kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Esittely / Ajankohtaista / Syksyn yhteishaussa yli 3000 hakijaa
15.9.2022 11:00

Syksyn yhteishaussa yli 3000 hakijaa

Syksyn yhteishaku korkeakouluihin päättyi 15. syyskuuta. Opiskelupaikan Lapin AMKista saa yksi seitsemästä hakijasta.


Syksyn yhteishaussa valitaan opiskelijat tammikuussa käynnistyviin koulutuksiin. Lapin ammattikorkeakoulussa on aloituspaikkoja uusille tutkinto-opiskelijoille tammikuun ryhmissä 448.

Kevään hakuun verrattuna on syksyn yhteishaussa mukana huomattavasti vähemmän koulutusohjelmia, mutta monet tervehtivät ilolla mahdollisuutta aloittaa opinnot kalenterivuoden alussa. Lapin AMK merkittiin yhteishakulomakkeille jollekin hakutoivesijalle reilut 3500 kertaa. Ensisijalla Lapin AMKiin hakee yli 1300 hakijaa.

- Kaiken kaikkiaan on ilo havaita, että työelämää lähellä oleva ammattikorkeakoulutus kiinnostaa. Näin voimme vastata myös Lapin työelämässä vallitsevaan korkeakoulutettujen osaajien tarpeeseen, rehtori Riitta Rissanen sanoo.

Tänä syksynä haussa oli mukana kahdeksan AMK-tutkintoon ja neljä ylempään AMK-tutkintoon (YAMK) tähtäävää koulutusohjelmaa. Kaikki koulutukset järjestetään joko kokonaan tai osittain verkossa.

- Monipaikkaista oppimista tapahtuu tänä päivänä yhä enemmän ja hakijat arvostavat verkkoa hyödyntäviä joustavia opiskelumahdollisuuksia. Verkko-opetuksen pitkäaikainen ja tunnustettu osaaminen näkyy meillä sekä AMK- että YAMK-tutkintojen hakijamäärissä, Riitta Rissanen laskee.

AMK-koulutuksista suosituimpia ovat viime vuosien tapaan metsätalousinsinöörin, sosionomin ja tradenomin koulutusohjelmat. YAMK-tutkintokoulutuksia otettiin Lapissa nyt ensimmäistä kertaa mukaan myös syksyn hakuun, mikä osoittautui tarpeelliseksi: yhtä aloituspaikkaa tavoittelee enemmän kuin neljä ensisijalla hakevaa.

YAMK-koulutukset halutaan pitää kiinni ajassa, ja tammikuussa käynnistyykin kaksi uutta ohjelmaa.

- Haluamme tarjota yhteiskunnan ja työelämän osaamistarpeisiin vastaavaa YAMK-koulutusta aiempaa monipuolisemmin ja useammin. Opiskelijoiden omat aikataulutarpeet huomioidaan, jotta opiskelussa säilyy motivaatio ja tavoite, osaamispäällikkö Marika Kunnari valottaa.

Syksyn 2022 yhteishaku: Lapin ammattikorkeakoulun tarjonta, hakijat, aloituspaikat ja niiden suhdeluvut

Lapin AMK hakeneet ja aloittaneet syksyn yhteishaku 2022.jpg

Opiskelijavalintojen aikataulu

Pääosa uusista AMK-tutkinto-opiskelijoista valitaan lukion tai ammattiopiston päättötodistusten perusteella. Muut hakijat kutsutaan valintakokeeseen. Valintakoe on ammattikorkeakoulujen yhteinen, ja Kemissä ja Rovaniemellä siihen voi osallistua 2.11.2022. klo 9:00 ja 14:00. Lisätietoja AMK-valintakokeesta ja siihen valmistautumisesta on ammattikorkeakoulun Valintakokeet-verkkosivulla.

YAMK-opiskelijoiden valintaa varten Lapin AMK järjestää oman sähköisen valintakokeen.

Opiskelijavalintojen tulokset ovat selvillä 25.11.2022 mennessä.

Vaihtoehtona avoimen ammattikorkeakoulun väylä

Yhteishaku ei ole ainoa tapa hakea Lapin ammattikorkeakouluun, vaan tutkintotavoitteisen opiskelun voi aloittaa myös Avoimen AMKin polkuopinnoissa. Esimerkiksi viime vuoden syksyllä polkuopinnot aloitti 170 opiskelijaa.

60 opintopisteen laajuisten - käytännössä ensimmäisen lukuvuoden - opintojen jälkeen hakijan ei tarvitse osallistua yhteishakuun eikä niihin liittyviin valintakokeisiin. Seuraava haku Lapin ammattikorkeakoulun polkuopintoihin avautuu viikolla 47. Paikkoja on rajoitettu määrä.Henkilö katsoo tietokoneen näytöltä opiskelukavereitaan.