kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Esittely / Ajankohtaista / Uutisarkisto / Rakenteiden kosteusturvallisuus on rakentamisen iso aihe
4.3.2016 6:00

Rakenteiden kosteusturvallisuus on rakentamisen iso aihe

Nykyisten määräysten mukaisia rakenteita on pitänyt toteuttaa jo vuodesta 2010 alkaen. Kenttätutkimuksia rakenteiden lämpö- ja kosteusteknisestä toimivuudesta on tehty vain muutamia.


Vuonna 2013 Rakennusteollisuuden teetti aiheesta kuntapäättäjille kyselytutkimuksen. Tuloksissa rakennusmateriaalien ominaisuuksista tärkeimmiksi nousevat kosteusturvallisuus, pitkäikäisyys ja paloturvallisuus.

Lapin ammattikorkeakoululla käynnistettiin vuosi sitten EFCONE-tutkimusprojekti, jossa tutkitaan nykyisten energiatehokkuusmääräysten mukaisten betonielementtien lämpö- ja kosteusteknistä käyttäytymistä. Tutkimukohteena on Kittilän Levillä sijaitseva Rovaniemen koulutuskuntayhtymän koulutus- ja työhyvinvointikeskus Wellevi.

Projektin tavoitteena on nykyisten rakenteiden kosteusturvallisuuden todentaminen sekä tulosten huomioiminen uudentyyppisten rakenteiden suunnittelussa. Projektissa hankitaan lämpö- ja kosteusteknisten mittausjärjestelyiden avulla tutkittua tietoa nykyaikaisten, energiatehokkaiden rakenteiden rakennusfysikaalisesta toiminnasta.

Tulosten avulla voidaan arvioida rakenteiden lämpöteknistä toimintaa ja kosteusturvallisuutta. Tuloksia voidaan hyödyntää myös uusien rakenteiden suunnittelussa. Lisäksi saadaan tietoa ikkunoiden syvyyssuuntaisen sijoittamisen merkityksestä ulkovaipan kosteus- ja lämpötekniseen toimivuuteen sekä huurtumattomien ikkunoiden toimivuudesta osana elementtirakennetta.

Projektin päärahoittajana toimii Tekes (EAKR). Muut rahoittajat projektissa ovat betonielementtivalmistaja YBT, eristevalmistajat Paroc ja Kingspan eristeet, suunnittelutoimisto Rovaniemen insinööritoimisto Oy, ikkuna- ja ovivalmistaja Skaala Oy sekä Betoniteollisuus ry, joka vastaa tulosten jalkauttamisesta alalle.

Lisätietoja

Projektipäällikkö Tuomas Alakunnas
Lapin AMK / Arctic Civil Engineering
tuomas.alakunnassähköposti.jpg
p. 0400 164 471

Tekes_logo_sininen.jpgEU_EAKR_FI_vertical_20mm_rgb.jpg

Wellevi.JPG

Kuva: Rovaniemen koulutuskuntayhtymä / www.wellevi.fi