kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Esittely / Ajankohtaista / Uutisarkisto / Pohjoinen maaseutu kehittyy vihreän talouden keinoin
15.1.2020 13:00

Pohjoinen maaseutu kehittyy vihreän talouden keinoin

GRUDE-hanke tuottaa ja jakaa tietoa vihreän kasvun mahdollisuuksista.


EU:n kiertotalouden toimenpidesuunnitelmassa todetaan, että siirtyminen vihreään talouteen johtaa kestävämpään, vähähiiliseen, resurssitehokkaaseen ja kilpailukykyiseen talouteen.

Resurssien tehokkaampi kierrättäminen vähentää kertaluontoista kulutusta ja on välttämätöntä ympäristön, talouden ja yhteiskunnan kestävyyden kannalta. Arktisen alueen erityispiirteet ja paikallisen väestön tarpeet huomioiva kiertotalous säästää energiaa ja luo uusia työpaikkoja ja kasvua.

Suomen, Ruotsin ja Norjan pohjoisosien yhteisen hankkeen päätavoitteena on jalkauttaa tietoa vihreän kasvun potentiaalista julkiselle sektorille sekä eri koulutustasoille ja yrityksille. Tiedon jakaminen myös yhteisöille on tärkeää, jotta usko maaseudun kehittämismahdollisuuksiin vihreän talouden keinoin vahvistuu.

Green Rural Economy ”GRUDE” -hankkeessa kerätään, jalostetaan ja jaetaan tietoa sekä kehitetään klusterimaista toimintatapaa. Alueelta on jo tunnistettu tarve lisätä tietotaitoa mm. resurssitehokkuudesta, ympäristöystävällisistä toimintatavoista ja kiertotaloudesta.

Hanke tiedottaa eri sidosryhmille vihreän kasvun mahdollisuuksista osallistavilla toimenpiteillä, joissa levitetään ja vaihdetaan osaamista ja parhaita käytänteitä pohjoismaisten alueiden välisessä yhteistyössä. Näitä toimenpiteitä ovat muun muassa alueelliset ja kansainväliset työpajat ja tiedotuskampanjat.

Interreg Nord -ohjelmasta rahoitettavassa hankkeessa on Suomesta mukana päätoteuttaja Lapin ammattikorkeakoulun lisäksi Luonnonvarakeskus sekä Ruotsista alueellinen kehittämisyhtiö Strukturum i Jokkmokk ja Norjasta tutkimus- ja kehittämisinstituutti SINTEF Nord. Hanke kestää vuoden 2022 elokuun loppuun asti.


Lisätietoja:
Projektipäällikkö Reeta Sipola, Lapin AMK
reeta.sipolaLapin AMK sähköposti
Tiedottaja Sini Yli-Suvanto, Lapin AMK
sini.yli-suvantoLapin AMK sähköpostiPuun lehti kevät.jpg