kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Esittely / Ajankohtaista / Uutisarkisto / Rovaniemelle kehitetään älykkäitä liikuntareittejä
6.9.2023 11:00

Rovaniemelle kehitetään älykkäitä liikuntareittejä

Rovaniemen Jätkänkynttilän ja vanhan sillan väliselle alueelle ja alueen läheisyyteen suunnitellaan älykkäitä ratkaisuja innostamaan asukkaita ja matkailijoita liikkumaan.


Lapin AMK koordinoi hanketta, jossa kartoitetaan, pilotoidaan ja kehitetään älykkäitä ratkaisuja Rovaniemen Jätkänkynttilän ja vanhan sillan väliselle alueelle ja alueen läheisyyteen. Tavoitteena on aktivoida niin asukkaita kuin matkailijoitakin liikkumaan. 

Kuntalaisten eriarvoisuus ja liikkumattomuus on kasvava ongelma sekä paikallisesti että kansainvälisestikin. Älykkäillä ratkaisuilla tarkoitetaan teknologioiden uutta soveltamista fyysisten aktiivisuutta lisäävien toimipisteiden ympärille. Samalla voidaan luoda sisältöä kulttuuria, historiaa ja paikallista luontoa arvostaville käyttäjille. Ratkaisuilla pyritään edistämään sekä asukkaiden että matkailijoiden liikkumista ja tarjoamaan elämyksellisiä kokemuksia reitin varrella.

Siltojen lenkkinä tunnettu ympäristö Rovaniemellä tarjoaa paljon mahdollisuuksia ja hankkeen uutuusarvo liittyykin
paikallisuuteen. 2020-luvulla lähiliikunta- ja luontoympäristöt, jotka sijaitsevat lähellä taajama-alueita tai niiden sisällä, ovat korostuneet uudella tavalla. Tällaiset paikat ovat kaupunkilaisten ja kuntalaisten yhteistä pääomaa, jota myös matkailijat mielellään hyödyntävät, ja joiden kehittäminen edelleen on hankkeen tarkoituksena.

Hankkeen aikana suunnitellaan yhdessä alueen toimijoiden ja asukkaisen kanssa yhteisöllisesti kestävää kaupunkikehittämistä ja turvallista kaupunkiympäristöä, jonka urbaanit ja interaktiiviset toiminnot edistävät kaupungin elinvoimaa, työllisyyttä sekä hyvinvointia, matkailun näkökulmaa eli yritysten kannattavaa toimintaa unohtamatta.

Hanke: Rovaniemen älykkäät liikuntareitit paikallisten ja matkailijoiden hyvinvoinnin tueksi
Hankeaika: 1.8.2023-31.12.2024
Toteuttaja: Lapin ammattikorkeakoulu
Hankkeen kokonaisbudjetti on 100 019 euroa, josta Lapin Liiton myöntämää EARK-rahoitusta 60%, Rovaniemen kaupunki ekosysteemisopimuksesta 25% ja Lapin ammattikorkeakoulu 15%.

Lisätietoja hankkeesta:
Projektipäällikkö Tuuli Tikkanen
p. 040 6157 961
tuuli.tikkanen(a)lapinamk.fiNuori henkilö taluttaa pyörää alikulkutunnelissa.

Kuva: Lapin Materiaalipankki, Simo Vilhunen