kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Esittely / Ajankohtaista / Uutisarkisto / Suomi 100: AMK kutsuu lappilaisia tulille ja kuppikuntiin
6.2.2017 12:00

Suomi 100: AMK kutsuu lappilaisia tulille ja kuppikuntiin

Satavuotiasta Suomea juhlistetaan maan pohjoisimmassa ammattikorkeakoulussa monin tavoin pitkin vuotta. Juhlavuoden ”Yhdessä”-teema ja tulevaisuuteen suunnattu katse sopii Lapin AMKin arvoihin ja toimintatapaan kuin nakutettu.


Ammattikorkeakoululaiset ottivat jo tammikuun puolessa välissä startin juhlavuoteen järjestämällä hauskan ja tunteikkaan Flash Mob -esityksen Napapiirillä Rovaniemellä. Helmikuussa käynnistyvät NuotioAMK-tapahtumat, maaliskuussa kutsutaan kansalaisia kahvipöytäkeskusteluihin ja huhtikuussa tehdään rakkaudentunnustuksia Suomelle.

Tarinaa tulilla

NuotioAMKin ideana on tuoda korkeakouluopetusta kaikkien helposti saataville. Opetustuokioita järjestetään paikoissa, joissa suomalaiset ovat tottuneet kokoontumaan: nuotiopaikoilla, näköalatorneilla, urheilukentillä, luonnonvesien äärellä. Opetustuokiot ovat kaikille paikalle saapuville tai sattuville avoimia, eli kuka vain voi jäädä kuulolle ja osallistua.

Ensimmäisten NuotioAMK-luentojen aiheena on Luonnon monikäyttö Lapissa nyt ja tulevaisuudessa. Lehtori Maarit Timonen alustaa alkuun aiheesta jonka jälkeen on toiminnallinen osio. Torniossa tapahtumaan voi osallistua 15.2. Möljällä ja Kemissä 16.2. sisäsatamassa Jalokivigallerian edustalla. Opetustuokio alkaa kumpanakin päivänä klo 18. Yhteistyökumppaneina ovat Tornion reserviläiset ja Kemin reserviläiset.

Kansalaisten kahvipöydät

Lapin AMK on mukana valtakunnallisessa 100 askelta Suomen tulevaisuuteen –kansalaiskeskustelujen sarjassa, jossa pohditaan yli 30 paikkakunnalla millaista on hyvä elämä, miten eriarvoisuutta tasataan ja kuinka rakennetaan siltoja eri ihmisryhmien välille. Lappilaisilla on mahdollisuus osallistua kahvipöytäkeskusteluihin maaliskuussa Rovaniemellä ja Kemissä.

Suomen askeleet -kansalaiskeskustelussa kirjava joukko lappilaisia ihmisiä keskustelee Suomen tulevaisuuteen liittyvästä kysymyksestä ja suunnittelee ratkaisunsa tuleville sukupolville. Pöytäkunnittain puhutaan hyvästä elämästä paikallisesti ja tulevaisuuden Suomessa yhteiskunnallisten muutosten keskellä. Ilmoittautuminen kahvipöytäkeskusteluihin on paraikaa käynnissä.

Kansalaiskeskusteluista syntyneet ideat julkaistaan keväällä verkossa kaikkien arvioitaviksi, luovutetaan poliittisille päätöksentekijöille ja esitellään kesällä Porin SuomiAreenalla. Sen jälkeen ne jalostuvat paikallisten nuorisovaltuustojen käsissä uuteen muotoon. Hanketta koordinoi sivistysjärjestö Kansanvalistusseura, ja Lapin AMK vastaa Lapin tapahtumien toteutuksesta.

Sata palloa - rakkautta ilmassa!

Huhtikuun viimeisellä viikolla tehdään Kemissä rakkaudentunnustuksia Suomelle. Opiskelijakunta ROTKO, Insinööriopiskelijoiden KeIO ry. ja ammattikorkeakoulu järjestävät silloin Sata palloa –tapahtuman osana Vapun etkojen ohjelmaa.

Sata palloa ja 100 askelta Suomen tulevaisuuteen –hanke ovat mukana Valtioneuvoston kanslian Suomi 100 -ohjelmassa.

Linkkejä


NuotioAMK-oppimistuokiot: Luonnon monikäyttö Lapissa nyt ja tulevaisuudessa 15.2. Torniossa ja 16.2. Kemissä

Suomen askeleet -kansalaiskeskusteluihin haetaan Kemiin ja Rovaniemelle aivan tavallisia ihmisiä kaikilta elämänaloilta. Mukaan voit ilmoittautua ammattikorkeakoulun verkkosivuilla. Valtakunnallinen hanke: www.100askelta.fi

• Tammikuun Flash mobin "Suomi, on vuorosi loistaa!" video on katsottavissa AMKin Youtube-kanavalla.SuomiFinland100-tunnus_sininen_RGB.jpg