kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Esittely / Ajankohtaista / Uutisarkisto / Montako mikroprosessoria tarvitaan ohjaamaan kotiautomaatiojärjestelmää?
29.3.2016 11:00

Montako mikroprosessoria tarvitaan ohjaamaan kotiautomaatiojärjestelmää?

Lapin AMKin tieto- ja viestintätekniikan 1.vuoden insinööriopiskelijat ryhtyivät selvittämään ongelmaa ”Montako mikroprosessoria tarvitaan ohjaamaan kotiautomaatiojärjestelmääsi?” kevätlukukauden mittaisessa Smart Cabin –projektissa.


Opiskelijatiimien tavoitteena on rakentaa taloautomaatiosimulaatio työkaluinaan mm. Raspberry Pi –mikrotietokone, kytkentäreleitä, mittausantureita, sensoreita, kytkimiä ja muuta asiaan liittyvää elektroniikkaa. Järjestelmään on toimeksiannon mukaan sisällytettävä internetin kautta ohjattava käyttöliittymä, jolla asiakkaan roolissa oleva loppukäyttäjä voi seurata ja ohjata taloautomaatioon kuuluvia elementtejä.

Toteutettavan järjestelmän kautta voidaan ohjata mm. valaistusta, lämmitystä, ilmanvaihtoa, turvatekniikkaa jne. Projektikokonaisuuteen opiskelijat saavat ohjausta ja tietoa kevään aikana järjestettäviltä opintojaksoilta. Vastaus otsikon kysymykseen on minimissään yksi. Esimerkiksi yksi neljällä mikroprosessoriytimellä varustettu mikrokontrolleri riittää erinomaisesti.

Projektiryhmien taloautomaatiojärjestelmien simulaatiototeutukset ovat esillä huhtikuun lopulla järjestettävillä tieto- ja viestintätekniikan koulutuksen omilla taloautomaatiomessuilla. Tontit ja talojen pienoismallit yhdistetään toimivaksi kaupungiksi. Tonteille rakennetaan verkkoinfrastruktuuri, joka tarjoaa kiinteistöille internetyhteydet ja mahdollistaa internet-sovelluksen kautta tapahtuvan talonohjauksen ja monitoroinnin.

Tieto- ja viestintätekniikkaa opiskellaan päiväopintoina Rovaniemellä ja Kemissä alkaa syksyllä 2016 tieto- ja viestintätekniikan monimuoto-opinnot. Monimuoto-opinnot mahdollistavat opiskelun toiselta paikkakunnalta ja opiskelun myös joustavasti työn ohessa. Tieto- ja viestintätekniikan koulutuksesta voit lukea lisää täältä.TVT_29.3..jpg

Taloautomaation aivoina toimivan Raspberry Pi -tietokoneen ohjelmointi ja testaus menossa. Kuvassa vasemmalta tieto- ja viestintätekniikan ensimmäisen vuoden insinööriopiskelijat Paula Springare, Joni Pikkuaho ja Tino Jakku.