kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Esittely / Ajankohtaista / Sports Lab tuottaa hyvinvoinnin, liikunnan ja urheilun tutkimuspalveluita alan yrityksille ja toimijoille
Uutiset
17.5.2024 10:00

Sports Lab tuottaa hyvinvoinnin, liikunnan ja urheilun tutkimuspalveluita alan yrityksille ja toimijoille

Pari vuotta Rovaniemellä toiminutta liikunnan, urheilun, hyvinvoinnin ja valmennuksen ympäristöä tehtiin tutuksi avoimien ovien iltapäivässä.


Lapin ammattikorkeakoulun Sports Labin laitteilla ja asiantuntemuksella saadaan parempaa ymmärrystä ihmisen kokonaisvaltaisesta toiminnasta: fysiologiasta, biomekaniikasta, fyysisestä suorituskyvystä ja havaintomotorisista taidoista.

AMK-opetuksen lisäksi laitteita ja ohjelmistoja hyödynnetään testauksessa, mittaamisessa, harjoittelussa, valmennuksessa ja tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnassa. Sports Lab sijaitsee Lapin urheiluopistolla Santasportilla ja on osa Olympic Training Centeriä.

Avoimet ovet havaintomotoriikka.jpg

Kuva. Sports Labin havaintomotorisissa testauksissa hyödynnetään myös pelillisyyttä.

Avoimien ovien iltapäivä 16.5. käynnistettiin asiantuntijapuheenvuoroilla. Liikeanalyysiteknologiasta ja kävelyn ja juoksun analyyseistä alusti kliinisen biomekaniikan dosentti ja akatemiatutkija Juha-Pekka Kulmala. HUS Liikelaboratorion kävelyanalyyseistä kertoi biomekaniikan väitöskirjatutkija Mika Peltoniemi. Ennen siirtymistä Lapin AMK Sports Lapin tiloihin kuultiin vielä ammattikorkeakoulun asiantuntijoiden Riikka Varjuksen ja Mira Väyrysen puheenvuorot, joissa he esittelivät Lapin amkin mahdollisuuksista kävely- ja juoksuanalyysien tekoon.

Avoimet ovet puhujat.jpg

Kuva. Iltapäivä alkoi Mika Peltoniemen (vas.), Juha-Pekka Kulmala, Mira Väyrysen ja Riikka Varjuksen asiantuntijapuheenvuoroilla Tiera-salissa.

Lappilaisia hyvinvointialan toimijoita kutsutaan kokeiluihin

Toiveena on, että yritykset, yhdistykset ja julkisen sektorin toimijat löytäisivät ympäristön ja oppisivat hyödyntämään sen uudenaikaista laitteistoa ja ohjelmistoja oman toimintansa ja palvelujen ja palveluketjujen kehittämisessä.

Tavoitteena on  pilotoida ja luoda uudenlaisia yrityksille kohdennettuja palvelumalleja. Terveysteknologian ja hyvinvoinnin yrityksiä ja muita toimijoita etsitäänkin paraikaa mukaan Lift-hankkeen pilotteihin. Sports Labin lisäksi toimintakyky-ympäristö Semppi voi tarjota asiantuntemustaan, tilojaan ja laitteistoaan hyvinvointialan palveluiden tai liiketoiminnan kehittämiseen. Alustavan kiinnostuksen ilmauksen voi kertoa esimerkiksi verkkosivujen lomakkeella.

Ympäristön rakentamisen ja pilottikäyttöä organisoivan LiFT-hankkeen on mahdollistanut Lapin liiton myöntämä EU-rahoitus.

Tiedustelut:

Lapin AMK Sports Lab

Asiantuntija, LitM
Riikka Varjus
sportslab(a)lapinamk.fi
p. 040 352 7138

Toimintakyky-ympäristö Semppi

Asiantuntija, ThM
Mira Väyrynen
mira.vayrynen(a)lapinamk.fi
p. 040 353 7524Henkilöitä kävelemässä mittaus- ja testauslaitteiden lomassa.