaistaan myöhemmin videotallenteet konferenssisivuilla.

Työpajoissa sukellus syvemmälle

Etenkin aihetta vähemmän tunteville havainnollistuivat hoitotyön simulaatiot parhaiten iltapäivien työpajoissa. Niistä neljä järjestettiin Lapin ammattikorkeakoulun simulaatioympäristö ENVIssä. Simulaatiotyöpajojen aiheina olivat mobiilisimulaatiot, osallistava synnytyssimulaatio, lääkehoidon simulaatio ja simulaatiopotilaiden käyttö simulaatioissa.

Näiden lisäksi torstaina järjestettiin työpaja, jossa Gayle Gliva-McConvey antoi valmennusta onnistuneen simulaatiopotilaiden koulutuksen käynnistämiseen.

Konferenssissa järjestettiin myös posterinäyttely. Yleisö äänesti parhaaksi Arcada -ammattikorkeakoulun posterin, jonka aiheena oli "Activating nursing students in high quality simulation with low costs".

Tiedustelut

Hoisim-projekti: projektipäällikkö, lehtori Paula Poikela, paula.poikelasähköposti.jpg, p. 040 778 4798
Konferenssin sisältö: projektityöntekijä, lehtori Outi Tieranta, outi.tierantasähköposti.jpg, p. 0400 268 635

Tausta- ja lisätietoja

- Hoitotyön simulaatiot näkyväksi (HoiSim) –hanke saa rahoitusta Euroopan sosiaalirahastosta.
- Konferenssisivut: www.hoisim2016.fiIMG_0816.jpg