kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Esittely / Ajankohtaista / Uutisarkisto / Palveluyrityksiä kutsutaan mukaan tuotepilottiin
27.4.2020 10:00

Palveluyrityksiä kutsutaan mukaan tuotepilottiin

Luonnonvara- ja matkailualan yrittäjille avautuu mahdollisuus kehittää uudenlaisia sote- ja kasvatusalan palveluita.


Lapin alueella luonnonvara- ja matkailualalla toimivia yrityksiä sekä sote- ja kasvatusalan toimijoita kutsutaan mukaan kehittämään uusia Green Care -palveluita sote- ja kasvatusalan asiakkaille.

Luontoperustaisten palveluiden kehittämisestä sote- ja kasvatusalan asiakkaille kiinnostuneet yrittäjät ja sote-kasvatusalan toimijat voivat hakea ensi syksynä tapahtuvaan kehittämiseen ja pilotointiin toukokuun 15. päivään mennessä täyttämällä ja lähettämällä sähköisen hakemuksen.

Pilotoinneissa yrittäjät tuottavat luontoperustaisen Green Care -palvelun, johon asiakkaat ohjautuvat sote-ja kasvatusalalta. Yrittäjältä edellytetään perustelut pilotointiin hakemiseen, palvelun, luontoperustaisuuden ja toimintaympäristön kuvaus sekä sote- ja kasvatustoimijoilta asiakas- ja palvelutarpeiden määrittelyt.

Tuki pilotointiin tulee Nordic NaBS hankkeelta. Hanke tukee palvelupilottien suunnittelua ja vastaa palvelukokeilujen fasilitoinnista ja dokumentoinnista. Pilotteihin valituille yrittäjille maksetaan korvaus hankkeen tavoitteiden ja kriteereiden mukaisten palveluiden toteutuksesta.

Projektipäällikkö Leena Välimaa Lapin amkilta kertoo, että kiinnostus omaa hyvinvointia ja luonnon terveysvaikutuksia kohtaan on kasvanut huimasti samalla kun tutkimustieto hyvinvointiin vaikuttavista tekijöistä lisääntyy.

- Tarvitsemme keinoja palautumiseen, elpymiseen, rauhoittumiseen ja stressin hallintaan. Luonnon terveyshyödyt ovat todella merkittäviä ja luonnosta saatavat hyvinvointivaikutukset tulevat nopeasti ja pysyvät pitkään.

Luonnon läheisyys elinympäristössä voi vähentää sairastavuutta ja lisätä onnellisuutta.

- Luonnossa liikkuminen vaikuttaa positiivisesti stressin heikentämään puolustuskykyyn ja liikkuminen luonnossa innostaa herkemmin liikkumaan enemmän. Myös luontokuvat ja -äänet sisätiloissa voivat lievittää kipua ja kohentaa mielialaa. Huomionarvoista on, että luontokokemukset ja –aistimukset ovat täysin ilmaisia stressin hallintakeinoja, Leena Välimaa muistuttaa.

Green Care

Green Care on luonnon hyvinvointi vaikutusten tavoitteellista, ammatillista ja vastuullista hyödyntämistä. Green Care -toiminnassa voidaan vahvistaa luontoyhteyttä ja helpottaa sekä vahvistaa tavoitteiden saavuttamista esim. kuntoutuksessa tai terapiassa erilaisten luontolähtöisten menetelmien avulla.

Lapin ammattikorkeakoulussa on kehitetty Green Care -menetelmiä eri asiakasryhmille hyvin tuloksin jo useita vuosia.

Uudessa New Nordic Nature Based Service Models -hankkeessa kehitetään rajat ylittävässä yhteistyössä pohjoismaisia liiketoiminta- ja palvelumalleja yhdessä pohjoisten luonnonvara- ja matkailualalla toimivien yritysten sekä sote- ja kasvatustoimijoiden kanssa.

Lisätietoja:

www.nordicnabs.com
Facebook-ryhmä: New Nordic Nature Based Service Models

projektipäällikkö Leena Välimaa, leena.valimaaLapin AMK sähköposti, p. 0400539680Nainen koivikossa onnellinen marjastaja uutiskuva.jpg