kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Esittely / Ajankohtaista / Uutisarkisto / Opiskelijoiden tekemät Lego-AGV-robotit esillä Jokiväylän kampuksella
19.4.2016 11:00

Opiskelijoiden tekemät Lego-AGV-robotit esillä Jokiväylän kampuksella

Tieto- ja viestintätekniikan 2.vuoden opiskelijoiden BitFactory –tapahtuma järjestettiin 18.4. Jokiväylän kampuksella. Opiskelijoiden projektiryhmät/yritykset esittelivät tuotekehitysprojektiensa tuotoksia.


Opettajien laatimassa tarjouspyynnössä opiskelijoilta oli pyydetty toteutusta ja tarjousta automaattisesta teollisuusrobotista, joka lajittelee kappaleet värin perusteella ja kuljettaa ne radan toiseen päähän.

- Meidän yritys päätyi toteuttamaan robotin telakkaratkaisulla ja seinän tunnistus infrapunalla. Lopputuloksena saimme aikaan sulavaliikkeisen robotin, joka onnistui lajittelemaan pingispalloja ja kuljettamaan niitä, niin kuin oli tarkoituskin, kertoo Tactical Bit Teamin projektipäällikkö Arsi Haataja.

Jokainen ryhmä lähti samalta lähtöviivalta, sillä kaikille annettiin projektin alussa täsmälleen samat rakennuspalikat ja osat robotin rakentamista varten, suunnittelun ja kokoamisen jokainen ryhmä sai toteuttaa haluamallaan tavalla.

- Ei tämä ihan yksin kertainen projekti ole ollut, sillä haastetta on riittänyt. Mukavinta on kuitenkin ollut tekeminen, kun on päässyt näpertelemään ja ihmettelemään, kommentoi Jesse Kirjavainen Bro Bot Oy:stä.

Lego–laitteiston käyttö oli opiskelijoille uutta, mutta he kokivat projektin olleen mielenkiintoinen ja opettava kokemus.

- Projektin ansiosta olemme mielestäni saaneet hyvin käytännön kokemusta työelämää varten. Siitä huolimatta, että toimeksianto oli haastava ja se antoi paljon tulkinnan varaa, mukavinta tässä projektissa on ollut luova työ, laitteen rakentaminen ja ongelmanratkaisu, toteaa Matts Robotik AB:n projektipäällikkö Tomi Turunen.

Opiskelijat ovat työstäneet projekteja tammiskuusta lähtien ja koko kevään opintojaksot ovat olleet sidoksissa tähän projektiin. Projekti lähti käyntiin siitä, että jokainen ryhmä perusti firman projektin sovitusta varten. Kaiken kaikkiaan opiskelijoista muodostui viisi eri projektiyritystä.

- Meidän ryhmä lähti toteuttamaan projektia huumorimielellä ja pilke silmäkulmassa, sen vuoksi yrityksemme brändi lähti jalostumaan kuha-meemeistä. Mukavinta projektissa on ollut ongelmien ratkaisu ja suunnittelu. Tämä projekti on kokonaisuudessaan yhdistänyt monta asiaa, sillä tämän kautta olemme oppineet myös esimerkiksi yritystoimintaa, kertovat Aleksi Pylkkönen ja Ville Polvela Kuha Roboticsista.

- Mielestäni projekti on ollut mukava ja se on tuonut vaihtelua opintoihin. Työtunteja projekti on vaatinut melko paljon, mutta lopputulos on oikein hyvä. Parasta on ollut projektin tarjoama vapaus. Myös ryhmämme sisäinen yhteistyö on onnistunut hyvin eikä erimielisyyksiä ole ollut, kertoo Valtteri Pohjonen Palikka Solutionsista.

Opiskelijoiden valmistamia tuotoksia oli arvioimassa tuomaristo, johon kuului opettajien lisäksi kaksi yritysmaailman edustajaa.

- On ilo katsella opiskelijoiden mukana oloa ja onnistumisen tunnetta. Tapahtuma järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2015 ja sen voin todeta, että kahta samanlaista ratkaisua ei ole vielä näkynyt. Tällainen työskentely opettaa hyvin projektihallintaa ja ryhmätyöskentelyä. Nämä opiskelijat saavat kyllä opettajan ylpeäksi, toteaa Lapin AMKin teollisuuden ja luonnonvarojen lehtori Maisa Mielikäinen.

BitFactory – tapahtuman lopuksi projektiryhmille jaettiin palkintoja projektin eri osa-alueilta ihan myyntipuheesta lähtien, unohtamatta tuotteen teknistä toimivuutta ja soveltuvuutta ongelman ratkaisuun. Koko tapahtuman voiton vei projektiyritys Kuha Robotics, toiseksi tuli Tactical Bit Team ja kolmanneksi Matts Robotik AB.


IMG_3302.JPG

Projektiyritys Kuha Robotics parhaillaan esittelemässä tuomaristolle tuotostaan.IMG_3351.JPG

Ryhmien valmistamat Lego-AGV-robotit.