kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Esittely / Ajankohtaista / Uutisarkisto / Sävelsirkkua testataan osana kotikuntoutusta Keminmaassa
25.9.2017 11:00

Sävelsirkkua testataan osana kotikuntoutusta Keminmaassa

Sävelsirkku on tablettiin ladattava musiikki- ja muistelusovellus, jonka avulla vanhukset ja muistisairaat voivat treenata sekä kroppaa että aivojaan. Keminmaassa testataan sen käyttöä kotikuntoutuksessa yhdessä Postin kanssa.


Ohjelman sisältö voi olla esimerkiksi muistelua, alaraajojen lihasvoimaa ja tasapainoa harjoittavaa liikuntaa, musiikkia ja tietovisoja.

Sävelsirkku suomalainen innovaatio, jota käytetään jo ikääntyneiden hoivakodeissa Suomessa ja Ruotsissa. Nyt sen käyttöä kokeillaan Keminmaan kunnassa osana kotikuntoutusta. Kokeilussa ovat mukana Postin Kotipalvelut ja Sentina Oy. Kokeilun mahdollistaa Toimiva kotihoito Lappiin – monipuoliset tuen muodot kotona asumiseen –hanke.

Kotikuntoutus on tavoitteellista toimintaa, jolla tuetaan ikäihmisen kotona asumista ja mielekästä arkea.

Kokeiluun on valittu viisi kotikuntoutuksen asiakasta, joille kotikuntoutuksen työntekijä on laatinut yksilöllisen kuntoutussuunnitelman. Toimintaan perehdytetty Postin työntekijä käyttää Sävelsirkku-palvelua suunnitelman mukaisesti 1-2 kertaa viikossa. Jokaiselle asiakkaalle valitaan kuntoutussuunnitelmaan ja asiakkaan kiinnostuksenkohteisiin perustuen yksilöllinen Sävelsirkku-ohjelman sisältö.

Kokeilun tavoitteena on selvittää Sävelsirkun soveltuvuutta osaksi kotikuntoutusta sekä kotikuntoutuksen ja Postin yhteistyötä. Kokeilupilotti on alkanut syyskuun alussa ja se päättyy tämän vuoden lopussa.

- Syksyn kokeilu mahdollistaa uudenlaisen yhteistyön ikäihmisten arjen tueksi. On mielenkiintoista nähdä, millaisia kokemuksia tästä saadaan, innolla tätä syksyä olemme suunnitelleet! kertoo Keminmaan kotikuntoutuksen toimintaterapeutti Elina Uosukainen.

Posti Kotipalvelut on toiminut useiden kuntien alueella vastaavassa yhteistyössä kotihoidon kumppanina avustavissa tehtävissä vuodesta 2016 lähtien.


Tiedustelut
Keminmaan kotikuntoutus, toimintaterapeutti Elina Uosukainen 040 632 4543
Sentina Oy, toimitusjohtaja Eija Lämsä, puh. 044 7949920
Postin MediaDesk, puh. 020 452 3366 (arkisin klo 9.00 - 16.30)
Toimiva kotihoito Lappiin –hankkeen kehittäjätyöntekijä Outi Sassali-Riipi 040 143 9737
Toimiva kotihoito Lappiin –hankkeen projektipäällikkö Lahja Harju 040 353 9481
Lapin yliopisto, yliopisto-opettaja Marjo Outila 040 484 4176
Lapin ammattikorkeakoulu, lehtori Sari Arolaakso 050 310 9334
Hankkeen sivut: http://www.sosiaalikollega.fi/hankkeet/toimiva-kotihoito-lappiin/index_htmltablet_sävelsirkku.jpg

Kuva: Sentina Oy