kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Esittely / Ajankohtaista / Uutisarkisto / Opetusministeri Krista Kiuru vihki CLT-talon käyttöön
28.4.2014 8:00

Opetusministeri Krista Kiuru vihki CLT-talon käyttöön

Kiintopuurakenteiden oppimis- ja osaamisympäristö on valmistunut Ammattiopisto Lappian toimipisteeseen Kemiin. Rakennusfysikaalisesta mittauksesta vastaa Lapin AMK.


CLT (Cross Laminated Timber) on ekologinen, massiivipuinen ristikkäin liimatuista puulamellikerroksista koostuva rakennuslevy. Lappian oppimisympäristö on rakennettu CLT-hankkeessa ja se koostuu uudesta CLT-hallista ja elementtien valmistuslinjasta.

- Oppimisympäristö antaa oivallisen mahdollisuuden opiskella CLT-levyjen valmistusta lähes teollisissa olosuhteissa. CLT-levyjen käyttö yleistyy laajasti rakentamisen eri käyttökohteissa ympäri maailmaa, sanoo CLT-hankkeen projektipäällikkö Matti Yliniemi.

CLT-hanke käynnistyi 1. toukokuuta 2012 ja se päättyy 30. kesäkuuta 2014. Hanke kuuluu Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) Pohjois-Suomen ohjelmaan. Rahoittajaviranomaisena toimii Lapin liitto. Ammattiopisto Lappian toteuttaman hankkeen kokonaiskustannusarvio on 2,6 miljoonaa euroa, josta EAKR:n rahoitusosuus on 1,7 miljoonaa euroa.

Opetus- ja viestintäministeri Krista Kiuru vihki tilat

CLT-osaamiskeskuksen avajaisia vietettiin perjantaina 25. huhtikuuta. Maakuntajohtaja Mika Riipi toi juhlaan Lapin liiton tervehdyksen. Opetus- ja viestintäministeri Krista Kiuru piti juhlapuheen ja vihki oppimisympäristön käyttöön. Juhlamusiikista vastasi Pop & Jazz Konservatorio Lappian opiskelijat.

Avajaisten yhteydessä juhlittiin myös CLT-koetaloa, joka toimii ainutlaatuisena CLT-puurakentamisen tutkimusympäristönä. CLT-Koetalo on Kemin Digipolis Oy:n, Lapin ammattikorkeakoulun ja Ammattiopisto Lappian yhteinen tutkimus- ja kehittämishanke, jossa tutkitaan sekä CLT-runkoisen pientalon rakennuttamista, suunnittelua ja toteutusta käytännössä että talon vaipan rakennusfysikaalista toimintaa.

Rakennusfysikaalisesta mittauksesta vastaa Lapin AMK.

- Seuraamme reilun kalenterivuoden ajan miten uusi materiaali toimii lämpö- ja kosteusteknisesti meidän pohjoisissa olosuhteissamme, kertoo rakennustekniikan tutkimusasiantuntija Mikko Vatanen Lapin ammattikorkeakoulusta.

Seurantatutkimuksen tuloksista laaditaan koulutusmateriaaleja jotta kertynyttä tietoa voidaan hyödyntää jatkossa.


Lisätietoja: www.lappia.fi/cltCLT-talo Krista Kiuru

Opetus- ja viestintäministeri Krista Kiuru (kuva: Lappia/Viestintäpalvelut VIM)