kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Esittely / Ajankohtaista / Uutisarkisto / Stora Enso Metsä ja Lapin AMK yhteistyössä kehittämään vastuullisen metsäteollisuuden ratkaisuja
30.1.2023 11:30

Stora Enso Metsä ja Lapin AMK yhteistyössä kehittämään vastuullisen metsäteollisuuden ratkaisuja

Stora Enso Metsä ja Lapin ammattikorkeakoulu ovat solmineet kumppanuussopimuksen strategisia ja operatiivisia tavoitteitaan tukevasta yhteistyöstä.


Stora Enso on kansainvälinen pakkaus-, biomateriaali-, puutuote- ja paperiteollisuuden uusiutuvien tuotteiden toimittaja. Stora Enso Metsä toimittaa Stora Enson suomalaisille, uusiutuvia materiaaleja valmistaville tehtailleen kartonki-, biomateriaali-, puutuote- ja paperitehtaille puuraaka-ainetta vuosittain noin 20 miljoonaa kuutiometriä. Stora Enso Metsä tarjoaa lisäksi metsänomistajille asiantuntemusta ja apua metsäasioihin metsän koko elinkaaren ajan. Lapin ammattikorkeakoulu puolestaan on erikoistunut tulevaisuuden biotalouden ratkaisuihin. 

Kumppanuussopimuksen mukaisessa yhteistyössä osapuolilla on yhteinen tavoite kehittää vastuullisen metsäteollisuuden ratkaisuja; varmistaa työvoiman saatavuutta ja uudistaa osaamista. Yhteistyön tavoitteena on lisätä koulutuksen vetovoimaa, tehdä työelämäyhteistyötä näkyväksi opiskelijoille, varmistaa tulevaisuuden osaamista ja uudistaa yhdessä opetuksen sisältöjä. 

– Puusta valmistetuilla tuotteilla korvataan fossiilisia raaka-aineita muun muassa pakkauksissa ja rakentamisessa. Esimerkiksi Pohjois-Suomessa uusiutuvia materiaalejamme valmistetaan Oulun kartonkitehtaalla ja Veitsiluodon sahalla. Puunhankinnassa tarvitsemme myös paljon osaamista ja uusia näkökulmia. Kumppanuus Lapin ammattikorkeakoulun kanssa on yksi tärkeä askel työssä, kun rakennamme koko metsäalan tulevaisuutta, kertoo aluejohtaja Jyri Änäkkälä Stora Enson Suomen puunhankinnasta. 

Kumppanuussopimuksen mukaisen yhteistyön painopisteenä on vastuullisuuden ja digitaalisuuden kehittäminen. Käytännön yhteistyömuotoina keskitytään osaamisen kehittämiseen, opetusyhteistyöhön, kehittämisyhteistyöhön, rekrytointiin, työnantajamielikuvaan ja koulutukseen. 

– Stora Enson toiminnan perustana ovat hyvin hoidetut, kasvavat metsät. Metsäammattilaisemme ovat hoitaneet metsiä huolellisesti jo 150 vuotta, ja aikomus on jatkaa tätä työtä myös tästä eteenpäin. Osaaminen on ratkaisevan tärkeää metsäalan tulevaisuuden menestyksessä, kertoo Jyri Änäkkälä. 

– Vuosittain tarjoamme opiskelijoille mahdollisuuksia päästä metsäuralla eteenpäin joko kesätöiden tai opinnäytetöiden muodossa. Olemmekin saaneet kesätyöntekijöiltämme ja harjoittelijoiltamme hyvää palautetta. Kesätyöntekijät arvostavat Stora Ensossa erityisesti mukavia työkavereita, mielenkiintoisia työtehtäviä ja kollegoiden tukea. Meillä on reilu meininki, Jyri Änäkkälä sanoo. 

Rehtori Riitta Rissanen pitää kumppanuussopimusta merkittävänä avauksena Lapin ammattikorkeakoulun tulevaisuuden biotalouden ja metsätalouden koulutuksen kehittämisessä. 

– Kumppanuus merkittävän metsäalan kansainvälisen yrityksen kanssa antaa meidän opiskelijoillemme erinomaisia työelämäyhteistyön mahdollisuuksia. Yhdessä voimme myös uudistaa alan osaamista ja kehittää vastuullisia ratkaisuja, hän kommentoi.  

Kumppanuussopimuksen allekirjoitustilaisuus järjestettiin Lapin ammattikorkeakoulun Rovaniemen kampuksella osana Mätsis-messutapahtumaa 24.1.2023. Sopimuksen allekirjoittivat Lapin ammattikorkeakoulun rehtori Riitta Rissanen ja Stora Enson aluejohtaja Jyri Änäkkälä. Sopimus on voimassa kolme vuotta.  

Lisätietoja kumppanuussopimuksesta antavat Jyri Änäkkälä, aluejohtaja, jyri.anakkala@storaenso.com ja Anne-Mari Väisänen, osaamispäällikkö, anne-mari.vaisanen@lapinamk.fi 

 Metsätalousinsinööri 09 2021 Pia Kuha.jpg