11.5.2018 12:17
Sairaanhoitajapäivät toimivat kohtaamispaikkana opiskelijoille, lapsille ja ikäihmisille
Lapin AMKin Rantavitikan toimipisteellä järjestettiin 9.5.2018 Sairaanhoitajapäivä. Tapahtuma oli järjestetty 12.5.2018 vietettävän Kansainvälisen Sairaanhoitajapäivän kunniaksi.
Rantavitikan kampukselle oli pystytetty erilaisia toiminnallisia pisteitä, joista vastasivat sairaanhoitaja- ja terveydenhoitajaopiskelijat. Kansainvälistä Sairaanhoitajapäivää juhlistettiin kampuksella ensimmäistä kertaa. Tapahtuman positiivinen suosio, niin kävijöiden, kuin opiskelijoidenkin osalta kertoi siitä, että tapahtumaa tulisi ehdottomasti järjestää tulevaisuudessakin. Tapahtuma oli huipentuma sairaanhoitaja – ja terveydenhoitajaopiskelijoiden Turvallisen –ja terveyttä edistävän hoitotyön opintojaksolle, jossa opiskelijat olivat toimineet projektiryhmissä, sekä toteuttaneet englanninkielisiä info- postereita aulaan. Lapsille oli oma nallesairaala, ikäihmisille löytyi musiikkitietovisa sekä muistia treenaten- työpaja sekä hemoglobiinin-, kolesterolin- ja verenpaineen mittauspiste, lisäksi vierailijoilla oli mahdollisuus ottaa hemmottelevaa käsi- ja jalkahoitoa. Kaikille kävijöille oli tarjolla mehu- ja kahvitarjoilut.
Sairaanhoitajapäivän kohderyhmänä olivat erityisesti lapsiperheet ja ikäihmiset. Opiskelijat olivat organisoituneet markkinointityöryhmäksi, joka oli tuottanut ja jaellut tapahtumaesitteitä päiväkoteihin, kouluihin ja ikäihmisten hoitoyksiköihin ja –palvelukeskuksiin. Tapahtumasta oltiin tiedotettu myös sosiaalisessa mediassa. Vaikka kohderyhmä oli tietynlainen, olivat sinne tervetulleita kaikki. Lapin AMKin henkilökunta, sekä opiskelijat olivat mielellään kokeilemassa eri pisteiden tarjontaa muiden kävijöiden lisäksi.
Nallesairaalaan ohjaava kyltti löytyi nallesairaalan vastaanotosta.
- Päivän aikana on mahdollista käydä nallesairaalassa, johon pikkulapset voivat tuoda nallensa tai nukkensa hoidettavaksi, idealtaan nallesairaala on aivan ihana, sillä myös opiskelijat saavat siitä valmiuksia lasten kohtaamiseen ja siihen, miten lasten kanssa toimitaan hoitotyössä. Moni opiskelijoista tulee tulevaisuudessa toimimaan lastenhoitotyön yksiköissä, joten tällaiset kohtaamiset ovat tärkeitä oppimistilanteita Monesti hoitotyön tulee tapahtua sadun tai muun havainnollistavan menetelmän kanssa, jotta tilanne on lapselle mukava, tilanne on siis aivan erityinen verrattaessa muuhun hoitotyöhön, kertovat lehtorit Eiri Sohlman ja Susanna Kantola.
1. vuoden terveydenhoitajaopiskelija Wilma Sivén kuuntelee nallen sydänääniä.
- Meidän pisteellämme nallesairaalassa pystyi kuuntelemaan nallen sydänääniä. Tosiasiassa laitteesta ei kuulu mitään, mutta lasten kuunnellessa sydänääniä, pystyivät he ”kuulemaan” nallensa pulssin. Lapset osaavat eläytyä nallen hoitotilanteeseen, joka on ihanaa. Olen tykännyt todella paljon tästä tapahtuman järjestämisestä ja pisteellämme toimimisesta, kertoo terveydenhoitajaopiskelija Wilma Sivén.
Nallesairaalassa saatiin myös rokotuksia.
Opiskelijat olivat tuottaneet englanninkielisiä info –postereita tapahtumaan.
Aulasta löytyi muutama tietokone, josta pystyi katsomaan erilaisia hoitotyöhön liittyviä videoita.
Lapin Sairaanhoitajat ry:n edustajat omalla pisteellään.
Eemil Sieppi mittaamassa Lapin AMKin markkinointisuunnittelijalta verenpainetta.
Verenpaineeseen liittyvää infoa opiskelijoiden toteuttamana.
- Olemme yhdessä suunnitelleet tämän meidän pisteemme ja vuorotellen yksi ottaa verenpainetta ja toinen kirjaa ylös. Tarkoituksena on myös tarvittaessa ohjeistaa, mikäli kävijällä on korkea verenpaine. Kerromme miten tulee toimia, ja vastaamme kysymyksiin. Mielestäni tämä on ollut todella mielenkiintoista ja mukavaa, kun on itse saanut suunnitella oman pisteen ja pääsee harjoittelemaan asiakaskontaktissa toimimista, kertoo 1. vuoden opiskelija Eemil Sieppi.
Tapahtumassa pystyi myös ottamaan hemoglobiini- sekä kolesteroliarvot, sekä saamaan tietoa omaan tulokseen liittyen. Mittaus oli hyvää harjoitusta asiakaskontaktiin.
- Nykyisin ihmisillä löytyy paljon tietoa hemoglobiinin- sekä kolesterolin viitearvoista ja monet löytävät nopeasti tietoa Google- hakukoneelta, mutta se oma tulos ei välttämättä ole tiedossa. Opiskelijoilta saa suoraan tietää omat tuloksensa, ja tarvittavaa informaatiota niihin liittyen. Tarvittaessa esimerkiksi korkean kolesteroliarvon omaava asiakas voidaan ohjata jatkokontrolliin terveyskeskukseen tai lääkärin vastaanotolle, kertoo lehtori Eiri Sohlman.
Tapahtumassa oli myös kaikenikäisille suunnattu käsien- ja jalkojenhoitopiste.
Tapahtumasta löytyi myös piste, jossa oli mahdollista ottaa pieni hemmotteluhetki jaloille tai käsille. Hemmotteluhetki aloitettiin puhdistamalla ja hieromalla, jonka jälkeen kuivattiin ja rasvattiin. Pisteellä oli hyvä harjoitella asiakaskontaktissa toimimista ja se oli saanut erityisesti ikäihmisiltä paljon positiivista palautetta.
Anniina Tastula kirjaamassa vierailijan vastauksia Musiikkivisassa.
Opiskelijat kertovat Musiikkivisan tuloksia, kaikki osallistujat saivat lopuksi ruusun muistoksi osallistumisestaan.
Musiikkivisa löytyi Lapin AMKin toisesta kerroksesta ja oli suunnattu erityisesti ikäihmisille. Opiskelijat olivat koonneet 60 sekunnin pituisia kappalepätkiä Spotifyn soittolistalle. Tarkoituksena oli pätkän soiton jälkeen arvata kappaleen nimi ja esittäjä. Kappaleet oltiin valittu niin, että ne voisivat herättää vierailijoille muistoja ja tuntemuksia nuoruudestaan. Jokainen osallistuja sai muistoksi Musiikkivisaan osallistumisestaan ruusun. Ikäihmisille löytyi myös aulasta Muistia treenaten –työpaja, jossa pystyi aktivoimaan ja testaamaan muistia. Työpajassa pystyi osallistumaan esimerkiksi muistipeliin, jossa pöydällä oli yksinkertaisia tavaroita, kuten pyyhekumi, pinni, rannerengas sekä tulitikku, josta joka kierroksella poistettiin yksi esine, joka piti muistaa. Molemmat pisteet olivat vierailijoiden mieleen.
Aulassa pystyi käymään tarkemmin tutustumassa Tehyyn, sekä nauttimassa kahvi- ja mehutarjoiluista.
Lapin AMKin aulassa kohtasivat opiskelijat, lapsiperheet sekä ikäihmiset mukavan tapahtuman merkeissä.