27.5.2016 10:00
Onnistunut liikelahja kunnioittaa Lapin herkkää luontoa
Kuvataiteen opiskelijat ideoivat uusia liikelahjoja Neve Oy:lle. Liikelahjan suunnittelukilpailun lähtökohtana oli kiertotalous.
Napapiirin energia ja vesi (Neve) ohjaa toimintaansa kiertotalouden periaatteiden mukaisesti: raaka-aineet kiertävät ja paikallista osaamista hyödynnetään. Myös liikelahjan suunnittelu haluttiin toteuttaa samaa ajatusmallia kunnioittaen.
- Liikelahjat ovat yksi näkyvä viesti arvoistamme sidosryhmillemme. Haluamme myös liikelahjojemme olevan linjassa arvojemme kanssa, yhtiön toimitusjohtaja Markus Tykkyläinen kertoo projektin taustaa.
Neven ja Lapin AMK:n yhteystyössä haluttiin opiskelijoille tarjota projekti,
jossa he voisivat tuoda esille omaa osaamistaan. Kilpailu inspiroi
opiskelijoita ja erilaisia liikelahjaehdotuksia tuli yhteensä yli 30.
Voittajatyöksi kohosi tuote, jossa yhdistyvät pohjoinen luonto ja
kiertotalouden prinsiipit.
Ensimmäisen vuosikurssin opiskelijaryhmää ohjannut kaupan ja kulttuurin alan opettaja Pirjo Laisalmi kertoo suunnittelun lähteneen liikkeelle asiakasyritykseen ja projektiin tutustumalla.
- Opiskelijat tutustuivat ensiksi Napapiirin energian ja veden toimintaan sekä kiertotalouden ideologiaan. Kun kyseessä oli nimenomaan liikelahja, mietimme myös, minkälaisia kriteerejä sen tulee täyttää: onko se koriste-esine, käyttöesine vai sekä-että.
Toisen vuosikurssin opiskelijaryhmää luotsannut kaupan ja kulttuurin alan koulutusvastaava Jari Penttinen sanoo opiskelijoiden ottaneen kilpailun hyvin vastaan.
- Osa opiskelijoista oli innostuneita, osaa jännitti, miten tiukka seula on. Kisatyössä korostettiin pohjoisen materiaalien merkitystä ja ne opiskelijat, jotka ovat etelästä kotoisin, aloittivatkin suunnittelun tutustumalla arktisen luonnon tarjoamiin mahdollisuuksiin.
Kilpailun tuloksena luonnosteltiin koruja, amuletteja, kännykkätelineitä, maskotteja – jopa fotorealistinen poro. Kaiken kaikkiaan ideoita pohjoisen kierrätettäviä materiaaleja hyödyntävästä, paikallisesti valmistettavasta liikelahjasta tuli yli 30.
- Opiskelijoita motivoi paitsi se, että oman työn saattaisi saada tuotantoon ja nimeä esille, myös rahapalkinto, Penttinen toteaa.
Voittajatyöksi valittiin kierrätyslasista valmistettava lasimaljakko. Se sai kiitosta erityisesti käyttöarvosta ja sopivuudesta liikelahjaksi. Toisen palkinnon vei puusta valmistettava kännykkäteline ja kolmanneksi sijoittui kierrätysmateriaaleista tehtävä cooler.
Tuotteiden suunnittelijat, kuvataiteen opiskelijat Saku Karjaluoto, Josefiina Heimovirta ja Nina Björkgren, palkitaan Neven toimesta rahapalkinnolla.
Lapin AMK tekee yhteistyöprojekteja useiden toimijoiden kanssa. Jari Penttinen kertoo, että projektit ovat aina ainutlaatuisia.
- Toimeksiannot vaihtelevat yrityskohtaisesti laidasta laitaan. Opiskelijamme ovat toteuttaneet seinämaalauksia, valokuvanneet, tehneet multimediaa ja digitaalista kuvaa sekä vetäneet kuvataideleirejä.
Yhteistyö Napapiirin energian ja veden kanssa oli innostavaa useasta syystä: kyseessä oli oikea yritys, suunnittelussa oli toteutettava tuote ja voittajalle oli luvassa rahapalkinto. Toinen yhdistävä tekijä oli kiertotalous.
- Kestävä kehitys kuuluu Lapin AMK:n strategiaan, joten kiertotalouden ajatusmaailma sopii hyvin myös omaamme, sanoo Laisalmi.
Yhteistyö toi kokemuksia opiskelijoille ja vahvistusta kiertotalous-ideologialle. Lisäksi Neven ja Lapin AMK:n yhteistyön ansiosta paikallinen kierrätyslasi jatkaa kulkuaan arjen ekosysteemissä maljakon muodossa.
Napapiirin Energia ja Vesi –konserni selvittää seuraavaksi kumppanuuksia voitokkaiden liikelahjojen valmistamiseksi.
- Kumppaneiden löytäminen on ollut yllättävän vaikeaa, mikä herättää kysymyksen siitä, olisiko Lapissa tilaa sellaiselle liikelahjoja valmistavalle yritykselle, jolla olisi edellytyksiä käsitellä kierrätettäviä ja moninaisia materiaaleja?, toimitusjohtaja Markus Tykkyläinen kysyy.
Alkuperäinen tiedote: Neve.
Kuva: Sirpa Kokkonen