kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Esittely / Ajankohtaista / Uutisarkisto / Struven ketjun kahdeksalle pisteelle pääsee suoraan museolta
7.2.2022 8:00

Struven ketjun kahdeksalle pisteelle pääsee suoraan museolta

Virtuaalinen vierailu Unescon maailmanperintökohteeseen tulee osaksi Tornionlaakson museon perusnäyttelyä.


11.2.2022 alkaen voi Tornionlaakson museon perusnäyttelyssä tehdä virtuaalisen vierailun kahdeksalle Tornion- ja Muonionlaaksossa sijaitsevalle Unescon maailmanperintökohde Struven ketjun pisteelle. Struven ketju Tornionlaaksossa -virtuaalimaailma sijaitsee museon aulatilassa ja siihen voi tutustua ilmaiseksi museon aukioloaikoina.

Osin pelillinen virtuaalinen maailma on rakennettu mittauspisteiltä otettujen 360 asteen kuvien ympärille. Vaarojen rinteille on haastava kiivetä ja Alatornion kirkon torni on puolestaan kokonaan kiinni vierailijoilta, mutta virtuaalitodellisuus tuo kohteet esteettömästi kaikkien saavutettavaksi. Hyttysten ininä ja tuulen ujellus värittävät tutkimusmatkailijoiden virtuaalista kiipeämistä vaarojen huipuille.

Struven ketju hyväksyttiin Unescon maailmanperintöluetteloon 2005 edustamaan kansainvälistä tieteen ja tekniikan kulttuuriperintöä. Vain murto-osa ketjun sadoista mittauspisteistä on valittu edustamaan koko ketjua Unescon maailmanperintökohteina. Näistä seitsemän sijaitsee Tornion- ja Muonionlaaksossa – kaikki neljä Ruotsin, ja kolme, eli puolet Suomen maailmanperintökohdepisteistä. Museon virtuaalisella vierailulla kävijä pääsee tutustumaan Alatornion kirkon, Kokkokankaan, Huitaperin, Aavasaksan, Niemivaaran, Pullingin, Outtakkan ja Stuorrahanoaivin mittauspisteiltä avautuviin maisemiin.

Struven ketju on jättimäinen mittanauha, jonka avulla varmistettiin maapallon muoto ja koko 1800-luvulla. Mustaltamereltä Jäämerelle nykyisin 10 maan halki kulkeva ketju koostuu sadoista korkeille näköalapaikoille sijoitetuista mittauspisteistä, joista tehtiin tarkkoja kolmiomittauksia 1810–50-luvuilla. Nimensä ketju sai hanketta johtaneen saksalaisen tähtitieteilijän F. G. W. von Struven mukaan. Osa pisteistä oli samoja, joita myös jo sata vuotta aiemmin ranskalainen tiedeakatemian retkikunta Maupertuis johtajanaan oli käyttänyt maapallon mittauksiin.

Virtuaalimaailman ovat tuottaneet yhdessä Tornionlaakson museo, Lapin ammattikorkeakoulu, Maanmittauslaitos ja The Northern Parts of the World Heritage Struve Geodetic Arc -hanke. Toteutuksen ovat mahdollistaneet Museoviraston rahoittama Tutkimusmatkailijoiden Tornionlaakso -hanke sekä Interreg Nord -rahoitteinen Maailmanperintö Struven ketjun pohjoiset osat -hanke.

Näyttelyn avajaisia voi seurata Facebook-live-tapahtumassa 10.2. klo 12 alkaen.Vanhassa maalauksessa Maupertuis ja vieressä kuva ketjukuviosta Pohjois-Suomen kartan päällä.