kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Esittely / Ajankohtaista / Uutisarkisto / Rakennusterveysasiantuntijaksi
18.9.2015 15:00

Rakennusterveysasiantuntijaksi

Lapin AMKin ja Lapin ammattiopiston yhteistyössä toteuttamasta työvoimapoliittisesta rakennusterveysalaan valmentavasta jatko- ja täydennyskoulutuksesta valmistui ensimmäinen ryhmä Rovaniemellä.


Vajaan vuoden mittaiseen koulutukseen osallistuneet, suurimmaksi osaltaan rakennusalalla opiskelleet ja työskennelleet, olivat tyytyväisiä koulutukseen. Valmistujaistilaisuudessa koulutus sai paljon kiitosta kaikilta osallistujilta ja työllistyminen rakennusterveysalaan liittyviin tehtäviin näyttää lupaavalta valmistuneiden kesken; lähes kaikki ovat työllistyneet alaan liittyviin erilaisiin tehtäviin.

”Työllistyin heti kurssin jälkeen palvelupäälliköksi kiinteistöpalveluyritykseen Are Oy. Ilman tätä koulutusta en olisi työllistynyt tähän tehtävään. Opiskelu oli koko koulutuksen ajan mielekästä, meillä oli hyvä ryhmä, joka koostui erilaisen taustan omaavista ihmisistä rakennusalalta, joten koulutuksen aikana täydensimme toinen toisemme tietämystä. Koulutus tarjosi hyvän väylän verkostoitumiseen työelämäkentällä sekä kurssilaisten kesken. Opiskelutapa oli mielekäs: meillä oli lähijaksoja ja harjoittelu täydensi teoriaopintoja. Opiskelu oli sopivan vapaata aikuisopiskelijan näkökulmasta ja opiskelu koko kurssin ajan oli hyvin ohjattua. Meillä oli ulkopuolisia asiantuntijoita vierailijoina läpi kurssin, joka toi mielekästä näkemystä opiskeltaviin asioihin. Lämmin kiitos kuuluu koulutuksen järjestäjille hyvän ja tarpeellisen koulutuksen järjestämisestä”, kiteyttää kurssilta valmistunut Timo Harju.

Nyt valmistunut ryhmä onkin harvinaisuus, sillä Lapin ammattikorkeakoulu sai kesäkuussa 2015 sertifikaatin VTT Expert Service Oy:ltä, jonka mukaan Lapin AMKilla on jatkossa oikeus tarjota ensimmäisenä ammattikorkeakouluna Suomessa kokonaisvaltaisesti sertifikaatin mukaista rakennusterveysasiantuntijan valmentavaa koulutusta. Rakennusterveysasiantuntijan valmentavan koulutuksen sisältö koostuu kolmesta osiosta (A, B, C): sisäilman epäpuhtaudet, terveysvaikutukset, sisäympäristön tutkimusmenetelmät ja torjunta, rakennusfysiikka, fysikaaliset olosuhteet, kunto-tutkimusmenetelmät, rakenne- ja tuotantotekniikka ja juridiikka sekä ilmanvaihto ja ilmastointitekniikka. Lisätietoja koulutuksesta täältä.

Lapin AMKissa VTT Expert Service Oy:n myöntämää sertifikaatin mukaista koulutusta on suunnitteilla järjestää ensimmäisen kerran vuoden 2016 alussa. ”Koulutuksen tarve on lähtenyt alun perin liikkeelle rakennusten kunnosta ja siitä, että ihmiset oireilevat rakennusten myötä. Koulutus vastaa täydellisesti tämän päivän rakennusalan tarpeita”, toteaa Lapin AMKin rakennus- ja yhdyskuntatekniikan lehtori Kai Ryynänen. Vastuukouluttaja Matti Moilanen myös toteaa, että koulutuksen tarve on ilmeinen, joten koulutusta tullaan järjestämään.

Lisätietoja:

Matti Moilanen, puh.  040 635 2964, matti.moilanen(at)lapinamk.fi

Kai Ryynänen, puh. 040 526 1596, kai.ryynanen(at)lapinamk.fiRakennusterveys_1.jpg

Työvoimapoliittisen rakennusterveysasiantuntijan jatko- ja täydennyskoulutuksesta valmistuneet: Jussi Alaräisänen, Timo Harju, Joonas Koponen, Pekka Kuusela, Teija Kylmä, Harri Mikkola, Niko Pernu, Tuukka Rimpinen, Heimo Satta, Mikko Strand. Mukana myös koulutuksen järjestäjiä ja kouluttajia: Helena Ailunka Lapin ammattiopisto, Jyrki Huhtaniska Lapin AMK, Matti Moilanen Lapin AMK