kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Esittely / Ajankohtaista / Sairaanhoitajaksi Suomeen ulkomaisella tutkinnolla
Uutiset
2.4.2024 8:00

Sairaanhoitajaksi Suomeen ulkomaisella tutkinnolla

Lapin ammattikorkeakoulussa järjestetään pätevöitymiskoulutusta sairaanhoitajatutkinnon suorittaneille henkilöille, jotka ovat valmistuneet sairaanhoitajaksi EU-/ETA-maiden ulkopuolella ja joilla ei vielä ole Valviran myöntämää oikeutta työskennellä sairaanhoitajana Suomessa.


Pätevöitysmiskoulutus, ns. sairaanhoitajan laillistamisen väylä, käynnistyy syksyllä 2024. Sairaanhoitajatutkinnon suorittaneet voivat hakea väylälle kevään 2024 aikana eri puolilla Suomea.

Koulutuksen kehittämistä koordinoivat Opetus- ja kulttuuriministeriön SAILA1 sekä Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskuksen SAILA2 -hankkeet. Kaikki sairaanhoitajatutkintoa Suomessa tarjoavat ammattikorkeakoulut ovat mukana laillistamisväylän kouluttamisessa.

Ensimmäisen laillistamisväylän pilotoinnin rahoittavat Opetus- ja kulttuuriministeriön Sairaanhoitajien pätevöitymistoimintamallien kehittäminen sekä Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus JOTPAn Sairaanhoitajaksi pätevöityvien osaamispalvelut.

Hakukelpoisuus

Koulutukseen hakeutuvilla täytyy olla sairaanhoitajan tutkinto: esimerkiksi Diploma in Nursing tai Bachelor in Nursing sekä vähintään A2.2-tason suomen kielen taito.

Koulutuksen tavoite ja maksut

Tavoitteena on, että osallistujan on mahdollista työskennellä sairaanhoitajana Suomessa. Laillistämisväylän koulutus suunnitellaan yksilöllisesti aiemman osaamisen ja Valviran vaatimusten perusteella. Ohjaus, osaamisen tunnustaminen ja opetus ovat osallistujalle maksutonta. Osallistuja maksaa itse muut kustannukset: esimerkiksi Valviran lupamaksut, todistusten käännöstyön ja mahdollisesti YKI-kielitestin sekä rokotukset harjoitteluja varten.

Opetusmuoto

Laillistamisväylään voi kuulua sekä verkko- että lähiopetusta Lapin ammattikorkeakoulun Kemin kampuksella, ja koulutus kestää noin 6–12 kuukautta. Erilaiset osaamisen näytöt, taitopajat ja/tai simulaatiot järjestetään ammattikorkeakoulujen kampuksilla. Harjoittelut järjestetään omalla hyvinvointialueella, jos se on mahdollista. Koulutus on suomen kielellä.

Hakuaika

Haku alkaa viikon 14 aikana. Ensimmäisessä pilotointikoulutuksessa on Lapin ammattikorkeakoulussa tarjolla kaksi opiskelupaikkaa. Hakulomake löytyy Opintopolusta: Sairaanhoitajan laillistamisväylä Suomessa (SAILA) - Opintopolku

Mikäli olet kiinnostunut osallistumaan koulutukseen

Ensimmäinen askel on tutustua sairaanhoitajien Valvira-prosessiin:  https://valvira.fi/ammattioikeudet/eu-tai-eta-valtioiden-ulkopuolella-koulutettu-sairaanhoitaja

Jotpan logo    OPM logo
sairaanhoitaja työssään