kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Esittely / Ajankohtaista / Parantumattomasti sairaiden hoitoa paremmaksi
Uutiset
14.4.2021 8:00

Parantumattomasti sairaiden hoitoa paremmaksi

Ensimmäiset palliatiivisen hoidon erikoisosaajat ovat valmistuneet Lapin ammattikorkeakoulusta.


Palliatiivinen hoito tarkoittaa parantumattomasti sairaiden ihmisten hoitoa. Hoito, ja omaisten tukeminen osana sitä, voi kestää vuosia. Saattohoito on osa palliatiivista hoitoa ja se ajoittuu lähelle kuolemaa. Tarve erityisosaamiselle on suuri ja lisääntyy yhä väestön ikääntymisen ja pitkäaikaissairauksien yleistymisen myötä.

 

Suomella parantamisen varaa

Hoidon tasoa tarkastellaan säännöllisin ajoin Euroopassa. Suomessa ongelmana on palliatiivisen hoidon vajavainen integroituminen terveyspalveluiden eri tasoille. Kansallinen palliatiivisen hoidon suunnitelma puuttuu samoin kuin systemaattinen koulutus ja aiheen tutkimus.

Valtakunnallisessa EduPal-hankkeessa kehitetty palliatiivisen hoidon erikoistumiskoulutus käynnistyi Lapin AMKissa tammikuussa 2020 tammikuussa. Valmistumisjuhlallisuuksia vietettiin 13. huhtikuuta verkossa.

 

Vaativaa mutta antoisaa

Koulutuksesta valmistui 17 opiskelijaa eri puolilta Lappia. Valmistuneet ovat sairaanhoitajia ja terveydenhoitajia ja he työskentelvät perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon työyksiköissä.

Opinnoissa keskityttiin muun muassa palliatiivisen hoidon asiakaslähtöisyyteen, oirehoitoon, läheisten tukemiseen ja kuolevan potilaan hoitoon ja psykososiaaliseen tukeen. Koulutus toteutui pilottina nyt ensimmäistä kertaa ja se vastasi korkeaa valtakunnallista vaatimustasoa.

Opettajina erikoistumiskoulutuksessa toimivat Hanna Lähde ja Tarja Pykäläinen Lapin ammattikorkeakoululta.

- Opiskelijoilta saadun palautteen mukaan koulutus on ollut vaativa mutta myös antoisa, opettajat kertovat.

Koulutuksen aikana puhkesi koronapandemia, mikä vaati opettajilta luovuutta ja uusien opetusmenetelmien käyttöön ottoa. Sama koski myös opiskelijoita, jotka joutuivat nopeasti ottamaan haltuun uudet verkko-opiskeluympäristöt.

- Esimerkiksi omaisen kohtaamisen ja tukemisen harjoitteet kuoleman jälkeisessä tilanteessa järjestimme etäsimulaationa.

Kaikesta huolimatta koulutus toteutui suunnitelman ja aikataulun mukaisesti, ja koulutuksen päätöstilaisuutta päästiin viettämään 13.4. verkossa.

Ruutukaappaus verkkotapaamisesta.

Verkoston voimannäyte

Erikoistumiskoulutus järjestettiin saman aikaisesti 18 eri ammattikorkeakoulussa. Huhtikuun 13. päivänä valmistui koko maassa 300 palliatiivisen hoidon uutta asiantuntijaa.

Koulutus käynnistyy uudelleen syksyllä, mikäli siitä kiinnostuneita on riittävä määrä. Lisätietoa koulutuksesta löytyy sen verkkosivulta Palliatiivisen hoidon asiantuntija, erikoistumiskoulutus 30 op.Punainen ruusu hautakiven päällä.