kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Esittely / Ajankohtaista / Uutisarkisto / Palloliitto ja Lapin AMK syventävät uraa-uurtavaa yhteistyötään
13.10.2020 7:00

Palloliitto ja Lapin AMK syventävät uraa-uurtavaa yhteistyötään

Suomen Palloliitto ja Lapin ammattikorkeakoulu ovat sopineet kumppanuudesta ja yhteistyöstä suomalaisen jalkapallo-osaamisen kehittämiseksi.


Sopimus tukee myös Suomen Palloliiton ja Eerikkilän urheiluopiston välistä strategista kumppanuutta.

Ammattikorkeakoulun ja Palloliiton yhteistyö käynnistyi kolme vuotta sitten ensi kertaa käynnistetyllä jalkapallovalmennukseen suuntautuvalla tutkintokoulutuksella, josta ensimmäiset opiskelijat valmistuvat puolentoista vuoden kuluttua. Koulutusta tullaan jatkamaan ja kehittämään edelleen.

Lisäksi sopimuskumppanukset luovat yhteistyössä pelianalytiikan oppimisympäristön ja jalkapallotaidon oppimisen ja opettamisen osaamiskeskittymän. Mittaus- ja testausympäristön kehittäminen tulee olemaan ammattikorkeakoulussa lähivuosina toteutettava investointihanke.

- Fyysisiin oppimisympäristöihin hankitaan muun muassa kamera- ja paikallistamiskalustoa, jotta opitaan pelistä, ammattikorkeakoulun yliopettaja Heikki Hannola valottaa.

Osaamiskeskittymä pitää sisällään fyysisten oppimisympäristöjen lisäksi osaamisen laajemminkin. Tämän heijastevaikutus ulottuu opiskelijoiden myötä eri puolille Suomea.

Osaamisen tärkeyttä korostaa myös Suomen Palloliiton pääsihteeri Marco Casagrande.

- Sopimus sisältää meille tosi tärkeitä avauksia. Osaamisen kehittämisen näkökulma on tärkeä osa nykyistä strategiaamme. Toisaalta alueellisuus on seurojen ja Palloliiton toiminnassa tärkeää, meidän tulee toimia joka puolella Suomea. Yksin emme pystyisi tällaisiin avauksiin.

Myös ammattikorkeakoulun rehtori Riitta Rissanen tervehtii ilolla yhteistä sopimusta ja kiittää sopimuksen valmistelijoita hyvästä työstä. Hän näkee liikunnan paitsi harrastustoimintana myös taitavaa johtamista edellyttävänä liiketoimintana.

- Liikunta-ala on kansallisesti merkittävä koulutusvastuu, ja vahvat kumppanuudet osaamisen vahvistamiseksi ovat meille ensiarvoisen tärkeitä.

Käytännön yhteistyömuotoina tulevat kysymykseen myös asiantuntijavaihto ja siihen liittyvä liikunta-alan opetussuunnitelmaan tuotettu lajiosaaminen.

- Lajispesifinen osaaminen on lajiliitoissa ja alan akateeminen osaaminen korkeakouluissa. Näiden kahden integraatiossa on paljon järkeä, laskee Heikki Hannola.

- Kaikki viisaus ei ole korkeakouluissa, tämä on win-win-tilanne, täydentää puolestaan osaamispäällikkö Tarja Tammia.

Pelianalytiikkaa ja taidon oppimista varten tehdään myös hankeyhteistyötä. Opiskelijat tulevat jatkossa saamaan jalkapalloon liittyviä toimeksiantoja uudessa oppimisympäristössä ja teeman mukaisia opintoja tulee myös osaksi avointa ammattikorkeakoulua.

Yhteistyötä koordinoivat lapsuusvaiheen valmennusosaamisen päällikkö Santeri Suvala Palloliitosta ja yliopettaja Heikki Hannola Lapin ammattikorkeakoululta. Yhteyshenkilöt laativat toimintasuunnitelman, jossa kuvataan tarkemmin yksityiskohtaisemmat teemat ja toimenpiteet. Sopimus on tällä erää voimassa kolme vuotta.


IMG_1530.jpg

Sopimuksen allekirjoitustilaisuus järjestettiin verkon yli 5.10. Mukana olivat vasemmalta ylhäältä lukien Lapin ammattikorkeakoulun palvelupäällikkö Mirva Juntti, Riitta Rissanen, Heikki Hannola, Santeri Suvala ja urheilutoimenjohtaja Hannu Tihinen Palloliitosta, Tarja Tammia, Marco Casagrande ja Lapin AMKin osaamisaluejohtaja Hannele Keränen.