kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Esittely / Ajankohtaista / Uutisarkisto / Ruotsin ja Suomen haasteet ja mahdollisuudet ovat pohjoisessa samat
30.8.2017 15:00

Ruotsin ja Suomen haasteet ja mahdollisuudet ovat pohjoisessa samat

Ruotsin korkeakoulu- ja tutkimusministeri Helene Hellmark-Knutsson vieraili Lapin ammattikorkeakoululla.


Korkeakoulu- ja tutkimusministeri teki delegaatioineen pikaisen vierailun Tornion Minervaan 30. elokuuta osana Norrbotteniin suuntautunutta maakuntamatkaansa.

Ministerin delegaatiossa olivat mukana myös kunnanjohtaja Peter Waara ja kehitysjohtaja Peter Juntti Haaparannan kunnasta ja ministerin lehdistösihteeri Jens Petersen. Vierailua isännöivät vararehtori Reijo Tolppi, osaamisalajohtaja Leena Alalääkkölä, palvelupäällikkö Mirva Juntti ja opetuspäällikkö Sari Mattinen.

Pohjois-Ruotsia ja Pohjois-Suomea yhdistävät samanlaiset haasteet. Työtä ja toimeentuloa samoin kuin laadukasta opetusta on tarjolla, mutta alueet eivät siitä huolimatta houkuttele asukkaita tai opiskelijoita muualta maasta. Pohjois-Ruotsia vaivaa tällä hetkellä erityisesti pula korkeakoulutetusta työvoimasta. Syntyvyys on Lapissa niin ikään matalalla tasolla.

Helene Hellmark-Knutssonin mukaan Ruotsin hallitus hakee keinoja lisätä opiskelijavaihtoa Pohjoismaiden välillä. Tässäkin maiden haaste on sama: suomalaiset ja ruotsalaiset opiskelijat eivät ylipäätään ole erityisen hanakoita lähtemään opintojen aikana ulkomaisille vaihtojaksoille.

Peter Waaran mukaan nyt tarvitaan yhteisiä ponnisteluja, jotta kynnys rajan ylittämiseen myös opintojen perässä madaltuisi. Työmarkkinat ovat toimineet jo kauan yli rajan, samoin kuin tutkimusyhteistyö, mutta koulutuksessa on vielä tekemistä. Tutkimus- ja kehittämisyhteistyötä Lapin AMK tekee paljon Luulajan yliopiston kanssa. Yhteistyöllä on pitkä ja hedelmällinen historia.

Taustalla voi olla, ettei Ruotsin puolella tiedetä esimerkiksi Lapin ammattikorkeakoulusta ja sen kansainvälisistä koulutusohjelmista tarpeeksi. Mirva Juntin mukaan myös ruotsalaisten mielikuva suomalaisesta koulunkäynnistä voi olla esteenä. Suomalainen koulutus tiedetään myös Ruotsissa korkeatasoiseksi, minkä takia on syntynyt mielikuvia, että opiskelu Suomessa on erityisen vaativaa tai vaikeaa.

Helene Hellmark-Knutsson haluaakin nyt selvittää, mikä nuoria estää opiskelemasta rajan yli ja sen jälkeen kutsua eri toimijoita mukaan näitä esteitä poistamaan. Reijo Tolpin mukaan Lapin AMKissa on jo tälle syksylle suunnitelmia Ruotsi-yhteyksien tiivistämiseksi. Ministerin vierailu osuikin ammattikorkeakoulun kannalta parhaaseen mahdolliseen ajankohtaan.

Ministeri Hellmark-Knutson ehti myös tapaamaan opettajia ja opiskelijoita Minervassa. Katso lisää kuvia.ministerivierailu 30082017 aula net.jpg

Ministeri Helene Hellmark-Knutson Minervan aulassaMinervassa 30082017

Aulassa juttusilla Reijo Tolppi, Peter Waara, Leena Alalääkkölä, Peter Juntti ja Mirva Juntti