kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Esittely / Ajankohtaista / Uutisarkisto / Niin kylmää että melkein kuumaa
25.1.2017 12:00

Niin kylmää että melkein kuumaa

Toisen vuosikurssin rakennustekniikan insinööriopiskelijat rakensivat saunan lumesta ja jäästä.


Lumi- ja jäärakentamisen teoriaan tutustumisen jälkeen opiskelijat suunnittelivat vaihtoehtoisia rakenteita. Suunnitelmia syntyi seitsemän, joista opiskelijat itse valitsivat yhden toteutettavaksi, ja tarttuivat rakennustyöhön. Sauna valmistui kolmessa päivässä.

Rantavitikan toimipisteen etupihalle noussut sauna oli rakennusinsinööriopiskelijoiden toisen lukuvuoden CDIO-projekti.

Saunassa on lumikupoli, jonka sisällä on jäästä tehty kiuas jäisine kivineen sekä jäälauteet. Teosta täydennettiin saunan pihalle muutamalla lumi- ja jääveistoksella, joihin tehtiin Suomi 100 teemalla Lapille sopiva lause: tehemä yhdessä.

Lisäksi opiskelijat tekivät kaksi erillistä lumiteosta, jotka kuvaavat Suomen historiaa. Loppusilaukseksi teokset valaistiin led-valoilla. Lumena käytettiin luonnon lunta, ja jäät käytiin nostamassa Lehtojärvestä.

Opintojakson avulla opiskelijat saivat teoreettisen ja käytännön tuntemuksen lumeen ja jäähän rakennusmateriaalina. Teos on pystyssä koulun pihalla maaliskuun loppuun saakka kelien mukaan.
IMG_4269.jpg18012017 042.jpg

Kuvat Kai Ryynänen