pakkasraja.jpg
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Opiskelijalle / Seksuaalisesta väkivallasta parisuhteessa
Oppilaitos tiedottaa
6.5.2018 10:41

Seksuaalisesta väkivallasta parisuhteessa

Sosiaalityön opiskelija Emma Päättönen kerää tarinoita parisuhdeväkivallasta.


Opiskelen sosiaalityötä Lapin yliopistossa. Olen tekemässä pro gradu -opinnäytetutkimusta parisuhteessa tapahtuvasta seksuaalisesta väkivallasta.

Seksuaalisen väkivallan kohteeksi voi joutua kuka tahansa. Parisuhteessa tapahtuva läheisen ihmisen toteuttamaa seksuaalista väkivaltaa voi olla vaikeaa tunnistaa, jolloin rajan vetäminen pakottamisen ja toivotun seksuaalisen kanssakäymisen välillä voi olla vaikeaa.

Oletko sinä kokenut seksuaalista väkivaltaa parisuhteessa?

Parisuhteen sisällä tapahtuva seksuaalinen väkivalta on vaiettu aihe ja siksi on tärkeää, että väkivaltaa kokeneiden ääni ja kokemukset saataisiin osaksi tutkimusta. Tutkimustietoa tarvitaan, jotta seksuaaliseen väkivaltaan liittyviä erilaisia tekijöitä voitaisiin ymmärtää ja voitaisiin kehittää tarvittavia avun muotoja ja palveluja. Toivoisin, että kirjoitat minulle kokemastasi.

Tutkimukseen osallistuvan vastaajan tulee olla täysi-ikäinen. Pyydän, että kerrot vastauksessasi myös ikäsi ja sukupuolesi.

Voit kirjoituksessa pohtia kokemuksiasi haluamallasi tavalla ja/tai mikäli haluat, niin voit vastata myös seuraaviin kysymyksiin.

Miten kuvailisit suhdettanne? Millainen suhteenne oli alkuvaiheessa ja miten se mielestäsi muuttui, kun väkivaltaa alkoi ilmetä? Minkälainen tilanne on nyt? Onko suhde jo päättynyt, tai oletko miettinyt suhteen päättämistä? Mitkä asiat eroamisessa sinua mietityttävät tai huolettavat?

Millä tavalla kuvailisit suhteessa tapahtuvaa/tapahtunutta seksuaalista väkivaltaa? Millaista parisuhteessa kokemasi seksuaalinen väkivalta on/oli; fyysistä, sanallista, henkistä vai ilmenikö se jotenkin muuten? Oletko kokenut painostusta tai pakotettiinko sinua?

Oletko kertonut kokemuksestasi tai hakenut jostain apua? Esimerkiksi lääkäriltä, poliisilta, muulta hoitohenkilökunnalta, sosiaalityöntekijältä, järjestöiltä tai joltain muulta taholta. Keneltä olet saanut apua ja millä tavalla? Millaisia kokemuksesi ovat tähän liittyen? Miten sinut kohdattiin, kun olet hakenut apua?

Voit kertoa tarinasi ja kokemuksistasi niin laajasti kuin haluat.

Kirjoitukset käsitellään ehdottoman luottamuksellisesti ja ne ovat jäävät minun tietooni. Kirjoitukset säilytetään turvallisesti ja tutkimuksen päätyttyä ne hävitetään asianmukaisesti. On mahdollista, että käytän lopullisessa tutkimuksessani yksittäisiä otteita kirjoituksista, mutta niistä kirjoittaja ei ole tunnistettavissa.

Voit lähettää kirjoituksesi minulle webropol-lomakkeen kautta nimettömänä https://link.webropolsurveys.com/S/B263B6D09B24598C

Voit lähettää kirjoituksen myös sähköpostilla tai kirjeitse: epaatton(ät)ulapland.fi Pyydän vastauksia 18.6.2018 mennessä. Mikäli sinulla on tutkimukseen liittyviä kysymyksiä tai haluat palauttaa vastauksesi myöhemmin, voit olla yhteydessä minuun tai ohjaajaani. Pia Skaffari Lapin yliopisto / Yhteiskuntatieteiden tiedekunta, PL 122, 96101 Rovaniemi.

Mikäli et halua kirjoittaa, vaan haluat kertoa kokemuksistasi suullisesti, niin voit olla yhteydessä minuun. Voin järjestää haastattelun puhelimen välityksellä sovittuna ajankohtana tai tapaamisen Rovaniemellä tai Oulussa.

 

Emma PäättönenVoit hakea apua esimerkiksi näiltä toimijoilta:
- Raiskauskriisikeskus Tukinainen: www.tukinainen.fi, kriisipuhelin 0800-97899, palvelut on tarkoitettu sekä naisille että miehille.
- Naisten Linja väkivallan uhreille: www.naistenlinja.fi, tukinumero 0800-02400
- Nettiturvakoti väkivallan uhreille: www.turvakoti.fi
- Rikosuhripäivystys: www.riku.fi, auttava puhelin 0203 16116
- Lyömätön linja: www.lyomatonlinja.fi