kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Esittely / Ajankohtaista / Uutisarkisto / Sosiaalitaloudesta uusia ratkaisuja osatyökykyisten työllistymiseen
21.11.2019 13:00

Sosiaalitaloudesta uusia ratkaisuja osatyökykyisten työllistymiseen

Lapissa selvitetään ja etsitään uudenlaisia keinoja edistää osatyökyisten työllisyyttä ja hyvinvointia sekä alueiden elinvoimaa.


Logo

Hyvä taloustilanne ei ole kohentanut osatyökykyisten asemaa työmarkkinoilla. Heikossa työmarkkina-asemassa olevien ja osatyökykyisten henkilöiden työpanos jää helposti käyttämättä. On arvioitu, että osatyökykyisistä on työelämän ulkopuolella noin 200 000 henkilöä. Heistä noin 65 000 haluaa mukaan työelämään.

Mikäli osatyökykyisten suhteellista asemaa työmarkkinoilla halutaan parantaa, tulee palveluja määrätietoisesti ja systemaattisesti suunnitella, suunnata ja muotoilla juuri tälle kohderyhmälle.

Maakunnan alueella tunnetut sosiaalitalouden toimijat eli työhönvalmennussäätiöt (Kemi, Kemijärvi, Rovaniemi, Sodankylä ja Tornio) haluavat tunnistaa yhteiset kehittämismahdollisuudet ja alueelle sopivat uudet toimintatavat. Työhönvalmennustoimijat haluavat tukea entistä paremmin työttömien ja heikossa työmarkkina- asemassa olevien työllistymistä ja koko Suomen työllisyysasteen nostamista. Työhönvalmennussäätiöillä on Lapissa yli 2000 asiakasta vuodessa.

Tätä varten on käynnistetty Lapin ammattikorkeakoulun vetämänä selvitystyö. Hanke on nimeltään Sosiaalitaloudesta yhteiskunnallisesti kestävää kehitystä -esiselvitys.

Hankkeessa tuotetaan esiselvitys, johon kootaan ajantasainen tieto sosiaalitalouden tilanteesta Suomessa, maakunnassa ja EU-tasolla, tuodaan esiin lappilaisia toimijoita kiinnostavia eurooppalaisia käytäntöjä, kuvataan paikallisia yhteistyöverkostoja ja uusia mahdollisuuksia, tuodaan esiin parhaita malleja ja toimintatapoja sosiaalisten/yhteiskunnallisten vaikutusten mittaamiseen ja esittämiseen sekä arvioidaan jo tehtyjä toimenpiteitä.

Hankkeen toimenpiteet tukevat Lapin liiton tavoitteita maakunnan elinvoiman ja sosiaalitalouden edistämisessä sekä hallitusohjelman tavoitteita osatyökykyisten työllistymisen edistämisessä ja työllisyysasteen nostamisessa.

Tavoitteena on, että työhönvalmennussäätiöt voisivat olla jatkossa entistä vahvempia sosiaalitalouden toimijoita maakunnassa.

Vastaavia malleja tutkitaan myös EU:n Social Economy -teemalla. Maakunnan alueella on Social Economystä on käytössä suomennos sosiaalisesti kestävä talous.

Esiselvityshankkeen mahdollistaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen myöntämä ESR-rahoitus.

Lisätietoja

projektipäällikkö Martti Ainonen, martti.ainonenLapin AMK sähköposti, 040 510 4132



Palapelipuu