4.5.2017 9:00
Opiskelijoiden järjestämillä Meän Messuilla kävijätavoite rikki
Torniossa järjestetyt yritysmessut saivat toisen asteen opiskelijat liikkeelle ja tutustumaan paikallisiin yrittäjiin ja alueen toimijoihin. Kävijämäärä ylitti odotukset.
Meän Messut -tapahtuma järjestettiin 25.4.2017 Lappia-salissa Torniossa. Tapahtuman järjestäjinä toimi Lapin AMKin liiketalouden ensimmäisen vuoden opiskelijat Tornion kampukselta yhteistyössä Ammattiopisto Lappian kanssa. Tänä vuonna messujen teemana oli yrittäjyys ja Meri-Lapin alueen kehittäminen.
Järjestäjien toiveena olikin saada juuri nuoret heräämään omiin ja Meri-Lapin alueen lukuisiin mahdollisuuksiin. Kävijöitä messuilla oli yli 400, mikä ylitti reilusti asetetun 300:n henkilön kävijätavoitteen. Koko messujen ajan tilassa vallitsi hyvä tunnelma. Lisämausteensa messuille toivat arvonnat ja erilaiset aktiviteetit ständeillä, unohtamatta herkullisia pullakahveja.
Monipuolinen yrityskattaus osana messuja
Messujen tarkoituksena oli tuoda esiin keskustelua yrittäjyydestä ja Meri-Lapin alueen yritystoiminnan kehittämisestä. Messuille oltiin kutsuttu alueen yrityksiä ja tekijöitä pitämään ständejä ja esittelemään omaa toimintaansa. Paikalle saapuikin mukavasti melkein 20 esittelijää eri yrityksistä ja hankkeista.
Ständeille saatiin sekä uusia että alueella pitkäänkin toimineita yrityksiä. Ständejä pitämässä olivat muun muassa Tornion Osuuspankki, Autokoulu Myllylahti, Pohjanranta Oy sekä Image Wear. Uusina tulijoina nähtiin esimerkiksi Duudsonit Activity Park, joka sai opiskelijoita liikkumaan kiinnostavilla aktiviteeteillään. Mukaan mahtui myös Lapin AMKin sekä Ammattiopisto Lappian erilaisia TKI-hankkeita sekä tradenomiopiskelijoiden perustama yritys Ninetra. Paikalle oli saapunut myös erilaisia harrastusseuroja.
Messuilla mukana olleet yritykset kokivat, että tapahtuma oli hyödyllinen tulevaisuutta ajatellen. Messuilla yritykset pystyivät verkostoitumaan ja mahdollisesti näin edistämään liiketoimintaansa tulevaisuudessa.
– Koemme, että messuista on ollut hyötyä yrityksellemme. Olemme päässeet rakentamaan messujen aikana yhteistyökuvioita ja verkostoitumaan niin vieraiden kuin muidenkin yritysten ja toimijoiden kanssa, kertoo Inkaliina Marttala Pohjanranta Oy:stä.
Ninetran ständillä edustanut Miikka Rissanen kertoi, että kävijät ovat olleet todella kiinnostuneita messuista ja heidän opiskelijayrityksensä Escape Room -ideasta.
– Messuilla oli tarpeeksi virvokkeita, kävijöitä, yrityksiä, toimintaa sekä aktiviteetteja, joita viime vuoden vastaavassa tapahtumassa ei ollut, ja tällä oli varmasti iso merkitys messujen flow’n kanssa, korostaa myös Teemu Sara Ninetrasta.
Puhujien mielipiteitä yrittäjyydestä ja alueen kehitysmahdollisuuksista
Lisäksi tapahtumassa esiintyjinä nähtiin Veljekset Röngältä Juha Rönkä, Kemin Matkailulta Noora Barria sekä Elämystehdas Lapparilta Minna Saonegin.
Ensimmäinen puhuja oli Noora Barria, joka kertoi kovassa nousussa olleen Kemin Matkailun viime vuosista, tulevaisuuden näkymistä ja siitä, kuinka ideoita pitää kehittää koko ajan, tehdä taustatyötä ja kuunnella turistien elämystoiveita. Hän kertoi myös, että vain mielikuvitus on rajana, kun lähdetään miettimään uusia ideoita, ja monesti hulluimpien ideoiden pohjalta lähdetään hakemaan uusia asioita. Esimerkkinä hän käytti Kemissä toiminutta ”lumitaksia”, joka on kiinnostanut maailmalla asti, ja se on tuonut jopa television kuvausryhmiä ulkomailta.
Toisena puhujana kuultiin Juha Rönkää Veljekset Rönkä Oy:stä. Rönkä painotti, että pitää uskaltaa yrittää, mutta täytyy myös osata arvioida riskejä ja käyttää omia vahvuuksia hyväksi. Rönkä myös korosti, että täytyy jatkuvasti kouluttaa itseään. Lisäksi hän painotti hyvän tiimin rakentamista, ja ”palkkaa aina parempia työntekijöitä kuin itse olet” kuului vinkki kaikille yrittäjille tai yrittämistä pohtiville. Hän myös realistisesti painotti yrittämiseen liittyviä riskitekijöitä.
Viimeisenä puhujana oli Elämystehdas Lapparilta Minna Saonegin, joka painotti, että kunnan ja kuntalaisten pitäisi suosia paikallisia yrityksiä, jotta pystyisimme työllistämään ja kasvattamaan yrityksiä alueellamme paremmin.
Kaikki puhujat pitävät Kemi-Tornio -aluetta elinvoimaisena sekä kokevat, että alueella on edelleen mahdollisuuksia kehittyä. Rajan läheisyys lisää kaikkien yritysten kansainvälisyyttä, mikä on muuttumassa yhä tärkeämmäksi osaksi yritystoimintaa. Barria ja Saonegin nostivat myös esille koko ajan kasvavan turismin, mikä lisää matkailupalvelujen kehittämistä enemmiltä määrin ympärivuotisiksi.
Eräs ständinpitäjistä, Lapin TNO-palvelut, kuvasi Facebook-liveä esitysten aikana. Nämä puhujien esitykset siis löytyvät Facebookista Lapin TNO-palveluiden sekä Meän Messujen sivuilta.
Messut onnistuivat odotuksia paremmin
Ilmainen tapahtuma houkutteli runsaasti kävijöitä, joista suurin osa oli toisen asteen opiskelijoita. Messut olivat kaksikieliset, ja osallistujia saapui myös Ruotsin puolelta.
Tapahtuman toisena juontajana toimineen Arttu Töyryn mukaan alkuun juontaminen vähän jännitti, kun joutui myös ruotsiksi spiikkaamaan. Päivän edetessä jännitys kuitenkin laantui. Töyryn mukaan messuista saatiin rakennettua hyvä ja toimiva kokonaisuus eikä vastoinkäymisiä juurikaan ilmennyt.
Lappian musiikkialan opiskelija Sara Nuutisen mielestä messut olivat onnistuneet, sillä messuständejä oli paljon, esitykset olivat mielenkiintoisia sekä tietynlainen messutunnelma oli saatu aikaan. Ständeillä sai paljon tietoa sekä vastauksia kysymyksiin.
– Mieleenpainuvin oli Duudsonit Activity Parkin ständi ja sen iloinen pitäjä. Jos tällaisia tapahtumia tulisi jatkossa, tulisin mielellään uudelleenkin, Sara kertoo.
Myös tapahtumaan osallistunut Eemil Ukonaho oli tyytyväinen tapahtuman antiin.
– Mielestäni tapahtuma oli hyvin organisoitu. Yrityksien ständit oli sijoiteltu onnistuneesti ja ne olivat näyttäviä. Messuilta jäi tunne, että ne oli järjestetty ammattimaisesti. Puhujat olivat hyvä lisä kokonaisuuteen, ja ne varmasti toivatkin lisää kävijöitä, hän mainitsee.
Messuja suunniteltu koko kevään ajan
Messujen suunnittelun opiskelijat aloittivat maaliskuun puolessavälissä. Luokka jaettiin tiimeihin, joilla jokaisella oli oma vastuualueensa ja tehtävänsä. Päävastuu olikin oppilailla itsellään, mutta tarvittaessa apu löytyi aina läheltä. Opiskelijoista oli myös ilo saada Ammattiopisto Lappia yhteistyöhön, mikä helpotti mukavasti suunnittelua ja toteutusta.
Opiskelijat saivat itse päättää messujen teeman ja olivat vastuussa vierailijoiden ja näytteilleasettajien hankkimisesta sekä kaikista muista järjestelyistä. Opiskelijoiden mielestä messujen järjestäminen oli mukavaa vaihtelua normaaliin opiskeluun ja sopivan haastavaa. Lisäksi messujen järjestäminen koettiin erittäin hyödylliseksi, sillä se opetti tapahtumien järjestämistä sekä kaikkea mitä se pitää sisällään, mm. viestintää ja vuorovaikutusta eri osapuolien välillä kuten neuvottelutaitoja ja ehdottomasti markkinointia.
Tapahtuman toisena juontajana toimineen Olli Rainion mukaan vierailijat ja messuilla olleet yritykset olivat tyytyväisiä.
– Meitä oli noin 25 hengen ryhmä, jonka voimin tätä järjestettiin. Aikaan ja resursseihin nähden messut olivat onnistuneet.
Opiskelijat markkinoivat ennen tapahtumaa tekemällä julisteita messuja varten, kiertelemällä lukiota ja ammattiopistoja sekä lisäämällä sosiaaliseen mediaan tietoa tapahtumasta tasaisin väliajoin.
– Tapahtumassa kävi odotuksiin nähden erittäin hyvin väkeä, joten onnistuimme markkinoinnissa oikein hyvin, kertoo Tony Vuorinen.
Messujen yleisestä ilmeestä vastanneen Matti Martimon mukaan Meän Messujen teemana olleen yrittäjyyden ja Meri-Lapin alueen kehittämisen teemat saatiin hyvin näkymään tapahtumassa.
– Saimme rekrytoitua messuille runsaasti alueella toimivia yrittäjiä, ja etenkin Juha Röngän puheenvuoro keräsi kiitosta. Onnistuimme saamaan tapahtumaan pitkään yrittäjinä toimineita henkilöitä sekä vasta yrittäjä uraansa aloittelevia henkilöitä. Paikalla vieraili myös useampia yrittäjiä tutustumassa aiheeseen.
– Kokonaisuutena voidaan sanoa, että messuilla käytiin paljon hyviä keskusteluja ja avattiin opiskelijoille hyvin, mitä yrittäjänä toimiminen oikein on ja minkälainen on paikkakunnan alueen kehitys, Aleksi Järvinen jatkaa.
Katso lisää kuvia messuilta.
Kuvat: Sara Kinnunen
Teksti: Liiketalouden ensimmäisen vuoden opiskelijat Aleksi
Ruottinen, Aleksi Järvinen, Arttu Töyry, Eveliina Hannila, Iikka
Luukkonen, Jaakko Böök, Jenni Perkiömäki, Joakim Väärälä, Karoliina
Hartikainen, Laura Lumpus, Linnea Rantala, Matti Martimo, Matti
Roivainen, Milena Pallas, Neea Kangas, Niko Laihola, Niko Vallo, Olli
Rainio, Olli-Pekka Niskanen, Saara Pohto, Sami Heikkilä, Tony Vuorinen
Kiitos kuuluu kaikille teille!
Me liiketalouden opiskelijat haluammekin kiittää ständin pitäjiä, jotka tulivat mukaan ja antamaan messuille sisältöä.
Suuri kiitos myös puhujille eli Nooralle, Juhalle ja Minnalle – piditte jokainen loistavan puheen ja annoitte varmasti jokaiselle uutta tietoa yrityksestänne sekä alueen yrittäjyydestä.
Lisäksi haluamme kiittää kaikkia tapahtumaan osallistuneita, sillä ilman teitä messut eivät olisi olleet mitään. Toivomme, että Meän Messut 2017 olivat viihdyttävät ja nautitte messujen annista. Vielä kerran KIITOS!