kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Opiskelijalle / Seminaari 3.5.2022: Itä-Eurooppa ennen ja jälkeen Ukrainan sotaa
2.5.2022 10:00

Seminaari 3.5.2022: Itä-Eurooppa ennen ja jälkeen Ukrainan sotaa
Aika: Tiistaina 3. toukokuuta 2022, 16.00–18.00
Paikka: Luentosali 2 ja etänä Teamsissa

Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa aiheuttaa suunnatonta inhimillistä kärsimystä. Lisäksi sota ravistelee kansainvälisen politiikan rakenteita. Erityisesti maat Venäjän lähialueilla etsivät uusia liittolaissuhteita tai vahvistavat vanhoja.

Lapin yliopiston politiikkatieteiden ja sosiologian opiskelijoiden ainejärjestö Kosmos Buran ja politiikkatieteiden oppiaine järjestävät tiistaina 3.5. klo 16–18 (LS 2) seminaarin, jossa tilannetta tarkastellaan erityisesti Venäjän läntisten naapurimaiden näkökulmasta. Miksi maat ovat suhtautuneet Venäjään 1990-jälkeen hieman eri tavoin? Kuinka suuren muutoksen edessä ne ovat nyt, ja millaiseksi maiden keskinäiset suhteet ovat muodostumassa?

Tilaisuuden puhujat:

Dosentti, everstiluutnantti Jan Hanska tarkastelee Ukrainan sodan taustoja ja tapaa, jolla Ukraina on hallinnoinut Venäjä-suhteitaan tilanteessa, jossa osa sen maa-alueesta ei ole valtiohallinnon kontrollissa. Hanska työskenteli ennen laajamittaisen hyökkäyksen alkua kansainvälisissä valvontatehtävissä Donetskissa.

Dosentti, vanhempi tutkija Katalin Miklóssy (Aleksanteri-Instituutti) keskittyy Unkarin ja Puolan alueen oikeusvaltiokehitykseen vertailevan historiantutkimuksen näkökulmasta, erikoisfokuksessa regionaaliset piirteet ja itä-länsi-yhteydet.

Tutkimuspäällikkö, Venäjä- ja rajatutkimuskeskus VERA:n johtaja Joni Virkkunen (Itä-Suomen yliopisto) käsittelee sotaa Ukrainassa Baltian maiden ja erityisesti Viron näkökulmasta.

Seminaarin puheenjohtajana toimii politiikkatieteiden opiskelija Martti Paaso. Tilaisuutta voi seurata luentosali 2:ssa tai etänä, ja se on osa Lapin korkeakouluyhteisön opiskelijoille ja henkilökunnalle tarkoitettua Ukrainan sotaan liittyvää luentosarjaa.

Etäosallistuminen Teamsissa tämän linkin kautta.