kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Esittely / Ajankohtaista / Uutisarkisto / Porotalousyrittäjien käyttöön kaksi uutta tietokonesovellusta
29.9.2014 12:00

Porotalousyrittäjien käyttöön kaksi uutta tietokonesovellusta

Myös porotalous toimii ajan hermolla nykyaikaisessa yhteiskunnassa. Tietotekniikka tulee avuksi muun muassa ruokintakustannusten seurannassa ja aitasuunnittelussa.


Porotalousyrittäjien käyttöön on tuotettu kaksi uutta tietokonesovellusta. Sovellukset toimivat työkaluna suunniteltaessa kustannustehokasta ja porojen sekä ympäristön hyvinvoinnin huomioivaa lisäruokintaa ja talvitarhausta. Sovellukset on kehitetty Lapin ja Oulun ammattikorkeakoulujen yhteistyönä.

Porojen lisäruokinnan ja talvitarhauksen tarkoituksena on auttaa poroja selviytymään ankarimpien talvikuukausien yli. Lisäruokinnan aiheuttamien kustannusten hallintaan on kehitetty Poro-optimi-ohjelma jolla poronhoitaja voi tarkastella toteuttamastaan ruokintamenetelmästä aiheutuneita todellisia kustannuksia, sekä suunnitella tulevaa ruokintakautta vertailemalla rehustusta ja erilaisia ruokintamenetelmiä.

Porojen talvitarhauksen ja muiden aitarakennelmien suunnittelussa ja kustannusten laskennassa apuvälineenä toimii PoroFencer –aitojensuunnitteluohjelma.

Poronhoito on perinteinen elinkeino, jonka vaatimat työt on totuttu tekemään luonnossa. Erilaiset suunnittelutyöt, kuten kustannusseuranta ja pyrkimys kulujen minimoimiseen kuuluvat oleellisena osana kaikkeen yritystoimintaan, niin myös porotalouteen.

Sovellukset ovat ladattavissa Internetistä sivulta www.porutaku.fi. Ne on toteutettu osana PORUTAKU-Poron lisäruokinnan, talvitarhauksen ja elävänä kuljettamisen hyvät käytännöt hanketta.

PORUTAKU-hanke on Lapin ammattikorkeakoulun toteuttama ja Oulun ammattikorkeakoulun osatoteuttama porotalouden kehittämishanke. Hankkeen on rahoittanut Lapin Ely-keskus Euroopan maaseudun kehittämisrahastosta.Porotaku