kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Esittely / Ajankohtaista / Uutisarkisto / SmartSet: laadukkaita ja edullisia virtuaalistudioita luovien alojen pk-yrityksille
23.11.2016 11:00

SmartSet: laadukkaita ja edullisia virtuaalistudioita luovien alojen pk-yrityksille

Kansainvälisenä yhteistyönä kehitetty SmartSet vastaa pk-yritysten tarpeeseen löytää edistyksellinen ja kustannustehokas virtuaalistudioratkaisu, jonka avulla parantaa kilpailukykyään.


Viime vuosikymmenen aikana internetin vaikutus viihdeteollisuuteen ja luoviin aloihin on ollut kiistämätön. Se on mullistanut sisältöjen jakamisen ja edistänyt uusien liiketoimintamallien kehitystä sekä IP-televisiokanavien ja uusien luovien yritysten nousua.

Toisaalta virtuaalistudiotekniikka on muodostunut kasvavaksi trendiksi suurissa tv-yhtiöissä, jotka pyrkivät tarjoamaan yleisölleen entistä mukaansatempaavampia ja houkuttelevampia elämyksiä.

SmartSet syntyi vastauksena luovien pk-yritysten kasvavaan tarpeeseen löytää edistyksellinen ja kustannustehokas virtuaalistudioratkaisu, jonka avulla ne voivat parantaa kilpailukykyään markkinoilla. SmartSet on suunnattu erityisesti pienille tv-kanaville, tuotantoyhtiöille, netti-tv-kanaville tai jopa koulutuskeskuksille.Edellytyksenä helppokäyttöisyys ja edullinen hinta

Tekninen haaste oli luoda virtuaalistudioratkaisu, joka olisi sekä edullinen että näiden uudenlaisten asiakkaiden teknisesti hallittavissa. Tekniikkaa oli välttämätöntä yksinkertaistaa ratkaisuun liittyvän laitteiston ja monimutkaisen grafiikkamoottorin osalta.

Jatkokehityksen jälkeen SmartSet onnistui tarjoamaan valmiisiin ohjelmapohjiin perustuvan, helpon käyttöliittymän lisäksi myös ohjelmistopohjaisen chroma key -ratkaisun, puoliautomaattisen kamerankalibrointijärjestelmän, realistiset varjot sekä kohteen automaattisen seurannan kuvauksen aikana.

Näiden ominaisuuksien avulla pk-yritykset saavat aikaan entistä ammattimaisempaa jälkeä.

SmartSet on käynyt läpi mittavan validiointiprosessin, jossa on ollut mukana viisi luovan alan organisaatiota: BonumTV (Unkari), Joulupukki TV (Suomi), Hallingdolen AS (Norja), SolidariaTV (Espanja) ja Lapin ammattikorkeakoulu (Suomi).

Kunkin organisaation tarpeet ja odotukset olivat erilaiset, joten prosessi tuotti arvokasta palautetta käyttäjänäkökulmasta. Tätä synergiaa hyödyntämällä saatiin aikaan markkinaläheinen tuote, jossa on huomioitu tärkeimmät vaatimukset houkuttelevan ja käytännöllisen ratkaisun luomiseksi.Joulupukki vapautui puitteistaan

Joulupukki TV on pieni mutta erittäin dynaaminen videosisältöä tuottava yritys, joka toimii Rovaniemellä, Joulupukin virallisessa kotikaupungissa. Yritys tuottaa matkailuun liittyviä YouTube- ja Facebook-videoita kymmenille Suomen Lapissa toimiville matkailuyrityksille. Sillä on kaksi Joulupukki- ja matkailuaiheista YouTube-kanavaa, ja sen videoita on katseltu yhteensä yli 40 miljoonaa kertaa.

Eräs Joulupukki TV:n videotuotantoa rajoittavista tekijöistä oli se, ettei yrityksellä ole omaa studiota, vaan se on joutunut turvautumaan Rovaniemellä toimivan Joulupukin pajakylän tarjoamiin puitteisiin. Lapin matkailubuumin takia kyseiset tilat ovat kuitenkin olleet käytettävissä entistä harvemmin.

SmartSet-virtuaalistudion avulla Joulupukki TV pystyy luomaan laadukkaita videoita itsenäisesti matkailuinfrastruktuurista riippumatta ja suunnittelemaan aivan uudenlaista sisältöä. Lisäksi ratkaisu mahdollistaa luovien ja innovatiivisten matkailuvideoiden tuottamisen esimerkiksi uutislähetyksen tyyliin yritysasiakkaille.

SmartSet on EU:n Horizon 2020 -ohjelman hanke.JoulupukkiTV Smart set.jpg