kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Esittely / Ajankohtaista / Uutisarkisto / Sosiaalipedagogiikan asiantuntijat kokoontuivat Kosmokseen
23.3.2018 14:00

Sosiaalipedagogiikan asiantuntijat kokoontuivat Kosmokseen

Valtakunnallisia sosiaalipedagogiikan päiviä on järjestetty jo noin kahdenkymmenen vuoden ajan. Kemi ja Lapin AMK pääsivät osoittamaan vieraanvaraisuuttaan, kun tapahtuma järjestettiin ensimmäistä kertaa Pohjois-Suomessa.


Päivien teemana oli integraatio, emansipaatio ja suomalainen yhteiskunta. Tapahtuma osui rasismin vastaiselle viikolle, mikä osaltaan näkyi ja kuului ohjelmassa. Erityisen huomion päivillä saivat erilaiset osallistumiseen ja taiteeseen perustuvat työskentelymuodot.

Sosiaalipedagogiikassa kiinnostuksen kohteena on se, miten ihminen kasvaa yhteisöjen ja yhteiskunnan jäseneksi ja jäsenenä. Se yhdistää kasvatustieteellisen ja yhteiskunnallisen näkökulman: tarkastelee kasvun ja kasvatuksen yhteisöllisiä ja yhteiskunnallisia kytkentöjä. Se tuo myös pedagogisen näkökulman sosiaalialan työhön.

Suomen Sosiaalipedagoginen seura sai Kosmos-talossa 22.–23.3. pidetyille päiville järjestelykumppanikseen Lapin ammattikorkeakoulun sosiaalialan. Päiville osallistui reilut 150 sosiaalipedagogiikan käytännön toimijaa, opiskelijaa, tutkijaa ja opettajaa.

IMG_3859.jpg

Lapin AMKin hyvinvointialan toimialajohtaja Outi Hyry-Honka avasi päivät ja toivotti läsnäolijat tervetulleiksi.

IMG_3934.jpg

Päivien puuhakaksikko, lehtori Voitto Kuosmanen Lapin AMKista ja Elina Nivala, joka on Suomen sosiaalipedagoginen seura ry:n puheenjohtaja.

 

AMK-opiskelijoiden opinnäytetyö palkittiin

Sosiaalipedagoginen seura myöntää vuosittain palkinnon ansiokkaalle sosiaalipedagogiselle opinnäytteelle. Palkinto jaetaan vuorovuosin yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa opiskelleille.

Palkinnon saivat tänä vuonna LapinAMKista sosionomeiksi valmistuneet Sari Lämsä ja Tuija Tuliharja.

Palkittava opinnäytetyö on nimeltään Toiminnallinen taidelähtöisiin ja osallistaviin menetelmiin sekä green care-ajatteluun pohjautuva nuorten aikuissosiaalityön asiakkaiden leiri kuntoutuksen menetelmänä.

IMG_3962.jpg

Tuija ja Sari kiittivät puheenvuorossaan Sosiaalipedagogista seuraa, ohjaajiaan Rauni Rätyä ja Rauno Pietiläistä sekä opettajaan Voitto Kuosmasta innostavasta ja rohkaisevasta tuesta.

 

Ihminen on tosi ja kokonainen tarina

Päivien pääpuheenvuoron piti Lontoon Open Universityn tutkija Erene Kaptani. Puheenvuorossaan hän käsitteli sitä, miten osallistuvaa ja osallistavaa teatteria maahanmuuttajien emansipaation ja integraation hyväksi. Ennen kaikkea sitä, miten osallistava teatteri voi toimia emansipaation ja yhteisöllisen muutoksen tukijana. Erene Kaptani haastaa tieteen ja taiteen raja-aitoja, ja rohkaisee käyttämään muun muassa kehollisuutta tiedon lähteenä.

IMG_3885.jpg

Tutkija Erene Kaptani otti haltuun tilan ja kuulijoiden tarkkaavaisuuden.

Puhuttelevan ja ajatuksia herättävän puheenvuoron jälkeen lavalle nousi Eeva-Liisa Peltonen, jonka monologiesitys Haloo Suomi! Minulla on asiaa! ravisteli raa’anlempeällä huumorillaan yleisön tunteita.

Peltonen.jpg

Eeva-Liisa Peltonen, joka tunnetaan myös Sanoisinko sairasta -someilmiöstä, on Hengitysliiton kokemustoimija ja Lapin AMK:n simulaatio- eli potilasnäyttelijä.


Suomalaisen yhteiskunnan reunalta

Perjantai-iltapäivällä otettiin tarkka katse suomalaiseen yhteiskuntaan. Teemoiksi oli valikoitunut sekä suomalainen köyhyys ja (tutkija Anna-Maria Isola, THL, kuvassa vasemmalla) että paperittomat yhteiskunnan rajoilla ja reunoilla (nuorempi tutkija Talvikki Ahonen, Itä-Suomen yliopisto)

Järjestöagentti Matti Virtasalo (kuvassa oikealla), Luotolan nuoret ry:stä puolestaan haastoi päästämään nuoret tekemisen ja toiminnan pariin, ja mielellään hyvissä ajoin.

IMG_3965.jpg

 

Ohjelmassa oli luentojen lisäksi tutkimustyöryhmiä sekä käytännön sosiaalipedagogisen toiminnan työryhmiä.

IMG_3928.jpg

Rasismiin puuttumisen treenikehä (SPR) on kaikille sopiva, iloinen ja energinen työpaja, joka hyödyntää toiminnallista Forum-teatterimenetelmää. Ohjaajana lehtori Raimo Vähänikkilä, lehtori Lapin AMKista.

IMG_3917.jpg

Tampereen ammattikorkeakoulun lehtori Juha Santalan johdolla tutustuttiin Miesten kansalaistalo Mattilaan sosiaalipedagogisen toiminnan areenana.

IMG_3913.jpg

Kemistä-kotiutumispelityöpajassa pelattiin Yhteinen kaupunki-hankkeessa kehitettyä lautapeliä yhdessä Kemiin muuttaneiden kotoutumiskoulutuksen opiskelijoiden kanssa.

IMG_3909.jpg

Afgaaninuoret ovat kokeilleet erilaisia luontoaktiviteetteja ja tutustuneet luonnon eri käyttömuotoihin Ranualla. Työpajan ”luontopolun” varrelle oli kerätty asioita, joita pojat halusivat jakaa sosiaalipedagogiikan päiville osallistuvien kanssa.

IMG_3902.jpg

Voimavara-työpajassa simuloitiin yhtä Kainuun Kulttuuripaja Marilynin ryhmistä Jaana Vanhalan opastuksella.

Ohjelmassa oli myös tutkijatapaaminen, käytännön työntekijöiden tapaaminen, opiskelijatapaaminen ja Sosiaalipedagoginen seuran avoin vuosikokous. Ja kun Kemissä oltiin, kuului illanvietto Lumilinnassa luonnollisesti ohjelmaan.

Päivien ohjelma kokonaisuudessaan: http://www.sosiaalipedagogiikka.fi/paivien-ohjelma/


IMG_3918.jpgIMG_3892.jpg