kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Esittely / Ajankohtaista / Uutisarkisto / Opinhaluiset hakeutuvat Lapin AMKiin entiseen tapaan
29.3.2018 13:22

Opinhaluiset hakeutuvat Lapin AMKiin entiseen tapaan

Korkeakoulujen yhteishaku päättyi viime keskiviikkona. Lapin ammattikorkeakoulun opintotarjonta ja aloituspaikkojen määrä on varsin vakiintunut eikä hakijamäärissäkään ole koettu suuria heilahduksia.


Suosituimpina koulutuksina jatkavat Sosiaali- ja terveysala ja liikunnanohjaajien koulutus. Bio- ja kiertotalouden kasvu on nostanut metsätalousinsinöörin ammatin kiinnostavimpien joukkoon.

Lapin AMKin kaikkiin tutkintokoulutuksiin on tänä keväänä ensisijahakijoita 2435 (2017 ensisijaisia hakijoita 2403). Aloituspaikkoja uusille opiskelijoille on ensi syksylle 1180, mikä tarkoittaa, että yhtä opiskelupaikkaa tavoittelee keskimäärin kaksi ensisijaista hakijaa. Varsin suosittu sosionomien monimuotokoulutus ei ole tässä haussa mukana, vaan tulee hakuun vasta syksyn yhteishaussa.

Hakija voi merkitä yhteishakulomakkeelle enintään kuusi hakutoivetta. Kaikkiaan Lapin AMKin merkittiin jollekin hakutoivesijalle 7987 kertaa. Viime vuonna luku oli 7500, joten entistä useampi näkee Lapin AMKin hyvänä vaihtoehtona opiskelupaikaksi.

Ammattikorkeakoulut ja yliopistot ovat nyt neljättä vuotta samassa yhteishaussa. Ensisijaisten hakijoiden määrän merkitys on siten pienempi kuin takavuosina, sillä monen hakijan on nyt tyytyminen johonkin muuhun kuin hakulomakkeelle kirjaamaansa ykköstoiveeseen.

Korkeakoulujen tulee tätä nykyä varata osa yhteishaun opiskelupaikoista ensimmäistä korkeakoulupaikkaa hakeville. Lapin AMKissa ensikertalaisille varattu kiintiö on 75 prosenttia. Lapin AMKiin hakeneista on ensi kertaa hakevia tänä keväänä 84 prosenttia. Ensikertalaiskiintiöiden tavoitteena on parantaa niiden asemaa, jotka hakevat ensimmäistä AMK tai YAMK-opiskelupaikkaansa.

 

Valintakokeiden sarja alkaa jo huhtikuun alussa

Kansainvälisten koulutusohjelmien valintakokeet pidetään jo ennen huhtikuun puolta väliä. Niitä seuraa sosiaali-, terveys ja liikunta-alan valtakunnallinen esivalintakoe, joka järjestetään verkossa 19.4.2018.

Kutsulinkit esivalintakokeeseen samoin kuin muiden koulutusten valintakokeisiin ja ennakkoaineistoihin lähetetään hakijoille siihen sähköpostiosoitteeseen, jonka he ovat ilmoittaneet yhteishakulomakkeella.

Opiskelijavalinnan tulokset ovat selvillä kesäkuun loppuun mennessä. Mikäli joihinkin koulutuksiin on jäämässä tilaa, voi niihin hakea vielä kesän lisähaussa, joka järjestetään Lapin AMKissa heinä-elokuussa.

Lisätietoja pääsykokeisiin valmentavista opinnoista, valintakokeista ja opiskelijavalintojen etenemisestä: http://www.lapinamk.fi/fi/Hakijalle/Hakeminen-tutkinto-opiskelijaksi

 

Erillisiä hakuja toukokuun lopulle asti

Joihinkin koulutuksiin järjestetään edelleen yhteishausta erillisiä hakuja. Lapin AMKissa jatkuu haku englanninkieliseen MBA/Tradenomi YAMK-koulutukseen 30.3. asti.

Insinööreille ja/tai metsätalousinsinööreille ensisijaisesti suunnatut kaivosalan ja bio- ja kiertotalouden muuntokoulutuksiin haetaan niin ikään Lapin AMKin omassa haussa. Hakuaika näihin koulutuksiin päättyy huhtikuun lopussa.

AMKilla on loppukevään aikana haussa myös uusia erikoistumiskoulutuksia: Biotalouden erikoistumiskoulutus, Sairaanhoitajan vastaanottotoiminnan erikoistumiskoulutus ja Digitekijä Fast Track – digitaalisen myynnin ja markkinoinnin erikoistumikoulutus.

Niillä, jotka ovat jo aiemmin suorittaneet  AMK- tai YAMK opintoja, on mahdollisuus hakeutua tutkinto-opiskelijaksi myös jollain seuraavista tavoista:

 

Erillishaut ovat avoinna opintopolku.fi:ssä 1. -15.5.2018.lippuja